Top 10 Vojvodina

Na subotičkim salašima okrepićete dušu, a nepca će vam propevati od zadovoljstva (FOTO, VIDEO)

salaši u subotici
Foto: Collage/Luftika/Screenshot/Youtube

Salaši u Subotici i okolini su vekovima krasili plodnu vojvođansku ravnicu, a u ovim tradicionalnim seoskim gazdinstvima su vredi paori radili od jutra do mraka, obrađujući zemlju i gajeći stoku.

Rado su ugoščavali putnike namernike, kojima je bio potreban topao krevet i hrana, a često su i komšije znali da „zaglave“ duboko u noć, gde su zajedno sa domaćinima uživali u domaćem vinu i mezetluku, uz partiju preferansa ili tablića.

Hedonizam na severu Bačke inspirisao je i brojne tamburaške pesme, pa iako su mlađe generacije, privučene poslovnim prilikama i društvenim životom u velikim gradovima, vremenom napuštale svoju dedovinu, danas je sve češći trend povratka salašima.

Tako i neki od onih zapuštenih i zaparloženih doživljavaju svojevrstan „rivajval“, a pojedini su, pored uzgajanja poljoprivrednih proizvoda, vinove loze i domaćih životinja za sopstvene potrebe, otvorili svoja vrata turistima, željnih bogate bačke trpeze i kvalitetnog vina.

Nakon što smo se nauživali u đakonijama koje spremaju riblji restorani u Subotici i na Paliću, odlučili smo da prošpartamo okolinom grada i uverimo se šta sve tamošnji „salašari“ nude svojim gostima.

Zabava za čitavu porodicu na „Majkinom salašu“

Jedan od najpoznatijih subotičkih salaša – „Majkin salaš“ – pronaći ćete ukoliko sa autoputa, koji vodi prema graničnom prelazu Horgoš sa Mađarskom, skrenete prema Paliću, a zatim sa Horgoškog puta skrenete desno.

Reč je starom obnovljenom vojvođanskom salašu, na koji gosti rado svrate na čašicu dobre rakije ili vina. Organske prave sokove od voća iz bašte, a u domaćinskom obroku guštaćete u netaknutoj prirodi – sličan ugođaj iskusićete ako posetite salaše u Sremu.

Ambijent kojim dominira predivna zelena boja zaista je nestvaran. Očekuje vas mir i tišina, prelepo jezero sa ostrvcetom, do kojeg se dolazi drvenom skelom na sajlu, ali i životinje koje slobodno trčkaraju živopisnim krajolikom i žive u savršenoj harmoniji sa domaćinima.

Mališanima koji odrastaju okruženi bukom i betonom, biće posebno zanimljivo da ih vide uživo, postoji i lepo uređeno igralište, a bašta i ligeštuli kraj bazena stvoreni su za opuštanje kad zvezda upekne.

Gurmane takođe očekuje autentično iskustvo vojvođanske kuhinje, a jela koje sa dušom priprema porodica Gabrić izmamiće vam osmeh na lice.

Pevčiji paprikaš i bogat nedeljni bački ručak

Možda je najbolje da gozbu započnete čašicom domaće rakije od jabuke, dunje, kajsije ili šljive, a zatim nastavite sa bačkim mezetlukom „nakoso“ – kulenom, slanininom, domaćom šunkom, čvarcima i švarglom, uz koje odlično paše podliveni sir (990 dinara po porciji).

Od glavnih jela izdvojili bismo ona koja se kuvaju u kazančetu, a čije recepte ljubomorno čuvaju salaši u Subotici.

Pevčiji paprikaš sa domaćim knedlama (850 dinara za porciju), ovčiji paprikaš sa taranom (900 dinara) i juneći perkelt sa testom sa sirom (1.350 dinara) bi i mrtva usta jela.

Naravno, ovde možete pojesti i odličnu riblju čorbu i prženu ribu, jela sa roštilja i šnicle od različitih vrsta mesa sa interesantnim prilozima, kao i testenine po kojima je Vojvodina poznata, poput grenadir marša.

Ljubitelji konjetine imaće priliku da uživaju u nesvakidašnjem specijalitetu – konjskom bifteku (2.900 dinara po porciji), a za nedeljni ručak očekujte salašarsku klasiku – domaću supu i rinflajš, sa sosom od višanja i veliku količinu mešanog mesa.

Porcije su dosta obilne, pa pripazite prilikom naručivanja, a savet možete uvek da potražite od ljubaznih konobara – jedina zamerka je što na hranu zna da se čeka kada su velike gužve.

