Magazin Svet

Ogromna ledena santa odvojila se od Antarktika (VIDEO)

Santa leda veća od većine evropskih gradova odvojila se od Antarktika, dvadesetak kilometara od britanske istraživačke opservatorije (BAS) na Južnom polu.

Santa površine 1.270 kvadratnih kilometara – veća od površine Londona – odvojila se od Brant brega i, iako zastrašujuć, događaj nije bio neočekivan za naučnike koji su na ovo odvajanje čekali već 10 godina, kada su se pojavile prve pukotine na bregu.

“Naši timovi u BAS-u pripremaju se već godinama za ovo”, rekla je direktorka opservatorije, profesorka dama Džejn Frensis.

“Vreme će pokazati da li će ovo odvajanje sante u narednim danima ili nedeljama pokrenuti dalje cepanje ledenog pokrivača”, izjavio je Adrijan Lakman, profesor geologije na Univerzitetu Svonsi, prenosi Gardijan.

Odvajanje ledenih santi od bregova uobičajena je pojava ali je taj proces u poslednje vreme ubrzan klimatskim promenama.

Danas nam je divan dan, na Antarktiku je izmereno preko 18 stepeni!

Tamara Gočmanac

Mnogo glasno šapuće. Ego-tripuje, nasmeje, rasplače. Voli kišu i sneg. I životinje. Redovno je ispuštali na glavu kad je bila mala, pa je, zahvaljujući tome, postala mnogo lepa, pametna i bloger.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link