kamagra bestellen schnelle lieferung Magazin

Zbog rudnika bakra rumunsko selo postalo grad duhova, Srbiji se sprema još gore

selo gaemana
Selo Gaemana

Ovo se dešava kada je profit važniji od svega ostalog. Iz ovoga moramo izvući primer i paralelu sa svim mogućim i nemogućim rudnicima u Srbiji. Jer se sve ovo desilo u najbližem komišiluku.

Geamana je vrlo jedinstveni grad duhova smešten u Rumuniji. Njegova posebnost je u potpunosti potopljena otrovnim crvenim jezerom koje su stvorili ljudi.

Tragedija ovog sela, koje je nekada zauzimalo plodnu i sunčanu dolinu, započela je 1977. Te godine je diktator Nikolae Čaušesku odlučio da započne eksploataciju obližnjeg ležišta bakra Rosia Poieni, tih godina najvećeg u Evropi.

selo nekada i crkva visoko iznda krovova kuca
Selo nekada i crkva visoko iznad krovova kuća

U početku su stanovnici Geamane zamišljali da dobijaju malu zaradu od obližnjeg rudnika bakra, ali nažalost nije.

Proces ekstrakcije bakra ustvari proizvodi velike količine toksičnog otpada, posebno mulja koji sadrži cijanid i druge metale koji se moraju adekvatno tretirati skupim mašinama. Sjajna ideja bivšeg diktatora bila je, dakle, čuvanje ovog blata, a šta ako u to ne bi mogla poslužiti obližnja dolina Geamana?

1980. godine sva zemljišta su eksproprisana, izgrađena je velika brana na početku doline i mesto zelenih obrađenih polja počelo je da zauzima toksično blato.

toksicna akumulacija i brana
Toksična akumulacija i brana

Oko 400 porodica obećane su nove plodne zemlje, ali u stvarnosti su preseljene u gradove udaljene više od 100 km i dobile su samo malu količinu novca. Oko 20 od 1000 stanovnika doline prošlosti, uglavnom starijih osoba, odlučilo je da se ne preseli, već da gradi nove kuće na sve višoj tački.

Кako se eksploatacija rudnika nastavljala tokom godina, tako se i nivo ovog nadrealnog toksičnog jezera povećavao. Do danas je praktično celo selo potopljeno, osim zvonika stare crkve, nekada vrhunaca, i novih domova onih koji su odlučili da ostanu na ovom zaboravljenom i zauvek zatrovanom mestu.

toranj crkve u moru otrova
Toranj crkve u moru otrova

Staro groblje, koje su vlasti obećale bivšim stanovnicima sela da se presele, takođe sada leži potopljeno u blizini crkve. Sada je samo pitanje vremena kada će zvonik zauvek biti potopljen, stavljajući kraj istorije Geamane.

Diskaveri kanal je 2012. iradio reportažu o ovom kraju. Zanimljivo je da je PH vrednost vode 2,0. dok je želudačna kiselina 2,5, ista ona koja vari hranu.

povrsina 'jezera'
Površina ‘jezera’

Zamislite šta bi se dogodilo da neko krene da pliva u toj tirkizno zelenoj boji.

Naravno, za sve ovo okrivljuju Nikolaja Čaušeskua (znači bivša vlast), a rudnik radi preko 30 god od svrgavanja istog.

Кo je ovde lud?!

Više fotografija i detaljnijih opisa na linkovima ispod:

https://pressroom.rferl.org/…/romania…/28457941.html

http://loreph.it/portfolio-item/exploration-040/

https://www.zmescience.com/…/geamana-village-romania…/

Izvor: Facebook/Odbranimo reke Stare planine

Kineska ‘kapitalna investicija’ koja zapošljava 6 radnika zatvorena zbog stravičnog zagađenja

189 Shares
189 Shares
Share via
Copy link