Magazin

EU kaže da smo rod rođeni, a Milan Tarot zna datum priključenja

familija eu
Printscreen

Eu poručila Zapadnom Balkanu: Mi smo jedna familija, ali samo što dalje od nasNakon samita Evropske unije i lidera Zapadnog Balkana kao i mnogo puta do sada ništa se značajno nije dogodilo. Zaista, mogle su se čuti samo dobro poznate floskule koje održavaju ‘status quo’ u pristupanju Uniji i omogućavaju liderima ovih zemalja da i dalje uživaju u samovlasti i moći u privatizovanim državama Balkana.

Koliko zapravo jadno zvuči termin lidera Balkana u kontekstu političkih činovnika koji svoje liderstvo ne iskazuju u predvođenju naroda koje predstavljaju, već u poslušništvu i polaganju računa pre svih odlazećoj nemačkoj kancelarki Angeli Merkel i francuskom predsedniku Emanuelu Makronu čija izlizana liderstva se i u matičnim zemljama nalaze pod ozbiljnim znakom pitanja.

Lideri Zapadnog Balkana gotovo da znači vlasnici Zapadnog Balkana. Aleksandar Vučić, Edi Rama, Milo Đukanović i Aljbin Kurti došli su u Sloveniju na ovaj Samit kako bi navodno ubrzali pristupne pregovore za pristupanje EU i svojim građanima omogućili da budu ravnopravni u evropskoj porodici naroda.

Ta mantra u Srbiji, da „Evropa nema alternativu“, stara je više od dvadeset godina i od tada je sama ideja i volja naroda Srbije da konačno bude deo EU enormno opala jer nikakvog konkretnog boljitka u životnom standardu građana nije bilo.

Ne verujem da je prosečnom stanovniku Srbije, koji razmišlja kako pregurati od prvog do prvog u mesecu, uopšte stalo do zajedničke fotografije iz Kranja, koja će ostati kao najvrednija tekovina nedavno završenog sastanka.

Šta bi bili glavni zaključci?

Evropski zvaničnici iskazali su bojazan da ukoliko zemlje Zapadnog Balkana ne postanu članice EU, ulogu njihovog vrbovanja preuzeće neke druge sile poput Rusije, Kine ili Turske. Do sada su građani Balkana mnogo godina života izgubili u posmatranju kako se uz lažne osmehe i tapšanje po ramenu predstavnici EU odnose prema svojim zaposlenicima iz našeg regiona.

Države u kojima korupcija i sveopšta otimačina prati nivo siromaštva ostaju crna rupa Evrope i oaza za kriminalne organizacije i narko dilere. Dok podržavaju beskrajni proces reformi, pristupanja i usaglašavanja za zakonodavstvom EU, Angela Merkel i Makron istovremeno odbijaju da daju konkretne datume do koji se pregovori moraju završiti, odnosno datume kada će zemlje poput Srbije biti konačno primljene u takozvanu evropsku porodicu naroda.

Tim povodom nemačka kancelarka izjavila je da se takav datum ne može odrediti.

– Ne verujem, zaista, u određivanje datuma. Verujem u ispunjavanje obećanja. Jednom kada uslovi budu ispunjeni priključenje može da se dogodi – kazala je Angela Merkel nakon održanog samita na Brdu kod Kranja.

U procesu pristupanja Srbije niko od visokih zvaničnika iz Evrope nije spomenuo problem korupcije, pranja novca, neefikasnog pravosuđa i indicija na kooperaciju vlasti i organizovanog kriminala, već se sva pažnja pridaje i svodi na problem između Beograda i Prištine.

– Proces proširenja zahteva da se razlike ostave po strani – imao je poruku za Beograd i Prištinu Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen takođe ništa konkretno nije izjavila osim opštih mesta koja u praksi ne znače apsolutno ništa. Njena poruka je da se Zapadni Balkan mora naći u EU.

– Želimo ih u EU, mi smo evropska porodica – rekla je novinarima Ursula fon der Lajen po dolasku na samit.

Dok Merkel nije želela da govori o datumima i rokovima, neki drugi političari propagiraju ovu ideju. Premijer Slovenije Janez Janša, čija policija prebija svoje građane u sred Ljubljane, rekao je da njegov predlog za određivanje jasnih rokova, u kojima mora doći do dogovora između Beograda i Prištine, nije prihvaćen od strane vodećih ličnosti EU.

Ono što je po svemu sudeći bitno za EU je da samoproklamovani lideri Zapadnog Balkana bezuslovno ističu zahvalnost Uniji za ekonomsku pomoć.

– EU je uverljivo najbliži partner regiona, njegov glavni investitor i vodeći donator. Do sada nezabeleženi razmer i raspon te podrške mora da bude potpuno prepoznat i prenet od strane partnera u njihovim javnim debatama i komunikaciji – navodi se u tekstu deklaracije iz Kranja.

