Magazin

Severina o hrvatskoj trudnici kojoj je odbijen abortus: Žena nije junica ni inkubator

mirela-cavajda

Hrvatsku javnost ne prestaje da potresa slučaj trudnice Mirele Čavajde (39), kojoj su hrvatski lekari uskratili pravo na prekid trudnoće, iako je plodu koji nosi konstatovan agresivan tumor na mozgu.

Naš portal je već pisao o ovom slučaju, a Mirela se nalazi u 26. nedelji trudnoće. Problem je konstatovan 19. aprila, kada je magnetnom rezonancom utvrđeno da se radi o ogromnom malignom tumoru na mozgu ploda. Kako je već došlo do značajnih deformiteta glave, čak i ukoliko se dete rodi, verovatno bi ostatak života provelo kao biljka.

Severina zgrožena potezima hrvatskih lekara, pozvala na veliki protest

Koliko je slučaj uzdrmao hrvatsko javno mnenje, govori i činjenica da se o svemu oglasila i Severina postom na Fejsbuku.

Obraćajući se hrvatskom ministru zdravlja, ali i dekanu Medicinskog fakulteta, poručila im je da odlukom da ne omoguće Mireli prekid trudnoće, krše hrvatske zakone, jer se radi o pravu koje je zagarantovano.

Poručujući da žena „nije junica ni inkubator“, Severina je dodatno osudila hrvatski zdravstveni sistem, koji funkcioniše po principu „dobre veze“, slično, kao i u Srbiji. Kako je napisala „da ministru ili bilo kojem drugom mlatim*danu raste tumor, odavno bi bio operisan.“

Severina je pozvala na veliki protest na Trgu bana Jelačića, u četvrtak 12. maja, kako bi građani iskazali neslaganje sa ovim sramnim postupkom hrvatskih vlasti i lekara.

Slovenačka lekarska komisija odobrila prekid trudnoće

Podsetimo, doktori kojima se Mirela obratila za pomoć, odbili su da izvedu abortus kao neustavan, jer navodno nije dozvoljen posle 10. nedelje, što se ispostavilo neistinitim, pošto se radi o slučaju gde postoje medicinske indikacije da će se dete roditi sa teškim urođenim telesnim ili duševnim manama.

Nakon obijanja pragova u hrvatskim zdravstvenim ustanovama, Mirela je odlučila da pomoć potraži u Sloveniji, gde joj je u KBC Ljubljana za danas (10. maj) bila zakazana lekarska komisija. Kako piše portal Buka, doneta je pozitivna odluka o prekidu trudnoće, a zahvat bi trebalo da bude izveden ove nedelje i porodicu će koštati 5.000 evra.

Bez prava na abortus ostaje 36 miliona žena, siromašni najpogođeniji

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

234 Shares
234 Shares
Share via
Copy link