Magazin

Sarajevo pod blokadom zbog mise stradalim ustašama i Hitlerovim saveznicima

Danas će u Sarajevu biti održana kontroverzna “blajburška komemoracija”, kao misa stradalim pripadnicima ustaške NDH i drugih Hitlerovih saveznika u Drugom svetskom ratu.

Biće održana na tri mesta – u Blajburgu, Zagrebu i, prvi put, u Sarajevu.

U 10 sati položeni su venci kod spomenika na Blajburškom polju u ime vlasti Hrvatske i Počasnog blajburškog voda, a sat vremena kasnije na groblju Mirogoj u Zagrebu održana je molitva i polaganje venaca.

U podne je u katedrali Presvetog srca Isusova u Sarajevu održana misa, uz stroge mere popisane zbog epidemiološke situacije.

Sarajevski mediji javljaju da je novinarima bio zabranjen prilaz katedrali, a oni koji su prisustvovati misi ulazili su na sporedni ulaz.

Hrvatski ambasador došao na misu

Neke od građana, koji su uspeli doći do katedrale, noseći transparente na kojima je ispisano da su ustaše fašisti, policija je legitimisala i napisala im prekršajne kazne.

Samoj misi prisustvuje oko 20 osoba, među kojima su i hrvatski ambasador u BiH Ivan Sabolić, predsednik HDZ 1990. Ilija Cvitanović, kao i delegacija Hrvatskog narodnog sabora.

Pokrovitelj mise je Sabor Hrvatske, a potpokrovitelj Hrvatski narodni sabor u BiH.

Burna reagovanja stranaka i nevladinih organizacija

Ministarstvo unutrašnjih poslova u Sarajevu potvrdilo je da će zbog najavljene mise danas biti pojačane mere sigurnosti u glavnom gradu BiH, uključujući ograničenja kretanja u okolini katedrale.

Najava skupa u Sarajevu izazvala je burna reagovanja stranaka, nevladinih organizacija i pojedinaca, koji su to osudili, smatrajući da se time kreira nova istorija i vrši revizija činjenica o Drugom svetskom ratu.

Brojne nevladine organizacije, ali i političke stranke iz BiH, pozvale su građane Sarajeva na protestna okupljanja u vreme služenja mise, koju su ocenili kao politički događaj čiji je cilj rehabilitovanje ustaškog režima i NDH, preneo je B92.

Takođe, policija austrijske pokrajine Koruška potvrdila je da su prijavljene dva protestna skupa zbog polaganja venaca u Blajburgu.

Svetski jevrejski kongres je oštro osudio održavanje mise tzv. žrtvama Blajburga 16. maja u Sarajevu, uz ocenu da je reč o odavanju počasti i pripadnicima ustaškog pokreta koji su u maju 1945. položili oružje.

Hrvatski javni servis će prikazati tri emisije posvećene Blajburgu, a prva je prenos mise u sarajevskoj katedrali.

Ko je ustaša koji je dobio ulicu u Beogradu, a Hrvati beskrajnu inspiraciju za sprda*inu

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

44 Shares
Share via
Copy link