Balkan Magazin

Hrvatski lekari odbili da Mireli izvrše abortus iako znaju da će joj dete ‘biti biljka’

trudnica-1
Foto: ilustracija

Hrvatski zdravstveni sistem na brojne načine je izneverio i ugrozio Mirelu Čavajdu, 39-godišnju majku čije je drugo dete u materici obolelo od agresivnog tumora na mozgu.

Sve bolnice u Zagrebu kojima se obratila odbile su joj obave prekid trudnoće, iako su lekari priznali da je tumor toliko veliki da dete najverojatnije neće dugo da živi, a i ako hoće, da nikada neće moći normalno da funkcioniše. Tumor se ubrzano razvija pa već sada, u 26. nedelji trudnoće, ima prečnik veći od pet centimetara tako da je doveo do deformiteta glave deteta i pritiska mu mali mozak.

Tragičan obrt dogodio se u 24. nedelji trudnoće. Na pregledu koji je bio zakazan za 19. april ultrazvukom je utvrđeno da nešto nije kako treba. Ginekološkinja je Čavajdu uputila u bolnicu Sveti Duh u kojoj joj je sutradan urađena magnetska rezonanca. Nalaz, kojim je otkriven ogroman maligni tumor, čekala je punih devet dana iako se svi problemi u trudnoći smatraju hitnim.

Lekari su joj rekli da je pobačaj u toj fazi trudnoće ilegalan.

Doktori kojima se obratila uveravali su je da bi joj rado pomogli, ali su utvrdili da je u Hrvatskoj obavljanje pobačaja nakon 10. nedelje trudnoće protivzakonito, što nije istina, piše Index. Naime, u članu 22 Zakona o zdravstvenim merama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju dece piše da se prekid trudnoće može obaviti nakon 10. nedelje od začeća „kad se na temelju medicinskih indikacija i saznanja medicine može očekivati da će se dete roditi sa teškim prirođenim telesnim ili duševnim manama“, piše Index.

Roditelji su pokušali da potraže pomoć u svim zagrebačkim bolnicama koje bi mogle da obave prekid trudnoće, u Svetom Duhu, Petrovoj, Merkuru i Vinogradskoj. Prošli petak poslali su zahtev bolnicama da se osnuje komisija koja bi prema zakonu trebalo da odobri prekid trudnoće, međutim, do današnjeg dana nisu dobili nikakav odgovor.

Lekari su roditeljima usmeno priznali da će dete ako se rodi i preživi u najboljem slučaju živeti kao biljka, međutim, niko to nije hteo da to i napiše. Umesto toga svi su joj savetovali da pomoć potraži u Sloveniji.

Nažalost, sličnih iskustava žena u Hrvatskoj ima puno, a žene često ni ne šalju formalne zahteve za osnivanje komisije. Mnogi lekari kojima je u opisu posla obavljanje prekida trudnoće odlučili su se za prigovor savesti tako da u Hrvatskoj ima mnogo bolnica koje ženama de facto uskraćuju to zakonom i ustavom zagarantovano pravo, piše hrvatski medij, a prenosi Telegraf.

Na pitanje da li smatra da hrvatski zakon nije dobro uređen, iako predviđa mogućnost da komisija odobri prekid trudnoće u ovakvim okolnostima, Mirela odgovara potvrdno.

– Naš zakon ne precizira dovoljno dobro okolnosti u kojima se može odobriti prekid trudnoće. Piše da je to moguće ako će dete imati teška mentalna oštećenja, ali meni to niko nije ni spomenuo. Ja od našeg sistema nisam dobila apsolutno nikakvu pomoć, čak ni psihološku. Svi su mi samo govorili „žao nam je, srećno, javite se u Sloveniju“. Niko me nije pitao ni da li imam sredstva da to omogućim. Niko ništa – kaže ova trudnica.

Ona je u međuvremenu poslala zahtev KBC Ljubljana, a odgovor je dobila istog dana.

– Bili su vrlo ljubazni i dogovorili smo prijem u bolnicu. Već nakon pet dana bila sam na pregledu kod njih. Komisija je zakazana za 10. maja. Rekli su mi da sa sobom ponesem stvari za bolnicu jer će odgovor, u skladu sa nalazima, gotovo sigurno biti potvrdan. U četvrtak bi trebalo da se organizuje porođaj, a u petak bi trebalo da se vratim nazad kod svoje porodice – kaže ona.

Ceo zahvat koštaće ovu porodicu 5.000 evra.

– Toliko novca nema svako na raspolaganju, a ni meni nije bilo lako da ih sakupim u ovom trenutku. Ovde mi nijedan lekar i nijedna bolnica u poslednje tri nedelje nisu sugerisali da mogu da tražim neku naknadu u Hrvatskoj za proceduru koja će biti izvedena u Sloveniji. To nisam ni pitala jer mi to trenutno nije prioritet. Želim pre svega da rešim ovo i da nastavim da živim normalno – kaže ona.

Aleksandra Duende: Ja sam jedna od tih žena koje su prošle abortus u 19-oj godini svog života

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

148 Shares
148 Shares
Share via
Copy link