Magazin

Valter ponovo brani Sarajevo: Iz Bosne i Hercegovine poslata jasna poruka fašizmu (VIDEO)

Video  N1 televizije koji prikazuje hiljade Sarajlija i antifašista iz drugih gradova Bosne i Hercegovine, na protestnoj šetnji protiv održavanja mise žrtvama u Bleiburgu, izazvao je oduševljenje u regiji i svijetu.

Danas je u glavnom gradu BiH održana misa u Katedrali Srca Isusova koja je izazvala bes i revolt kod brojnih građana.

Mnogi su zamerili Katoličkoj crkvi, ali i hrvatskom Saboru, koji je pokrovitelj mise, na održavanju molitve za one koji su bili na strani fašista.

Nekoliko hiljada Sarajlija i ostalih antifašista skupilo se u subotu ispred Večne vatre, u samom centru grada, gde su aplaudirali i pevali antifašističke pesme.

Njihov protest izazvao je aplauz regiona i sveta.

Mnogi su sa oduševljenjem poručili “Das ist Walter”, referirajući se na slavnu rečenicu iz još slavnijeg filma “Valter brani Sarajevo”.

“Sehen Sie diese Stadt? Das ist Walter!”, napisalo je nekoliko korisnika Tvitera kao odgovor na video N1 televizije.

A komentarisali su mnogi današnje dešavanje u Sarajevu. Reakcije stižu kako iz Bosne i Hercegovine, tako i Srbije, Hrvatske, Velike Britanije, Holandije…

“Grad heroj”, jedan je od tweetova, kao i “Not all heroes wear capes”.

 

Misa završena bez incidenata

U Katedrali Srca Isusova u Sarajevu završena je misa za “blajburške žrtve”, tokom koje su jake policijske snage bile raspoređene oko katedrale.

Od 9 časova bio je zabranjen prilaz pešacima, a saobraćaj vozila preusmeren je u zaobilazne ulice. Na Marin dvoru održan je skup antifašista i protivnika mise kojem je prisustvovalo više hiljada ljudi.

Kardinal vrhbosanski Vinko Puljić poručio je na misi da se “žrtve ne smeju zaboraviti”, a da je cilj molitve bilo “pokazati poštovanje prema žrtvama”.

– Biti prisutan i učestvovati na ovoj svetoj misi za žrtve Blajburških polja ne može se bez posebnih drhtaja srca i osećaja duše – kazao je Puljić.

Dodao je da želi da prisutne “molitva pročisti od svih gorkih osećaja i negativnih naboja koji se javljaju pri sećanju na žrtve”.

– Sabrani smo u molitvi da pokažemo poštovanje i da čuvamo sećanje – kazao je Puljić u Katedrali.

Oči statue Pape Jovana Pavla Drugog neko je prekrio povezom oči u znak protesta protiv mise, a kardinal podsetio na papine reči da “sadašnjost sve čini da gurne u stranu vrednost žrtava”.

Pokrovitelj mise je bio Sabor Hrvatske, a prisustvovali su ambasador Hrvatske Ivan Sabolić, predsednik Federacije BiH Marinko Čavara i lider HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović.

Katedralu su tokom mise obezbedjivale jake policijske snage. Neke od građana, koji su uspeli doći do katedrale, noseći transparente na kojima je ispisano da su ustaše fašisti, policija je legitimisala i napisala im prekršajne kazne.

Organizator centralne komemoracije je nevladino udruženje registrovano u Austriji Počasni blajburški vod.

Odluka o održavanju mise u Sarajevu doneta je nakon što je odlučena da ove godine neće biti već tradicionalnog okupljanja na Blajburškom polju u Austriji.

Posle najave mise u Sarajevu usledile su brojne reakcije i osude zvaničnika i javnosti.

Član SABNOR-a BiH Bakir Nakaš konstatovao je da je misa blajburškim žrtvama u Sarajevu “provokacija za grad koji je nekoliko puta pretrpio fašizam”.

Potresna ispovest zatočenice logora NDH: Ustaše su mi ubile 86 rođaka, cela Sava je bila grobnica

184 Shares
184 Shares
Share via
Copy link