Magazin Srbija

Meštani se stide imena svog sela: „Nije mi prijatno da kažem odakle sam“

smrdan
Foto: Printscreen

Jug Srbije pun je neobičnih toponima. Krastavče, Donje i Gornje brijanje, Smrdan, Smrdić, Muzaće… Ali i Nevada, Alabana, Čungula, Arbanasce, samo su neka od imena sela u našoj zemlji.

Miroljub Ivanović iz sela Smrdan kaže da mu nije prijatno kada mora da objašnjava odakle je.

Želja da Smrdan dobije drugo ime i dalje postoji, ali ne mogu da se dogovore koje bi novo dali selu, jer za koje god da se odluče, ispostavi se da takav naziv već postoji.

– Ovo je selo Smrdan. Bilo je tu jedno smrdljivo jezero. Isušilo se i nisu mogli da mu daju drugo ime, nego Smrdan. Ali mi ne smrdimo. Drugi kad čuju dođu da me mirišu, ali ja radim sa svinjama, pa se i ja usmrdim, ali drugi ljudi mirišu, kaže Miroljub.

Meštani Smrdana pokušavaju da ga promene i daju mu neko lepše iako ime postoji više od 250 godina.

– Ja kažem da daju ime po mom ocu, zvalo bi se Stamenkovo selo. Ali oni neće. Hteli smo Toplica da damo, ali već su drugi uzeli i mi ostadosmo Smrdan, kaže Miroljub.

Zahvaljujući lokalnom funkcioneru, koji je poreklom iz tog sela, ime sela Smrdić promenjeno je u Izvor. Kako kažu, smetalo mu ime sela, pa rešio da ga promeni. Ipak i dalje je ostalo da se za meštane tog sela kažu da su iz Smrdića, pa čak i navigacija ga pokazuje kao Smrdić, što i dalje ostaje problem jer promena tog imena nije zaživela.

– To staro ime, niko ne zna. Oni koji su znali su umrli, kaže Zoran Stanković, meštanin Smrdića.

U opštini Gadžin Han nalazi se selo koje već 500 godina nosi isto ime – Krastavče. Asocijacija je jasna, ali meštani tvrde da ovde ne rastu mali krastavci, već su beležili i krastavac težak 26 kila.

– Ja sam imala i od metar i od pola, kaže meštanka Ljilja.

Na putu ka Nišu ima i selo zloslutnog imena – Zlokućane. Kažu da tu niko ni sa kim ne govori. Stalno se svađaju, pa selo zato nosi takvo ime.

– Ljubomora je na sve strane. Što bi trebalo da imaš komšiju, on ti nakaradno misli, što bi trebalo da imaš kuma … da ne pričam, kaže Živica Perić iz Zlokućana.

Izvor: Lepote Srbije

Donje Brijanje, Picoder, Kurići, Sisevac… Loši prevodi pornića, ili sela u Srbiji?

122 Shares
122 Shares
Share via
Copy link