Featured Magazin

Saveti za održavanje kamera za video nadzor

U svetu u kome živimo, potrebno je da neprestano budemo fokusirani na bezbednost. Nije redak slučaj pljački ljudi na ulici, u vozilima javnog prevoza, čak se dešavaju i presretanja automobila na putevima. A krađe, provale, razbojništva, upadi na privatne posede ili u poslovne objekte postaju deo naše svakodnevice. U takvom jednom ludilu koje nas okružuje, sve češće imamo potrebu da našu bezbednost, bezbednost naše porodice i naših domova podignemo na viši nivo. Zato pribegavamo ugradnji kamera za video nadzor u našoj kući ili stanu.

Sigurnosne kamere, koje danas dolaze sa najrazličitijim naprednim funkcijama, predstavljaju „prvu liniju odbrane“ naših poseda. Primenom modernih tehnologija one se iz godine u godinu sve više unapređuju i danas se sa pravom smatra da je video nadzor najefikasniji način za sprečavanje krađa i provala.

Bilo gde da živite, video nadzor u Beogradu, Novom Sadu, na bilo kom drugom gradskom ili seoskom području, jednostavno postaje potreba ako želite da se osećate bezbednije. Ali kupovina i instalacija video nadzor je tek početak investiranja u viši nivo bezbednosti.

Vaš sistem sigurnosnih kamera je ulaganje na duge staze, pa ako želite da vam kamere traju što duže, a nadzor koji obezbeđuju da bude što kvalitetniji, potrebno je da ih održavate u dobrom stanju. Da bi bili sigurni da vaše kamere pružaju maksimalne performanse, održavanje  i popravka sistema video nadzora su neophodni. Zato se preporučuje njihovo redovno kontrolisanje. Na taj  način, najbolje ćete zaštititi vašu, ne baš tako jeftinu investiciju.

Da ne biste uvek i za svaku sitnicu morali da se obraćate licenciranim licima za održavanje video nadzora i tako dodatno trošili novac, neke stvari možete uraditi i sami.

Vršite proveru kamera na svakih šest meseci

Pažljivo proverite sve vaše unutrašnje i spoljašnje kamere i potražite znakove eventualne korozije. Obavezno zamenite sve konektore koji pokazuju znakove korozije, zato što to može uzrokovati i koroziju ostale opreme. Proverite sva napajanja kako biste se uverili da vaš sistem nije izgubio napajanje u slučaju nestručnog rukovanja, grmljavine ili nekog drugog neželjenog događaja. Ako posedujete UPS uređaj za neprekidno napajanje, proverite bateriju, da li je potpuno napunjena i da možda ne pokazuje bilo kakve upozoravajuće znakove.

Za optimalne performanse čistite objektive na kamerama najmanje dva puta godišnje

Proverite objektive svih vaših spoljašnjih i unutrašnjih kamera zbog prašine, mrlja, tačkica nastalih od kapljica kiše… Prljavi objektivi u značajnoj meri utiču na kvalitet video zapisa i slike i mogu učiniti vaše kamere beskorisnim. Postupak čišćenja je krajnje jednostavan, što možete videti na ovom video snimku.

Pogledajte i naš lepi Novi Sad kroz objektiv 365 dana.

Uverite se da su sve sigurnosne kamere u svojim kućištima, da su učvršćene i zaštićene od bilo kakvih vibracija

Uradite ponovno pozicioniranje i podešavanje kamera kako biste bili sigurni da će zadovoljiti vaše trenutne potrebe za nadzorom određenog područja. Takođe, proverite da li su sve vaše kamere dovoljno pritegnute. Učvrstite njihove držače kako biste ih zaštitili od vibracija koje bi mogle da utiču na kvalitet video zapisa.

Zamenite oštećene delove, kao i kamere koje daju loš kvalitet slike

Ukoliko primetite oštećenje na bilo kom delu kamere, obavezno zamenite taj deo. Ako je ikako moguće, za zamenu uvek kupujte originalne delove, od istog proizvođača i obavezno od proverenog prodavca. Ako ste zapazili da kvalitet slike na nekoj od kamera postaje lošiji, zamenite tu kameru pre nego što postane potpuno neupotrebljiva.

Sredite dvorište u vidokrugu kamera

Pregledajte spoljašnje kamere i uverite se da li sve one pružaju jasan pregled na željeno područje. Isecite vinovu lozu, žbunove, grane drveža i drugo zelenilo oko kamere koje smanjuje vidokrug. Tako možete značajno poboljšati preglednost. Takođe proverite da slučajno u blizini kamere nije napravljeno neko ptičije ili osinje gnezdo.

Prekontrolišite kućište kamera i zaštitu od vremenskih uslova

Obratite pažnju na zaštitu vaših spoljašnjih kamera. Pažljivo otvorite svako kućiše i prekontrolišite da slučajno u njemu nema vode, kondenzacije, prašine ili bilo kakve druge prljavštine. Tako ćete biti sigurni da kućište još uvek štiti vašu kameru od vremenskih uslova. Bez obzira što je reč o spoljašnjoj kameri, prečesto izlaganje jakom suncu i kiši može uzrokovati oštećenje na kućištima, naročito ako ih niste dodatno zaštitili nekom malom nadstrešnicom. I ako to već niste do sada uradili, investirajte u nadstrešnicu. Koštaće vas manje nego zamena čitave kamere.

Proverite da li su svi kablovi bezbedno povezani

Loše povezani ili dotrajali kablovi su obično glavni krivci za nedovoljno dobar rad vašeg sigurnosnog sistema. Obavezno proverite sve kablovske veze i pokušajte da pronađete kablove koji pokazuju znake pohabanosti i oštećenja. Ovo uključuje sve kablove koji povezuju vaš sistem video nadzora.

Čuvajte uputstva za upotrebu

Prilikom kupovine svake kamere ili bilo koje druge komponente sistema za video nadzor uz njih obavezno ide uputstvo za upotrebu. Sva ta uputstva držite na bezbednom i pristupačnom mestu, tako da ih možete uzeti kad god vam (i ako vam) budu zatrebala. Ako nastane neki problem, možete pokušati da ga rešite uz pomoć upustava pre nego što pozovete licencirano lice. Na taj način možete uštedeti nešto novca.

I da ponovimo još jednom – ako želite da vaše sigurnosne kamere dobro rade i da dugo traju, morate ih redovno održavati, sami ili uz pomoć licenciranih lica. Iako sve gore navedene provere možete verovatno i sami da uradite, ipak je dobra ideja da barem jednom godišnje pozovete stručne ljude radi procene funkcionalnosti vašeg sistema za video nadzor. Od profesionalaca ćete svakako da dobijete još neke korisne savete za bolje korišćenje sigurnosnih kamera i preporuke za eventualnu nadogradnju sistema. Da vaš dom bude bezbedan kao Moskva pred Svetsko prvenstvo u fudbalu.

Čitajte Luftiku na Google vestima

Dragan Antić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link