Međutim, boravak u ovom rustičnom autentičnom salašarskom ambijentu protekne za tren, posebno uz čašu vina iz njihove vinarije i umilne zvuke tamburice.

Za desert preporučujemo domaću pitu sa jabukama, gomboce ili štrudle, a ukoliko ste umorni, dobri domaćini pored ukusnog obroka gostima nude i prenoćište. Takođe postoji mogućnost uplate pansionskih obroka.

Najbolje je da pre dolaska rezervišete sto na telefone 064 1266767 ili 024 753672, posebno vikendima kada su veće gužve,  a na ovom prelepom imanju često organizuju i proslave za veći broj gostiju.

Salaš „Čuvardić“ – za prave vinoljupce

Ako ste više raspoloženi da osetite toplinu domaćinskog ugođaja sa severa Bačke uz bokal vina, napravljenog od lokalnih sorti grožđa ovog kraja, poput kevedinke, preporučujemo vam da posetite salaš Čuvardić.

Salaši u subotici čuvardić
Foto: Facebook/Vinski salaš Čuvardić

Reč je o vinskom salašu, sa početka prošlog veka, kojeg ćete pronaći ako se iz Subotice zaputite ka granici sa Mađarskom, sa leve strane Puta Edvarda Kardelja, ili kelebijskog puta, kako ga još zovu meštani.

Očekuje vas prava vojvođanska kuća, sa lepo uređenim dvorištem i kariranim zavesama na pendžerima, a ovde se pored prvoklasnog vina sprema i domaći pekmez, kao i tradicionalna kuhinja – po receptima naših prabaka.

Od friško ispečenih pogačica sa čvarcima poći će vam voda na usta, baš kao i od drugih đakonija poput krompirače, pečenog mesa, specijaliteta pod sačem ili gomboca sa pomenutim džemom od kajsija i štrudle sa makom.

Duh porodične tradicije na svakom koraku

Kakav bi to bio provod na vinskom salašu bez domaće rakije i njihovog vina, koje je ovenčano brojnim nagradama. Za vaš hedonistički užitak, tu su Merlot, Buvie, Čersegi i Rose, sa čijih vas etiketa pozdravlja razdragani crni pulin, prepoznatljivo lice ovog mini brenda.

Reč je o vrlo kvalitetnim vinima sa divnim aromama, a njihove ukuse možete degustirati u pudarskoj kući, u starom podrumu iz 1928. godine, ili onom novijeg datuma, namenjenom za veće grupe posetilaca.

Sala za ručavanje je izuzetno ukusno uređena i sa ponosom nosi duh porodične tradicije, pa tako sa plafona vise dedine paorske čizme stare gotovo čitav vek, a zidove krase lepe umetničke slike.

Ugođaj uz kvalitetnu zakusku i vino znaju da dodatno „začine“ tamburaši, čiji zvuk neguju i salaši u Somboru, a u staroj kućici, koja deluje netaknuto i čuva duh prohujalih vremena, gosti mogu i da prenoće.

Inače, salaš je pogodan za organizovanje manjih proslava, poput godišnjica, rođendana ili intimnih druženja sa najmilijima, a poželjno je da dobrim domaćinima, Tundi i Petru, posetu prethodno najavite telefonom (065 4567678).

Spoj modernog i tradicionalnog na „Jelen salašu“

Na nepuna dva kilometra od pomenutog „Majkinog salaša“, pronaći ćete još jednu prirodnu oazu sa gastronomskim špecijama bačke ravnice, kao stvorenu za prijatne trenutke sa porodicom.

„Jelen salaš“ predstavlja idealan spoj modernog i tradicionalnog, jer je prostor postojećeg salaša pretvoren u restoran sa prenoćištem, a prilikom dizajniranja vodilo se računa o najsitnijim detaljima, kako bi se gostima što bolje dočarao autentičan šmek tradicionalnog vojvođanskog domaćinstva.

U prostranom dvorištu, čiji ulaz „čuva“ stara kočija, nalazi se pravi rajski vrt sa bujnim zelenilom i malim bazenom, a za najmlađe postoji lepo uređeno igralište, pa se klinci neće smoriti dok se prepuštate gastronomskim majstorijama.

Ako želite da svom nepcu priuštite užitak za pamćenje, za uvertiru odaberite specijalitet dostojan kraljeva – guščiju džigericu na puteru, a zatim nastavite sa junećim perkeltom sa turoš čusom (1.580 dinara), po kojem su ovi krajevi nadaleko poznati.