Dok „EU potpuno podržava potvrđenu posvećenost partnera sa Zapadnog Balkana inkluzivnoj regionalnoj saradnji i jačanju dobrosusedskih odnosa“, ti isti partneri po ko zna koji put „naglašavaju svoju posvećenost evropskim vrednostima i principima“.

– EU pozdravlja činjenicu da su partneri sa Zapadnog Balkana ponovo istakli posvećenost primatu demokratije, osnovnim pravima i vrednostima i vladavini prava, kao i stalnim naporima u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala – navodi se između ostalog i dodaje da su „osnaženo civilno društvo i nezavisni i pluralistički mediji ključne komponente bilo kojeg demokratskog sistema“.

Tekst deklaracije takođe nije mogao da prođe bez pominjanja borbe protiv aktuelne pandemije, odnosno pomoći EU upućene Zapadnom Balkanu u iznosu od 3,3 milijarde evra za zdravstvenu i socio-ekonomsku podršku regionu.

Na kraju deklaracije najviše pažnje se posvetilo Zelenoj agendi koji se nalazi u sklopu Zelenog plana EU.

– Zelena agenda je ključni pokretač tranzicije ka modernim, ugljeničko neutralnim ekonomijama koje su otporne na klimatske promene i efikasno iskorišćavaju resurse za otključavanje potencijala cirkularne ekonomije, borbu protiv zagađenja i bolje upravljanje otpadom – navodi se u poslednjim odeljcima deklaracije.

Zaključuje se da region Zapadnog Balkana igra važnu ulogu u ekološkim izazovima i da će uspešno sprovođenje Zelene agende zahtevati snažnu posvećenost od strane regiona.

– Jako je važno da se napori fokusiraju na pravovremenu i efikasnu tranziciju od uglja kroz upotrebu goriva iz obnovljivih izvora ili goriva sa smanjenim emisijama ugljenika. Trebalo bi dati prioritet energetskoj sigurnosti, uključujući diverzifikaciju izvora i puteva. EU će nastaviti da daje podršku regionu za sprovođenje Zelene agende – stoji u tesktu usvojene deklaracije.

Voleo bih da grešim pri zaključku kako nas EU uverava da zaista živimo u demokratskom sistemu, gde narod odlučuje na slobodnim izborima o svojim predstavnicima, da nam je Kosovo glavni problem države i društva, da uživamo u protoku objektivnih informacija i da je istina jedino merilo.

Vučić, Rama, Đukanović, Kurti, Zaev i ostale političke figure imaju nedvosmislenu podršku da na svom terenu mogu da rade šta god požele ukoliko se zalažu za ukaljane i obesmišljene ideale evropskih vrednosti koje više ne vrede ni u zemljama članicama.

Sastanak se sveo na prazne poruke, obavezno okupljanje i još jedan ’dan na poslu’ za sve učesnike. Stanje na terenu govori da je politička i ekonomska situacija izrazito nestabilna dok skapavamo u živom blatu pristupnih pregovora i nekakvih mnogobrojnih „posvećenosti“.

Pravično bi bilo da ove Ursule, Boreli i ostali komesari, visoki ili niski predstavnici EU, predsednici komisija i saveta, da svi oni dobiju svoju priliku da lično iskuse tu posvećenost lidera Zapadnog Balkana demokratskim principima. Da učestvuju na izborima gde Vranjanci glasaju za Mađare, gde nabildovani ćelavci prave paralelne spiskove i glume izborne posmatrače, da učestvuju u parlamentarnim diskusijama sa Martinovićem, Langurom, Rističevićem i Lavom Pajkićem i onda se pogledaju u ogledalo pre nego što sledeći put izađu pred medije i izjave ovoliku gomilu besmislica.

Dovoljno sam star da se sećam ranih dvehiljaditih godina kada se prognoziralo da će Srbija postati punopravni član EU do 2007. godine. Tada se to činilo kao vrlo dalek, ali podnošljiv napor jer je entuzijazam po ovom pitanju bio neupitan. Procene pristupanja i šarena obećanja odlagana su u nedogled zajedno sa pojavom novih uslova za pregovore, da bi 2021. godine jasno čuli da više o datumima ne vredi ni govoriti.

Poruka EU je živite, trudite se i uživajte – u reformama i nedovršenim tranzicijama, u ucenama uoči glasanja i poštenim izborima, u ekonomskom blagostanju, čistom vazduhu i rekama, u zdravoj hrani i ekološkim standardima, u fasadnoj demokratiji i slobodnim medijima, lažima i pljačkama budžeta, sećajte se sa setom iščezle korupcije i organizovanog kriminala, ali nemojte zaboraviti da ste deo naše porodice, naše familije, da ste naši, a ne ruski, kineski ili turski zahvalni robovi.

Tuča 2 grupe četnika na proslavi “Novi Sad Evropska prestonica kulture” – zbog para iz EU fondova

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
18 Shares
Share via
Copy link