Lifestyle

Zašto silikoni u grudima nisu poželjni pre 25-te, iz iskustva hirurga i pacijenata

U svetu se godišnje oko milion i po žena podvrgne modeliranju grudi. Naše dame drže korak sa svetom, jer je povećanje grudi, i kod nas jedna od najčešćih plastičnih operacija koju devojke i žene traže.

Doktor Predrag Matejin, plastični hirurg, za dvadesetak godina karijere usrećio je mnoge od njih.

– Kod tinejdžerki koje uopšte nemaju grudi, kao što ih dečaci nemaju, takva situacija ume da napravi velike psihološke probleme i one jedva čekaju da napune 18 godina i da, prema njihovim rečima, postanu normalne – kaže dr Matejin za “Opštu praksu” Radio Novog Sada.

Imaš nešto što nije tvoje, ali napokon imaš

O tome svedoči devojka koja je ugradila silikone u grudi. U želi da ostane anonimna, njeno ime ne otkrivamo.

“To što nisam imala grudi, bio mi je ogroman problem. Imala sam deformitet. Jednom rečju bila sam dečak. Zamislite devojku sa 24 godine koja nema grudi. Jako sam bila iskompleksirana, nisam skidala grudnjak nikada! Čak ni dok spavam. Nisam nosila kupaći, nisam išla na bazene, na Štrand… baš je bilo strašno. Najbolji osećaj je bio kada sam prvi put videla grudi na sebi. Veoma čudno. Imaš nešto što nije tvoje, a sa druge strane toliko ti nije bitno šta imaš, jer ih napokon IMAŠ!”

Devojke grudi mogu da povećaju kada postanu punoletne, ali taj zahvat nije preporučljiv pre 25-te, jer tek tada osoba dostiže zrelost, tvrdi psihološkinja Ana Radević.

– Do tada smo skloniji da verujemo drugima i mnoge stvari radimo da bismo im se dopali, tako da je to osetljiv period. Osoba treba da se izgradi, pa tek onda, ukoliko zaista ima neki problem sa svojim izgledom, da vidi kako može da ga reši – ocenjuje Radević.

Osim toga, devojke koje planiraju majčinstvo, na ugradnju implantata trebalo bi da sačekaju da rode decu.

– Mi ne možemo pretpostaviti da li će te grudi posle dojenja da se opuste, jer isto se dešava i ženama koje nemaju implantate. Grudi se ili vrate na devojački nivo, nekima ostanu veće nego što su bile ranije, a nekima potpuno usahnu i nestanu – objašnjava doktor.

Veličina silikona i oporavak

Dr Matejin kaže da mu je najlepše kada ugrađuje implantate koji odgovaraju konstituciji tela, ali priznaje da klijentkinje nisu ljubiteljke prirodnog izgleda.

– Primetno je da u poslednje vreme devojke insistiraju na sve većim implantatima, kaže on.

Dešava se da pacijentkinja želi određenu veličinu silikona i odbija da čuje savete lekara. Bez dogovora, nema operacije. Ocena spremnosti pacijenta za intervenciju je na hirurgu. Mada nije deo procedure, uključivanje psihologa u procenu, koristila bi i hirurgu i pacijentu.

– Ima situacija gde procenimo da pacijentkinja bilo šta da joj uradimo neće biti zadovoljna. U tim situacijama problem nije kompleks zbog nedovoljno lepih ili čvrstih grudi, nego se nalazi u nekim dubljim psihološkim problemima i ukoliko takvog pacijenta prihvatite za operaciju, problem je u najavi i najčešće nastaju problemi i kasnije – objašnjava dr Matejin.

Psiholškinja Ana Radevićeva ocenjuje da je najbolje, pre zahvata, razgovarati sa psihologom. Ona smatra da se želja za povećanjem grudi često javlja kada je samopouzdanje poljuljano, a objašanjenje za to nalazi u potrebi žena da se dopadnu suprotnom polu.

