Salaši u Sremu predstavljaju sastavni deo turističke ponude Vojvodine, idealna mesta gde gosti mogu da probaju autentične ukuse ravnice i iskuse nadaleko poznato sremačko gostoprimstvo.
Ova klasična poljoprivredna gazdinstva, nastajala su na obroncima Fruške gore i napuštenim atarima, koje su vredne ruke paora pretvarale u plodne oranice.
Izraz potiče od mađarske reči za smeštaj, a domaćini rado su ugošćavali putnike namernike kojima je bio potreban smeštaj i okrepljujući obrok.
Istovremeno, predstavljali su i centre društvenog života, jer su i komšije znale da navrnu na „čašicu razgovora“, uz mezetluk i partiju preferansa.
Danas su malo promenili namenu, pa su nekadašnja poljoprivredna domaćinstva pretvorena u turističko-ugostiteljske objekte, gde posetioci mogu da isprobaju domaće specijalitete u netaknutoj prirodi.
Nakon što smo prošpartali Vojvodinu i uverili se šta imaju da ponude salaši u Banatu, odlučili smo da proverimo šta su sremački domaćini pripremili za svoje goste.
„Perkov salaš“ – nestvarna priroda na obroncima Fruške gore
Na južnim padinama Fruške gore, na putu između Iriga i Maradika, u ataru sela Neradin, pronaći ćete „Perkov salaš“, okružen voćnjacima i vinogradima.
Kako od Iriga do Neradina vodi put koji je u dosta lošem stanju, verovatno je praktičnije da dođete iz pravca Banstola.
Salaš je izgrađen pre više od 80 godina, a ime vodi poreklo od pretka današnjih vlasnika, Perka, koji je u 18. veku Hercegovinu zamenio Sremom.
Domaćin Nikola Ivanić svojski se potrudio da očuva duh porodične tradicije. Staru seosku kuću pretvorio je u svojevrstan muzej, sa autentičnom zbirkom starih odevnih predmeta, alata i ukrasa.
U prostranom dvorištu, prepunom zelenila, iskusićete pravu prirodnu idilu, idealnu za beg od gradske vreve. Po vedrom danu, sa brežuljaka puca prelep pogled na Avalu i Rudnik, a tokom proleća i leta širi se divan miris bagrema.
U bašti dominira ogroman stari orah, čija krošnja pruža zaštitu od letnje žege. Autentičnoj atmosferi doprinose i seoska kola, stara preko 100 godina, prepuna sena.
Po lepom vremenu, možete da se opustite na raštrkanim drvenim klupama, koje su udaljene da imate dovoljno privatnosti, čak i kada je gužva.
Inače, gosti rado ponesu ćebence za piknik na travi i uvek se čuje dečija graja, pošto klinci mogu razdragano da trčkaraju u netaknutoj prirodi.
Tokom hladnih zimskih dana, spas od snega, vetra i kiše, možete pronaći u ušuškanoj sali za ručavanje, koja se sastoji od dve prostorije.
Domaći sokovi i kolači i pite po starinskim receptima
Izbor hrane je relativno mali, ali dnevni meni redovno menjaju, pa je najbolje da pre posete nazovete i saznate šta se tog dana krčka na šporetu.
U ponudi imaju isključivo domaće namirnice, koje sami proizvode, ili nabavljaju od malih proizvođača, njihovih komšija.
Vode se geslom – od njive do astala, pa nemojte propustiti priliku da isprobate izvrsne domaće sokove. Prave ih od voćki iz sopstvenog voćnjaka, a ukus će vas oduševiti, bilo da se opredelite za šipak, zovu, nanu, koprivu, ili maslačak.
Domaća sremačka supa i paradajz čorba sa tikvicama vraćaju iz mrtvih, a sigurno će vašem stomaku prijati i topao zalogaj „na kašiku“, poput paprikaša i gulaša sa domaćim rezancima.
Za ljubitelje mesa tu je piletina u sosu od pečuraka, baš kao i ljuta sremska kobasica. Odlično „ide“ uz čašicu domaće rakije, ili zavodljiv roze vinarije Tadić iz Neradina.
Za kompletan ručak izdvojićete od 1.500 do 2.000 dinara, a kako porcije nisu previše velike, ostaće vam mesta i za desert. Kolače i pite prave po starinskim receptima, a možete probati gomboce, ili štrudle sa makom i orasima.
