Lifestyle

3 najbolja načina da zaštitite vaš dom – kamere, kompleti video nadzora i alarmni sistemi

Bezbednost vašeg doma je pitanje koje ni pod kojim okolnostima ne bi smelo da bude podložno kompromisima. Uložili ste toliko pažnje, vremena i novca da osmislite i opremite svaki detalj enterijera i eksterijera. I dalje primećujete sitnice koje želite da izmenite, kako bi sve bilo savršeno i baš po vašem ukusu. Uložite delić tog truda da budete 100% sigurni da je vaš dom bezbedno mesto i da mu se nijedan uljez ne može približiti neopaženo. U suprotnom, nikada više nećete sa istim mirom sedeti na omiljenoj sofi, znajući da je nepoznato lice premetalo vaše najintimnije stvari dok vi niste bili tu.

Provalnici neće smatrati da je vaš dom laka meta ako je dobro osvetljen i ima bezbednosne mere za čije bi onesposobljavanje trebalo mnogo vremena. Ne dozvolite da vaš dom bude lak plen za krađu i vandalizme – zaštitite sebe i svoje dragocenosti koristeći zdravorazumske mere predostrožnosti – kamere, komplete video nadzora ili alarmne sisteme.

Iako je jasno da nijedna od ovih mera ne može 100% zaustaviti kriminalce, studije koje su se bavile pitanjem prevencije kriminalnih aktivnosti su pokazale zanimljive rezultate: većina kriminalaca na odsluženju zatvorske kazne izjavila je da su odustajali od pljačkanja kuća na kojima su videli alarm ili bi se dali u beg čim bi se alarm oglasio. Takođe, napominjali su da su izbegavali osvetljene kuće sa vidljivo istaknutim bezbednosnim kamerama. 

Dakle, mere predostrožnosti ne mogu u potpunosti sprečiti kriminalne aktivnosti, ali ih u značajnoj meri mogu smanjiti. Ukoliko se provala u vaš dom i dogodi, kamere i kompleti video nadzora će vam pružiti dokaze za policiju i osiguravajuće kuće. Na ovaj način će počinioci krivičnog dela brže biti privedeni pred lice pravde, a vi ćete dobiti nadoknadu pretrpljene štete.

U nastavku razmatramo prednosti najefikasnijih bezbednosnih mera:

Sigurnosne kamere

Sa napretkom današnje tehnologije sigurnosne kamere su dragoceni alati koji će vam pomoći da budno pazite na svoj dom. 

Postavite sebi jednostavno pitanjae koje karakteristike vaša sigurnosna kamera treba da ima:

Za početak, da li su vam potrebne unutrašnje ili spoljašnje sigurnosne kamere ili oboje? Postoje specijalno dizajnirane sigurnosne kamere za unutrašnju upotrebu, kao i one koje su otporne na vremenske prilike za spoljašnju upotrebu, pa razmislite da li će biti izložene vremenskim nepogodama i izaberite u skladu sa tim. 

Da biste dodatno suzili izbor, uzmite u obzir veličinu vašeg doma, da biste utvrdili koliko kamera će obezbediti adekvatnu pokrivenost. 

Istražite karakteristike koje su vam važne kod sigurnosne kamere, kao što su noćni vid, podešavanja zuma, rezolucija visoke definicije i još mnogo toga. Takođe ćete morati da odlučite da li su bežične kamere za bezbednost ono što vam treba ili su žičane sigurnosne kamere poželjno rešenje. U pogledu fleksibilnosti WiFi kamere su najbolji izbor, ali žičane verzije su popularne izbor zbog njihove pouzdanosti i činjenice da nemaju baterije koje treba menjati.

Kompleti video nadzora

Komplet video nadzora se sastoji od sistema kamera (četiri, osam ili više – shodno vašim potrebama), snimača (DVR ili NVR) i hard diska na kojem se čuvaju svi snimljeni zapisi. Kamere mogu biti analogne ili digitalne sa mnoštvom karakteristika, zavisno od vaših potreba i namene upotrebe.

Kompleti za video nadzor se mogu instalirati na unutrašnje i spoljašnje površine vašeg doma, dvorišta ili okućnice. One mogu da rade 24/7, a mogu biti programirane da snimaju samo kao odgovor na kretanje ili u određeno doba dana.

