Magazin Novi Sad

Tuča 2 grupe četnika na proslavi „Novi Sad Evropska prestonica kulture“ – zbog para iz EU fondova

cetnici tuca

Četnici Draže Mihailovića sukobili su se sa četnicima Koste Pećanca oko resursa iz EU fondova! Zvuči kao parodija iz pera njuz.neta, ali nije – zaista se dogodilo.

Naime, na događaju Avenija mimova, koji je organizovan 3. septembra u Kineskoj četvrti u Novom Sadu ugošćeno je više fašističkih grupa i pojedinaca koji su se i međusobno sukobili – Nju Ejdž Četnici i Eko Četnici.

Ova izložba i tribina, kako je najavljeno – humanitarnog karaktera, organizovana je u okviru Kalediskopa kulture, projekta finansiranog od strane Evropske prestronice kulture Novi Sad 2022.

Avenija mimova, uz finansijska sredstva dodeljenja od strane Fondacije Novi Sad 2022, zamišljena je kao izložba mimova najpoznatijih „mim“ stranica koje će svoje mimove prodavati na aukciji u humanitarne svrhe. Međutim, između ostalih, među pozvanim učesnicima našli su se i admini stranica „Diler istine“ i „Pujo šotka“, inače članovi Nju Ejdz četnika.

Portal VOICE je već pisao o ovoj ekstremno desničarskoj grupi, njihovim akcijama ali i činjenici da su među članovima i Aleksandar Užarević i Daniel Đukić, osnivači „Dnevnjaka“, serijala koji se nekoliko sezona emitovao i na Radio televiziji Vojvodine.

U toku događaja, najpre prema porukama na društvenoj mreži Telegram, a zatim i prema snimcima sa Instagrama, osnivač grupe Eko Četnici Aleksanadar Malešević napadnut je od strane admina stranice Diler istine i Stefana Čolovića, poznatijeg kao Princ Banjice, a obojica se navode kao pripadnici grupe Nju Ejdz četnici.

Zanimljivo je i zapaziti da i jedna i druga velikosrBska četnička frakcija ima ozbiljnih problema sa srpskim jezikom i pravopisom.

Iz Fondacije Novi Sad 2022 su potvrdili su za portal Autonomija da je došlo do „kraćeg verbalnog i fizičkog sukoba između nekoliko posetilaca“, ali dodaju da je sukob okončan „i pre intervencije obezbeđenja“, a da su „isti posetioci petnestak minuta pre incidentna zamoljeni da napuste prostor Kreativnog distrikta zbog lepljenja nalepnica preko postavki na izložbi o Velikom Limanu“.

Inače, reč je o nalepnicima sa pretećim porukama antifa pokretima, koje nazivaju „soroševcima“, „domaćim izdajnicima“ i „stranim plaćenicima.

Prema saznanjima portala Autonomija, policija je nakon događaja ipak uzimala izjave od pojedinih učesnika incidenta.

Podsećamo, i Nju Ejdz četnici i Eko Četnici su u aprilu ove godine prisustvovali „odavanju počasti žrtvama srbomržnje i separatizma“ na Keju žrtva racije, kao odgovor na protest „Novi Sad protiv fašizma“ koji je organizovan nakon napada na novinara Daška Milinovića.

Iako se incident u Kineskoj četvrti završio bez većih posledica, a sam događaj prikupio preko 40.000 dinara koji su otišli u humanitarne svrhe, nije jasno kako je moguće da se grupe koje zagovaraju ekstremističke stavove uopšte pojavljuju u okviru porgrama Fondacije koja promoviše Novi Sad kao Evropsku prestonicu kulture.

Tako je Kineska četvrt od mesta na kom je obitavala kasnije proterana samoorganizovana alternativna kulturna scena Novog Sada, koja je ujedno bila i epicentar slobodarskih i antifašističkih ideja u gradu, za svega nekoliko godina intervencijom gradskih vlasti i Novi Sad 2022, uz sredstva iz EU fondova, postala okupljalište fašista.

Svaka čast EPK!

Izvor i foto: Autonomija

Anku (19) su četnici tukli, mučili i streljali, ali njena pisma ocu i bratu učinila su je besmrtnom

Redakcija Luftika.rs

komentara

Klikni da objaviš komentar

  • Četnici Draže Mihailovića sukobili su se sa četnicima Koste Pećanca oko resursa iz EU fondova! Zvuči kao parodija iz pera njuz.neta, ali nije – zaista se dogodilo.

    Zasto stavljate ovu recenicu na pocetak teksta i nigde posle ne dokazujete da je sukob bio oko resursa iz EU fonda. Smesan je i sraman Vas portal i svi Vasi urednici, debili glupi nepismeni.

  • Očna mrena je na trećem mestu uzročnika slepila !. Religije i politika i dalje čvrsto drže prva dva mesta !!! ‘Ovo“ izmedju Sr i CG je vrhunac religijsko-nacionalističkog jada i čemera ex Yu klanja !!! Nacionalističko(koljačka)-religijska i političarsko-lopovska GAMAD od Triglava do Djevedjelije !!!.

  • To su vam te vladine „nevladine organizacije“ koje uzimaju novac od projektnog sufinansiranja kulture. Dok kreativnost i stvaralaštvo umire novčano se podržavaju subkulturni populistički projekti koji sa umetnošću i stvaralaštvom nemaju nikakve veze. EPK je ovim još jednom pokazala da je izistinski ubica kulture u NS.

279 Shares
279 Shares
Share via
Copy link