Hrana je veoma ukusna, međutim, nameće se utisak da je „Perkov salaš“ ipak više mesto za one koji traže opuštanje u netaknutoj prirodi, nego gastronomski masterklas.
Treba naglasiti da nije u pitanju standardni restoran, već porodično domaćinstvo koje rado otvara vrata posetiocima. Prethodna najava je neophodna, što možete učiniti na telefon 064 1156465. Ponesite keš, jer ne primaju kartice.
Inače, bićete u prilici da kupite domaće proizvode poput meda, pekmeza, kompota i slatkog, a zainteresovani mogu da nauče i kako se ove đakonije prave.
Kako se u blizini nalaze srednjekovni srpski manastiri – Hopovo, Mala i Velika Remeta, Krušedol i Grgeteg, posetu Perkovom salašu možete pretvoriti u celodnevan edukativan izlet.
Salaš „Mali Park“ – gastronomska rapsodija u Gladnošu
Istinskim gurmanima dobro je poznato gde će na Banstolu pronaći pravi sremački zalogaj. Na starom putu Novi Sad – Beograd, između Sremskih Karlovaca i Inđije, smestio se salaš „Mali Park“, u Gladnošu, pre skretanja za Maradik.
Iako se nalazi tik do prometnog magistralnog puta, reč je o pravoj seoskoj oazi. Gotovo uvek se traži mesto više, o čemu svedoči gužva na parkingu.
U zelenoj oazi, među bujnim krošnjama, klinci će se zabaviti na igralištu, a ni mini zoološki vrt, sa paunovima koji se šepure, sigurno ih neće ostaviti ravnodušnim.
Prostrano dvorište sa drvenim klupama i neizbežnim kariranim stolnjacima, idealno je za opuštanje po lepom danu, uz žubor fontane.
U zimskoj sezoni, ljubitelji dobre hrane pronaći će kutak za uživanje u komfornom restoranu, koji je uređen u tipičnom vojvođanskom fazonu.
Velika sala za ručavanje oblepljena je starinskim tapetama i dekorisana prepariranim životinjama i tamburicama, a stari kredenci su prepuni autetičnih predmeta iz seoskih domaćinstava.
Čak i ukoliko poranite, očekuje vas pravi sremački doručak, uz jaja na oko, domaće kobasice sa roštilja, pečenu slaninu, sir i kajmak.
Ako ste baš gladni, možete obrok upotpuniti zlatnim močama, tj. prženicama, ili pofeznama – po bačvanski. Prave ih od lepinja i služe uz ajvar.
Uz rakijicu za dobro jutro, ovaj obilan obed vas neće koštati više od 1.000 dinara, a daće vam energije za dobar deo dana.
Gastronomski užitak po pristupačnim cenama
Naravno, najveća gužva vlada u vreme ručka, a cene su i više nego skromne, s obzirom na kvalitet hrane. U zavisnosti koje jelo odaberete, izdvojićete od 1.500 do 2.500 dinara, a očekuje vas istinski hedonistčki užitak.
Ne propustite priliku da se zagrejete uz čuvenu Golubovu gladnošku čorbu, prepunu mesa, koja je toliko dobra da ćete tražiti repete.
Predlažemo da potom probate jedan od specijaliteta kuće – selsko meso.
Već sam miris će vas u potpunosti omamiti, a kad na sto stigne zemljana posuda sa tri vrste mesa, zapečena sa sirom i kajmakom i poslužena sa mlincima, rastopićete se od miline. Porcija za dve osobe košta 2.200 dinara.
U ponudi imaju zaista šaroliku lepezu kuvanih jela, od škembića i salašarskog pasulja, preko fantastičnog lovačkog i junećeg gulaša, do bećarskog ramsteka.
Ljubitelje pikantnih ukusa oduševiće batak na mađarski način u slatko-ljutoj marinadi (1.190 dinara), a ukoliko odaberete butkicu na kajmaku sa renom (1.190 dinara) – nož vam neće biti potreban.
Meso je toliko savršeno skuvano, da se topi u ustima.
Bogata ponuda delicija sa roštilja i jela ispod sača ostaviće goste na slatkim mukama. Nedeljom možete uživati u tipičnom vojvođanskom ručku, koji nas je ukusom posetio na salaše u Subotici.