Ako ste više raspoloženi za pečenje, možete se opredeliti za lepo spremljenu jagnjetinu sa ražnja (porcija košta 1.390 dinara) ili nežnu teletinu ispod sača (1.690 dinara), a dimljena svinjska rebarca (1.390 dinara) su spremljena tako da vam nož neće biti potreban, jer se meso samo odvaja od kostiju.

Kvalitetna vina i majstori tamburice

Od ponude roštilja izdvojili bismo punjenu pljeskavicu (1.200 dinara) i ćevape (banjalučki i sarajevski – 1.100 dinara) – onako sočni i preliveni kajmakom se jednostavno tope u ustima.

Na meniju ćete pronaći i ribu i šnicle spremljene na različite načine, a srneći paprikaš sa noklicama će obradovati ljubitelje jela od divljači.

Predlažemo da obrok upotpunite vinima iz vinarije „Zvonko Bogdan“ ili čuvenom istarskom malvazijom „Kozlović“, koja će kliziti kao voda, kada tamburaški orkestar „Neven“ pogodi vašu boemsku žicu.

Kulturno, ljubazno i nenametljivo osoblje je tu da vam pomogne pri izboru i ulepša čitav ugođaj, a za desert se možete počastiti šomloi galuškama ili baklavom, koju ovde spremaju za čistu desetku.

Porcije su obilne, pa ako niste pri apetitu, možete i podeliti obrok sa lepšom polovinom, a cene su kao u boljim restoranima u većim gradovima.

Na „Jelen salašu“ često organizuju poslovne ručkove i proslave različitih vrsta, pa je najbolje da pre dolaska rezervišete sto na telefone 024 753586 ili 069 753004.

Salaš „Đorđević“ – jedinstven, a različit

Nedaleko od obale prelepog Palićkog jezera, svoje mesto pod subotičkim suncem pronašao je salaš „Đorđević“, ušuškan u hladu stoletnih stabala i okružen vinogradima i plodnim oranicama.

Reč je o veoma luksuznom kompleksu, u koji ne možete navratiti bez prethodne najave domaćinima, a nivo usluge koje možete očekivati dostojan je najboljih hotela. Nisu slučajno izabrali moto „jedinstven, a različit“.

Ambijent je zaista bajkovit i svakom detalju je posvećena maksimalna pažnja – u sklopu salaša se nalazi ogroman park, kao stvoren za romantične šetnje, baš kao i jezero sa ostrvcetom u sredini i ribarskom kućicom, do koje možete stići drvenim mostićem.

Sve je prepuno cveća i zelenila, pa možete steći utisak da se nalazite u pravoj botaničkoj bašti.

Ljubiteljima sporta na raspolaganju su tereni za tenis, košarku, odbojku na pesku, mali fudbal i boćanje, a mislilo se i na najmlađe posetioce, koji će pronaći raznovrsne zanimacije na dva dobro opremljena dečija igrališta.

Salaš je prvenstveno namenjen za proslave različitih vrsta, poput venčanja, korporativnih zabava, timbildinga i poslovnih seminara, ali je savršen i za porodični odmor ili romantični vikend sa voljenom osobom.

Vlasnici su se prvenstveno vodili idejom po kojoj su poznati i salaši u Banatu – da uzgajaju domaću, oragansku hranu za svoju porodicu. Voće i povrće nije tretirano herbicidima, a u sočnim ukusima sada mogu uživati i njihovi gosti.

Baš kao što mogu da uživaju u komforu ukusno opremljenih soba, dekorisanih starim predmetima, koje možete iznajmiti od 7.600 dinara za noć, koliko trenutno košta dvokrevetna soba na „Bookingu“, gde su zadovoljni posetioci ostavili impresivnu ocenu – 9.2!

Inače, gosti pansiona se tokom vrelih letnjih dana mogu opustiti i na bazenu.

Harmonija ukusa u bajkovitom ambijentu

U skladu sa prigodom, sa ljubaznim i predusretljivim domaćinima možete dogovoriti pojedinosti oko menija, a kuvari obožavaju da se igraju hranom, koja, uparena odabranim vinima iz vinarije „Vinum“, daje pravu harmoniju ukusa.

Domaća pita sa sirom nikog neće ostaviti ravnodušnim, baš kao ni odličan gulaš, rolovana pileća jetra u slaninici ili roštilj kombinacija sa rolovanim suvim šljivama. Tradicionalnim specijalitetima su dali neki prepoznatljiv, jedinstven šmek, pa ovde i karđorđeva šnicla više podseća na savršen mesni rolat.