– To šta je ružno, a šta je lepo, procenjuje se na osnovu kriterijuma koje mi postavljamo, a ti kriterijumi su postali problem, jer primećujemo da su estetski zahvati postali uobičajeni – kaže Radevićeva.

Ona upozorava da estetski zahvat može poboljšati doživljaj dela tela koji se operiše, ali je diskutabilno da li je put do većeg samopouzdanja. Težnja za postizanjem fizičkog savršenstva može da se otme kontroli, smatra ona.

– Mi ne možemo da ispratimo sve trendove, jer bismo trebali stalno da se bavimo svojim telom i da redovno posećujemo estetskog hirurga da bismo imali savršeno telo, a to je nemoguće – zaključuje psihološkinja.

Oporavak posle zahvata je takav da se i na njega treba psihički pripremiti, priča sagovornica koja je povećala grudi.

“Operacija nije strašna, ni anestezija koje sam se bojala. Strašno je posle. Bolovi su kastrofa. Kao da imaš najjaču upalu mišića i još dodatno neki džak od 50 kilograma na grudima. Ono što je jako važno to je da se ne prepuštaš bolu. Moraš da se krećeš, moraš da se boriš, jer tako brže prolazi.”

Zablude i rizici

Da bi izbegle bolan oporavak, a ostvarile željeni izgled, devojke i žene sa malim grudima posežu za raznim kremama za povećanje grudi. Za više od 2 decenije rada, doktor Matejin nije sreo pacijentkinju koja je u tome uspela.

– Imali smo pacijentkinje i moje kolege i ja, koje su imale neželjene efekte od kreme, poput iritacije grudi, crvenila, upale kože, čak stvaranja i ožiljaka na koži – tvrdi doktor.

Suprotno kremama, savremeni implantati su visokog kvaliteta. Silikon od kojeg su napravljeni koristi se i za izradu veštačkih srčanih zalistaka ili pejs mejkera, jer estetska hirurgija se stalno usavršava.

– Sada se implantati ne moraju menjati uopšte ukoliko je pacijentkinja zadovoljna, ukoliko oni stoje na svom mestu, ukoliko se ne pravi nikakva reakcija u organizmu – kaže dr Matejin.

Da bi se podvrgla operaciji bitno je da je žena zdrava. Starosna granica takoreći ne postoji. Doktor Matejin, ugradio je silikone pacijentkinji u šestoj deceniji. Prema njegovim rečima, jedino treba voditi računa da se ne nađeš u rukama pogrešnog hirurga.

– Imamo situaciju da i oni koji nisu završili plastičnu hirurgiju rade povećanje grudi, rade nešto za šta nisu školovani i naravno u tim situacijama je mogućnost da se nešto iskomplikuje mnogo veća, nego kada to radi hirurg koji je školovan za to, koji ima puno operacija i dobrih rezultata za sobom – upozorava doktor.

Našoj sagovornici, urođena anomalija korigovana je o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje u Kliničkom centru Vojvodine. Takve operacije u toj ustanovi više se ne izvode. Onima koji dele sudbinu sličnu njenoj, da bi u nekoj drugoj bolnici ostvarili pravo na besplatnu operaciju, potrebni su uput izabranog lekara, predlog lekara specijaliste, a u nekim slučajevima i saglasnost lekarske komisije.

“Operisala sam se pre 8 godina i dalje je sve u redu. Nemam kompleks što je najbitnije. To je jedina estetska operacija koju sam uradila. I uradila sam je zbog sebe” – poručuje naša sagovornica.

Najlepši doktor na svetu je plastični hirurg i živi u Beogradu

Una Popov

Rođena u maju. Vedra i nasmejana. Voli da ide u duge šetnje. Ne voli kišu. U slobodno vreme rešava skandinavke. Omiljeno piće kapućino.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

258 Shares
258 Shares
Share via
Copy link