Za meni, koji se sastoji od supe, rinflajša, pohovanog mesa, sosa, salate i kolača, izdvojićete 1.500 dinara. Naravno, fenomenalne zalogaje možete upotpuniti domaćom viljamovkom i pažljivo odabranom selekcijom vina, iz sremskih podruma.
Uz odličnu uslugu, opuštanje uz zvuke tamburice je zagarantovano, a mi vam preporučujemo da za kraj ne propustite gomboce, krofne, ili domaću pitu sa višnjama.
Gotovo je sigurno da će vaše nepce i želudac biti očarani, pa ćete već po odlasku planirati sledeću posetu ovom gastro raju u srcu Srema. Mesto možete rezervisati na telefon 022 573560.
Salaš „Stojšić“ – miris bagrema i zvuci tamburice ispod stogodišnjeg duda
U neposrednoj blizini prelepe Krčedinske ade, na putu Beška – Krčedin, pronaći ćete salaš „Stojšić“. U pitanju je porodična priča, koja traje preko 100 godina. Vremenom je od tradicionalnog poljoprivrednog gazdinstva, salaš dobio turističko-ugostiteljsku namenu.
Lako ćete ga prepoznati, jer je kuća oslikana ravničarskim seoskim motivima. Sosa i Lala se ljube na bundevi, na „tromeđi“ Srema, Banata i Bačke, gde se Tisa uliva u Dunav, u blizini Starog Slankamena.
Potpuno je ušuškan u zelenilo, a na ulazu će vas dočekati špalir starih jablanova, dok se u prostranom dvorištu ponosito raširio ogroman stogodišnji dud.
Veliko porodično imanje čine bašte, voćnjaci i livade, a gurmanluke, zbog kojih rado potegnu gosti iz Novog Sada i Beograda, pripremaju po starim receptima.
Predlažemo vam da startujete sa salašarskom daskom (1.980 dinara) – domaćim suhomesnatim proizvodima sa čvarcima, projom, sirom, kajmakom, urnebesom i projom. Poseban šmek ovom jelu daju suve šljive u slanini.
Ljubitelji mlečnih proizvoda biće oduševljeni Sosinim sirevima (1.650 dinara), a obavezno probajte i domaće pite. Spremaju ih ispod sača, sa različitim punjenjem, u zavisnosti od dana.
Kicoški stek od najfinije junetine (1.550 dinara), poslužen u sosu od crvenog vina, ima ukus kao iz druge dimenzije.
Sa popadijinom ćurkom u sosu od višanja (1.280 dinara), koju služe i salaši u okolini Novog Sada, takođe nema greške. Uz ova jela se služi pire od zapečenog krompira.
Ukusan obrok uz manastrisku rakiju i molovinsko vino
Obožavaoci špecija sa grila bi trebali da probaju lepo prodimljenu beščansku kobasicu (960 dinara), a voda će im poći i od salašarskih uštipaka sa kajmakom (1.180 dinara).
Ukoliko vam se prijede pečenje, frajlino pilence, rolovano domaćom slaninom i sirom sa pečenim susanom (1.190 dinara), donosi pravu rapsodiju ukusa.
Ni fanovi ribe neće ostati praznih stomaka, jer smuđa ovde znalački spremaju na različite načine. Za sve koji su željni ukusa divljine, preporučujemo srneći gulaš sa grilovanom palentom.
U svakom slučaju, praktično svaki gost će pronaći nešto po svom ukusu, a nedelja je rezervisana za tradicionalni sremački ručak. Juneća supa sa rezancima se kuva satima, nakon koje sledi meso sa sosom, pohovana pileća „belina“ i na kraju – slastan desert.
Rakiju iz manastira Kovilj ovde ćete popiti iz fićoka, a od belog vina predlažemo fenomenalnu Silu. Sva molovinska vina koje imaju u ponudi su sjajna i lepo klize uz tamburaški štimung.
Za one koji preferiraju bezalkoholna pića, tu su domaći sokovi od višnje i jabuke. Odlično „idu“ uz salčiće i vanserijsku štrudlu sa makom i višnjama.
Dok se vi gostite, ni mališanima neće biti dosadno. Mogu da se zabave u drvenim kućicama za decu, na terenu za mali fudbal, ili igralištu sa ljuljaškama. Sigurno će im biti zanimljive i domaće životinje, smeštene u posebnim boksovima.
Zna da bude jako velika gužva, posebno vikendima, jer često organizuju veće proslave, kada se može desiti da na hranu čekate nešto duže.
