Beograd Magazin

Šapić se izbrukao izjavom o beogradskim beskućnicima, pa nespretno ‘vadi fleke’ i optužuje medije

šapić i čučković
Printscreen

Bivši vaterpolista, koji je spletom nesrećnih okolnosti završio na mestu gradonačelnika Beograda, Aleksandar Šapić, izjavio je da je deo medija izvrnuo i falsifikovao njegovu izjavu da „5.000 beskućnika na ulicama dokaz da je Beograd postao metropola“.

Šapić je poručio da u njegovoj izjavi koju je preneo FoNet nedostaje reč „nažalost“, koju je izgovorio na početku odgovora novinaru N1.

– Beskućnici su odraz metropole. FoNet preneo. Ja se hvalim u stvari. Prva rečenica – ‘To što na ulicama ima 5.000 beskućnika je dokaz da je Beograd postao svetska metropola, jer najbogatiji gradovi imaju problem s beskućnicima’. Neko kad pogleda ovo rekao bih da sam poludeo skroz, čovek se hvali što ima beskućnike – rekao je Šapić, a prenosi Danas.

On je zatim pokazao i kako su pojedini mediji, poput Nove S, Danasa, Direktno, 021, preneli tu izjavu, ali i tvitove pojedinih političkih grupacija, ali i anonimnih korisnika mreže X.

– Da vam pokažem kako taj sistem funkcioniše, oni ispinuju informaciju, a onda se ona preuzme na društvenim mrežama, koja ide još u dalju krajnost – rekao je.

On je pustio i video snimak u kome je sadržano pitanje novinara N1, kao i njegov odgovor.

– Pa znate šta, to je, nažalost, potvrda da Beograd postaje svetska metropola – kaže Šapić na početku tog snimka.

Napomenuo je i da nije tačno da za starije beskućnike ništa nije odrađeno, već da se on lično tim pitanjem još nije bavio, jer informaciju da je broj beskućnika toliki nije imao. Dodao je i da se ispostavilo da taj broj od 5.000 nije tačan, ali da to ne znači da se tim pitanjem ne treba baviti.

– Kažem opet, nažalost, kako nam se bude povećavao broj beskućnika biće činjenica da upadamo u kategoriju gradova koji time moraju da se bave, jer do sada time nismo morali da se bavimo. Kao što pre 40 godina niko nije zaključavao vrata dok spava, a danas ne možete da ih ostavite otključanim ni kad odete da kupite cigare – naveo je on.

Ovim je, kaže, hteo da pokaže kako „beskrupuloznim ljudima“ nije sveto čak ni pitanje beskućnika „jer im ništa nije sveto“, već im je cilj, navodi, da pokažu da je on bahat čovek koji stalno nešto laže.

– Nemam problem ni sa jednom svojom izjavom koja je istina. Ali mi danas živimo vreme montiranja i falsifikovanja, gde izjavu od minut skrate na deset sekundi, gde ona gubi smisao – rekao je on.

Poručio je da „naravno“ mediji koje je kritikovao, a koji za sebe kažu da su „profesionalni“, neće objaviti ovaj deo njegove konferencije, već će reći da je medije „ponovo vređao“.

Na konstataciju novinara FoNeta da je njegova koleginica prenela samo ono što je on rekao, te da ne vidi gde je greška, rekao da su stavili ljude u zabludu time što nisu preneli celu izjavu, te da „nije toliko poludeo“ da bi se time hvalio.

– Nisam rekao da su korišćene reči koje nisam rekao, nego da su umiksovane tako da se stekne drugi utisak. Nadam se da ćete se u budućnosti pozabaviti kontekstom, pa ako nema mesta da prenesete celu izjavu, ja vas molim nemojte ništa da prenesete – rekao je gradonačelnik novinaru FoNeta.

Podsećamo, mediji su preneli Šapićevu izjavu da je „to što na ulicama Beograda ima oko 5.000 beskućnika dokaz da je Beograd postao metropola, jer najbogatiji gradovi imaju problem sa beskućnicima“.

On je naveo da je to problem kojim se nije do sada bavio, ali da je vreme da se pozabavi.

Šapić je rekao i da „u SAD u krajevima gde žive najbogatiji Amerikanci beskućnici prevrću po kantama“.

Izvor: Danas, 021

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link