U svakom slučaju, ako želite da pobegnete od svakodnevne halabuke u oazu spokoja i budete „jedno“ sa prirodom, na pravom ste mestu, a detaljnije informacije možete dobiti na telefon gazdarice Biljane – 063 585141.

Iako je ovaj jedinstveni salaš najlepše posetiti po toplom vremenu, možete samo zamisliti kako izgleda idila savršenog zimskog jutra, dok iz toplog kreveta, ušuškani sa voljenom osobom, posmatrate bajkovit krajolik prekriven belim pokrivačem, a iz tople kuhinje miriše sveže spremljen fruštuk… Mmmmm….

Luksuz salaša „Zvonko Bogdan“

Salaš koji ime nosi po najvećoj legendi tamburaške muzike, čuvenom Zvonku Bogdanu, pronašao je svoje mesto na obali Ludoškog jezera, okružen zelenilom i bogatim vinogradima.

Tačnije, reč je o ogromnom posedu, sa ekskluzivnim restoranom i vinarijom u salašarskom retro stilu, svojevrsnom „muzeju“ posvećenom nekadašnjem načinu života u Vojvodini, u kojem se slavi Zvonkov lik i delo, za goste koji ovakav hedonistički užitak mogu da priušte.

Restoran nije otvorenog tipa, već je neophodna rezervacija uz najavu, a pogodan je za organizovanje velikih proslava, venčanja, timbildinga, poslovnih ručkova, ali i za romantične izlaske i uživanje u predivnom krajoliku, uz čašu vrhunskog vina.

U prostranom dvorištu, već sa ulaza posetioce „dočekuju“ statue Bogdana, Janike Balaža i njegovih tamburaša, a obožavaoci ove vrste muzike biće oduševljeni i kutkom koji je posvećen legendarnom pevaču.

Arhitektura čitavog objekta odiše tipičnim vojvođanskim stilom i sve je uređeno sa puno ukusa, a zidove same vinarije, pored raznovrsnih antikviteta, krase umetnička dela poznatih srpskih slikara – Milana Konjovića, Cileta Marikovića i Eugena Kočiša.

Gastronomska ponuda je posebna priča i osmišljena je da zadovolji i najprobirljivija nepca. Poznati su po jelima koje se spremaju po tradicionalnoj recepturi, kako bi gosti na pravi način osetili bogatstvo plodne ravnice, a nikako nećete pogrešiti ukoliko odaberete domaću supu od morke ili jagnjetinu ispod peke.

Naravno, domaćini su spremni da izađu u susret željama gostiju, pa možete dogovoriti koji će se specijaliteti šefa kuhinje naći na meniju, u skladu sa vrstom događaja koji planirate da organizujete, a upit možete poslati preko zvaničnog sajta.

Koncerti velikih zvezda uz ekskluzivan meni

Povremeno se na ovom prestižnom mestu organizuju i koncerti velikih zvezda srpske estrade, a nije retkost da i sam Zvonko Bogdan uzme mikrofon u ruke, kako bi uz pratnju vrhunske tamburaške „bande“, oživeo duh nekih davnih vremena.

Tokom ovakvih događaja, posetioci mogu da uživaju u delikatesima kojih se ni najprestižniji svetski restorani ne bi postideli, poput selekcije domaćih pašteta, pačijeg batka na pireu sa hrskavim parmezanom, sosom od maline sa sotiranim brokolijem, ili jagnjetine sa ruzmarinom u medu sa geršlom i mladim graškom na puteru – da nabrojimo samo par.

Kada ovakve đakonije upotpunite sa nekim od vina iz njihove bogate ponude („Osam tamburaša“, „Život teče“, Sauvignon Blanc, Rose „Cuvee No 1″…) ili odlično rakijom „Baraba“, koju ćete pijuckati iz fićoka – jasno je da se radi o vrhunskom doživljaju za sva čula, koji dolazi uz pripadajuću cenu.

Podrazumeva se da je usluga na ovakvom mestu na nivou renomiranih svetkih hotela, a nenametljivi konobari se pojavljuju tačno u pravom trenutku, baš kada je čaša pri dnu.

Inače, pojedine agencije u Subotici nude i obilazak same vinarije, u sklopu vinskih tura, pa se možete opredeliti za jednočasovni obilazak koji podrazumeva degustaciju, uz zalogaje za razdvajanje vina, i pratnju vodiča na srpskom, mađarskom ili engleskom jeziku.

