mama i sin
Lifestyle Magazin

7 rečenica koje bi svako dete trebalo da čuje od svojih roditelja

Vaspitanje deteta je životni zadatak pun nedoumica i pitanja. Da bi dete odraslo u samouverenu, srećnu i sposobnu odraslu osobu, pomoći će ovih sedam saveta za vaspitavanje.

1. Volim te

Pokazivanje ljubavi je najvažnije, ali dete treba i da čuje da ga volite. Svaki dan recite svome detetu da ga volite i tako će i ono kada odraste „lakše“ drugima reći da ih voli. Govorite svome detetu „volim te“ i u srećnim i u onim manje srećnim trenucima jer će te reči njemu da znače kao celi svet.

2. Ponosna sam na tebe

Detetu je potrebna roditeljska potvrda da nešto radi dobro. I kada mu drugi govore da je nešto odlično napravilo, dete neće biti potpuno srećno ako te reči ne čuje i od svojih roditelja.

Zato pogledajte svoje dete u oči i kažite mu da ste ponosni na njega, ali i zbog čega ste ponosni na njega. I ne samo onda kada dobije dobru ocenu u školi ili kada nešto dobro napravi.

Budite ponosni na svoje dete zato što se trudi, daje sve od sebe i ne odustaje.

3. Žao mi je

Dete treba da vidi da je i njegov roditelj samo čovek od krvi i mesa, da nije savršen i da i on može da pogreši. I da je grešiti sasvim normalno. Zbog toga morate da priznate kada ste prema detetu bili nepravedni i da mu se izvinite.

Isto tako, od deteta tražite da se izvini vama ili drugima kada pogreši. Osim toga, na taj način detetu svojim ponašanjem pružate primer kako treba da se odnosi prema drugima kada odraste.

Kako da vam dete ne izraste u kompletnog idiota

4. Slušam te

Ova rečenica naročito je važna kada dete uđe u pubertet. Naučite svoje dete da vam se poverava i da ga nije strah da vam kaže šta ga muči i o čemu razmišlja. A to ćete najbolje postići tako što ćete detetu da kažete „slušam te“ i što ćete pustiti da govori.

Postavljanje previše pitanja i kritikovanje detetu će više da odmogne nego da pomogne. Zbog toga je bitno da dete što ranije stekne naviku poveravanja roditeljima.

5. To je tvoja odgovornost

Ne pomažite detetu u situacijama kada ono samo može da reši problem. Vi možda imate najbolje namere, ali na taj način dete može da stekne osećaj nesigurnosti, da nije sposobno samo da reši problem. Budite poput trenera: pripremite dete pre igre, navijajte za njega sa strane i posle razgovarajte o tome što je napravilo dobro, a šta bi moglo da popravi.

To može da se odnosi na školske aktivnosti, ali i na zaduženja kod kuće kao što je pospremanje sobe ili šetanje psa. Roditelj detetu mora da usadi osećaj odgovornosti jer će tako izrasti u samouverenu i sposobnu odraslu osobu.

6. Ti to možeš!

Važno je da dete čuje da roditelj veruje u njega i da zna da je sposobno da napravi nešto. Niko ne može detetu uliti više samopouzdanja od mame i tate. Vaše dete mora da zna da može da ostvari sve snove i ciljeve ako se trudi, kao i da nikada ne odustaje u teškim trenucima.

7. Ne.

Ponekad je ono najbolje što možete da napravite za svoje dete je da mu kažete „ne“. U tom trenutku dete to sigurno neće uvek lako da prihvati i negodovaće, ali kada odraste, ceniće to što ste mu, onda kada je trebalo, rekli ne.

Preklinjem vas, nemojte živeti za decu

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku