Svet Vesti

Na Sardiniji uhapšen francuski turista s 41 kilogramom plažnih oblutaka u prtljažniku

plaza kamenje

Italijanska carina presrela je francuskog turistu dok se spremao za ukrcavanje na trajekt za Nicu. Preti mu novčana kazna u visini do tri hiljade evra!

Francuski turista uhapšen je dok je pokušavao napustiti Sardiniju s 41 kilogramom oblutaka i kamenja u prtljažniku svog automobila. Tereti ga se da ih je ilegalno uklonio s plaže Lampianu, saopštile su u utorak (29. avgust) lokalne vlasti.

Italijanski carinici presreli su ga pre nego što se ukrcao na trajekt koji povezuje Porto Torres na severozapadu Sardinije s Nicom. „U prtljažniku automobila imao je 41 kg oblutaka i kamenja s plaže Lampianu (Spiagga di Lampianu), koji su zaplenjeni i biće vraćeni na svoje mesto”, stoji u saopštenju carine.

Prema dnevniku La Repubblica, kamenčići su zaplenjeni i vratiće se na plažu odakle su uklonjeni, a prevoz će organizovati edukacijski centar Parka prirode Porto Conte.

Sardinija je poznata po svojim netaknutim belim pješčanim plažama, a sardinijski beli pesak smatra se javnim dobrom te je najstrože zabranjeno iznositi ga s ostrva. Regionalne vlasti stoga su 2017. godine donele zakon kojim je zabranjeno uzimanje i najmanjih količina peska, šljunka i školjaka s ostrvskih plaža.

Takođe, lokalno stanovništvo osnovalo je udruženje i pokrenulo Facebook stranicu pod nazivom Sardegna Rubata e Depredata kako bi prikupljali i objavljivali informacije o ukradenom pesku, i to dve godine pre nego što je novi zakon stupio na snagu. Neovlašteno uzimanje, posedovanje ili prodaja peska, kamenčića, kamenja ili školjki prikupljenih na Sardiniji kažnjava se novčanom kaznom od 500 do 3 000 evra.

Podsetimo, u avgustu 2019. jedan je francuski par uhapšen na Sardiniji s čak 40 kg peska u automobilu dok se spremao ukrcati na trajekt za Toulon, zbog čega im je pretila zatvorska kazna od šest godina.

Takođe, još jedan francuski državljanin je 2020. na Sardiniji kažnjen s 1 000 evra nakon što mu je u prtljagu zaplenjen pesak koji je uzeo tokom boravka na ovom italijanskom ostrvu. Pronašli su mu dva kilograma sitnog peska u plastičnoj boci.

Izvor: Ekovjesnik

Turisti su je obožavali, a danas je deponija i najprljavija plaža na svetu (VIDEO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link