U svakom slučaju, reč je o idealnom mestu za ljude koji žele da pobegnu iz grada, a da se pritom ne odreknu komfora i luksuza, a odnedavno je salaš „Zvonko Bogdan“ dobio i svoju „ispostavu“ u Beogradu, u „Beton hali“, čime je gastro ponuda srpske prestonice postala bogatija za još jedan dragulj.

Lovački šmek salaša „Capriolo“

Naš đir subotičkim salašima završili smo nekih 40-ak kilometara od centra grada, na izlazu iz Bačke Topole, u restoranu salašarskog tipa – „Capriolo“.

Ime porodice Brindza, u čijem je vlasništvu ovaj salaš, ali i vinarija koja se nalazi u neposrednoj blizini, dobro je poznata ljubiteljima bicikala, a sa proizvodnjom vina započela je iz hobija, koji je potom prerastao u ozbiljan posao.

Salaši u Subotici Capriolo
Foto: Facebook/capriolorestaurant

Na salašu „Capriolo“, kojeg znaju i pod imenom „Salaš 246“, doživećete spoj klasičnog vojvođanskog lovačkog doma i restorana. Dočekaće vas pregršt zelenila i relaksirana atmosfera, po kojoj su čuveni salaši i restorani u Zrenjaninu.

Velika bašta je idealna da provedete lepo popodne sa porodicom, pošto će klinci moći da se zabave na igralištu uz ljuljaške i ziplajn, a sigurno će im biti zanimljiv i mini zoološki vrt, kao i veštačko jezerce u kojem plivaju egzotične ribe.

zoološki vrt capriolo
Foto: Facebook/capriolorestaurant

Preporučujemo vam da se zagrejete uz domaću dudovaču, koju domaćini prave od plodova stogodišnjeg duda iz dvorišta, a zatim da navalite na specijalitete od divljači. Da je reč o pravoj lovačkoj meki, svedoče i mnogobrojni trofeji, koji su izloženi u rusičnom drvenom ambijentu salaša, a gazde imaju dugogodišnje iskustvo u organizaciji sezonskog lova.

Specijaliteti od divljači uz aromatična vina iz porodične vinarije

Supe od fazana ili morke zaista okrepljuju, baš kao i srneći gulaš, pripremljen sa kuveom domaće proizvodnje i poslužen sa noklicama i pavlakom (porcija košta 900 dinara). Ako niste raspoloženi za divljač, imaju ga i u goveđoj varijanti, a podjednako je slastan i ovčiji paprikaš (900 dinara).

patka salaš capriolo
Foto: Facebook/capriolorestaurant

Od ostalih jela, svidelo nam se pečenje od pačetine sa kroketima od krompira i sosom od višanja (1.750 dinara), kao i pečeni pačiji batak sa kruškom barenom u crvenom vinu.

Ako ste baš jako gladni, opredelite se za dimljenu zapečenu kolenicu (1.350 dinara), koja se tradicionalno služi sa renom i podvarkom i više je nego dovoljna za dve osobe.

Restoran u ponudi ima i standardan izbor jela sa roštilja, šnicle od različitih vrsta mesa sa prilozima, a među meštanima su čuveni i po đakonijama italijanske kuhinje, posebno picama, iz peći na drva.

Konobari su nasmejani i često imaju duhovite opaske, a znaju i da daju dobre preporuke koja vina kuće najbolje „leže“ uz odabrano jelo, a vinska karta je i više nego bogata.

Ponekad se na salašu organizuju manje grupne proslave, pa je možda najbolje da na vreme rezervišete sto (024 712 055), a umorni gosti mogu da iskoriste i mogućnost smeštaja u moderno opremljenim sobama, uz korišćenja saune.

Nije teško zaključiti da Subotica, sa svojom okolinom, ima zaista puno toga da ponudi – počev od bogate istorije, kulturnih sadržaja, odličnih mogućnosti za odmor u netaknutoj prirodi, do karakterističnih delikatesa srpske i mađarske kuhinje.

Salaši u Subotici su važan deo bogate gastronomske ponude Vojvodine dostupne turistima, a ako vam se svideo naš izbor, preporučujemo vam da obiđete i najlepše salaše u okolini Novog Sada.

Sasvim sigurno nećete zažaliti, a nepce i stomak će vam kasnije zahvaliti.

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
16 Shares
Share via
Copy link