Kamere mogu biti upadljive i postavljene na istaknutim mestima kako bi odvratile kriminalce, ili mogu biti skrivenije i diskretnije, da bi snimile dokaze sa manje šanse da ih neko primeti. 

Snimak se može pratiti uživo, gledati sa bilo koje druge lokacije ako se koristi IP kamera ili se jednostavno može snimiti i pohraniti pomoću DVR (digitalni video rekorder) ili NVR (mrežni video rekorder) za naknadni pregled, ako se ukaže potreba.

Kompleti video nadzora su zatvorenog tipa, a to znači da se njegovi signali ne emituju i da druga lica ne mogu da ih presretnu i pogledaju sadržaj. Samo ovlašćeni korisnici mogu pristupiti snimljenom materijalu.

Alarmni sistemi

Alarmni sistemi obezbeđuju tačke kroz koje bi uljezi mogli ući u vaš dom, kao što su vrata i prozori, a samim tim čuvaju i unutrašnji prostor u kojem se nalaze vaši predmeti od vrednosti. Bez obzira na veličinu vašeg doma, broj vrata i prozora ili prostorija koje želite da zaštitite, pravilnim raspoređivanjem sigurnosnih komponenti alarma u tome ćete i uspeti.  

Alarmni sistemi se u većini slučajeva sastoje od sledećih elemenata:

  • Kontrolna tabla, koja kontroliše sigurnosni alarmni sistem 
  • Magnetni senzori za vrata i prozore
  • Senzori pokreta, unutrašnji i spoljašnji
  • Sirena ili alarm visokog decibela
  • Nalepnice za prozore

Sve komponente alarmnog sistema su međusobno povezane, a uz to su povezane i sa vašom nekretninom. Većina alarma funkcioniše na sledeći način:

Detektuje se pokret: Kada se vrata ili prozor otvore, senzori detektuju kontakt vrata ili prozora u okviru. Senzori pokreta se takođe mogu strateški postaviti oko prostorija, da detektuju kretanje i pokreću odbrojavanje alarma.

Kontrolna tabla je upozorena: Sve instalirane komponente, uključujući senzore, su povezane sa kontrolnom tablom i sve informacije sa detektora i senzora se šalju ovde. Ako je ovaj kontakt poremećen i strujno kolo je prekinuto, tada se aktivira odbrojavanje alarma.

Oglašava se alarm: Ako se ne unese kod za prekid, oglasiće se alarm. Sistem je povezan sa sirenom koja se obično nalazi na zidu sa spoljašnje strane imovine. Upravo ovaj uređaj emituje alarm kako bi upozorio ljude na neovlašćeni upad. 

Alarm je deaktiviran: Korisnici aktiviraju i deaktiviraju alarmni sistem pomoću ove kontrolne table, pomoću numerisanog koda. Pametni telefoni takođe mogu da se koriste za daljinsko podešavanje i isključivanje alarma putem aplikacija.

Saveti za zaštitu vašeg doma 

Da biste sprečili provale, ojačajte barijere na ulaznim tačkama vašeg doma. Naravno, nemojte žrtvovati ličnu bezbednost– koje god bezbednosne funkcije da instalirate, uverite se da možete lako da pobegnete u slučaju požara ili druge hitne situacije.

Obratite pažnju na sopstveno ponašanje:

  • Uverite se da su vrata zaključana, prozori zatvoreni, a alarm aktiviran kada napuštate dom. 
  • Izbegavajte da date informacije neidentifikovanim telefonskim pozivaocima i da objavljujete svoje lične planove na društvenim mrežama.
  • Obavestite policiju i/ili komšije ako vidite sumnjive strance u vašem području.
  • Ne nosite ključeve od kuće na privesku sa kućnom adresom.
  • Ne skrivajte ključeve na „tajnim“ mestima van kuće – provalnici znaju gde da traže i pogledaće prvo pod otirač ili saksiju s desne strane vrata.

Budite korak ispred svih koji bi želeli da naude vama, vašim voljenima ili vašoj imovini. Preduzmite bezbednosne mere i na vreme instalirajte svoj sistem zaštite.

Nespretni novosadski lopov ukrao bicikli, pa već pred kapijom pao s njega (VIDEO)

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
20 Shares
Share via
Copy link