Zato vam savetujemo da ovaj salaš u Sremu posetite preko nedelje, uz prethodnu rezervaciju, na telefon 063 8903475. Vikendom to učinite nekoliko dana ranije.
Cene su relativno visoke, poput restorana u većim gradovima, a ovde ceh možete platiti i karticom.
Salaš Isailovi – Magičan kutak za gurmane sa porodičnom atmosferom
Ukoliko ste raspoloženi da iskusite jedinstveni salašarski ugođaj u intimnoj atmosferi, gde ćete doći kao gosti, a otići kao porodični prijatelji – pronaći ćete ga na salašu „Isailovi“.
Već peta generacija Jovanovića čuva porodičnu tradiciju, a salaš na ovom mestu postoji od 1965. godine. Otvorili su svoja vrata za posetioce 2012. godine.
Inače, sam naziv Isailovi je nadimak tj. „špicname(t)“ porodice Jovanović, a o salašu se stara domaćica Ana i njeni roditelji. Nalazi se u blizini Sremske Mitrovice, na putu koji spaja ovaj grad i Rumu.
Pre vaše posete neophodna je najava makar jedan dan ranije, jer je u pitanju salaš koji ne radi po restoranskom principu. To možete učiniti na telefon 065 5506929, ili ako pošaljete upit preko zvaničnog sajta.
Rado organizuju intimne proslave, poput venčanja, krštenja, proslave diplomskog ili rođenja deteta. Postoji i mogućnost smeštaja, ako poželite da odmorite.
Za to su predviđene tri moderno uređene sobe, koje istovremeno odišu patinom prohujalih vremena. Po želji možete da uplatite i usluge polupansiona ili punog pansiona.
Naravno, u ponudi imaju stara sremačka jela, a hrana se uvek sprema neposredno pre dolaska gostiju, da sve bude sveže servirano.
Svo posluženje koje se nađe na astalu je njihovih ruku delo, a što ne proizvode sami – nabavljaju od komšija.
Posebno se vodi računa o povrću i voću, koje gaje bez pesticida, pa je miris i ukus fenomenalan – momentalno vraća u detinjstvo.
Možda je najlepše da gozbu započnete fićokom domaće rakijice iz voćnjaka, uz suhomesnate proizvode iz domaće pušnice, koje pripremaju kad severac zagudi ravnicom.
Uz ove delicije odlično paše i selekcija vrhunskih sireva, poput onog sa tartufima i pečenog kozijeg.
Kuhinja koja odiše srcem i dušom
Supa od koju prave od tri vrste mesa, žuta kao dukat, sa bakinim rezancima, okrepljuje i vraća iz mrtvih.
Posebno su ponosni na jela koja spremaju taze ispod sača, poput jagnjetine ili teletine. Kolenica sa renom, spremljena na ovaj način, prosto će se otopiti na vašem nepcu.
Praseće pečenje iz zidane furune pravi je specijalitet, uz koji savršeno ide vruća domaća pogača, pripremljena po porodičnom receptu.
Na meniju se ponekad nađe i divljač, pošto je suprug lovac, a jednako je ukusan i paprikaš od goveđeg mesa sa širokim domaćim rezancima.
Poseban ugođaj u jedinstvenom ambijentu doživećete uz tradicionalan ručak, kojeg praktikuju svi salaši u Sremu – supa, rinflajš, sos, salata i desert, ili ako odaberete vrsno pripremljen salašarski roštilj.
Ljubitelji slatkog će istinski uživati uz vanilice, šapice, gomboce sa šljivama ili kajsijama, u zavisnosti od sezone. Tu su i šufnudle i šnenokle, koje je sve teže pronaći na jelovniku u Vojvodini. Posebno prijaju uz domaći sok od zove ili kajsije.
Domaće životinje – kuce, mace, guske, ćurke, ovce i kokoške, predstavljaće atrakciju za klince, a poseban ukras salaša su dva prelepa ponija.
Inače, najmlađi posetioci mogu da se zabave i na trambolini i preslatkim kućicama od drveta, pa će sigurno uživati u vremenu provedenom na svežem vazduhu.
Čitav salaš je pet friendly, pa su i vaši ljubimci dobrodošli u ovaj porodični raj.
Svakako će vam dan biti još ispunjeniji, ukoliko se upustite u obilazak okolnih turističkih atrakcija – Sirmiuma, specijalnog rezervata prirode Zasavica i brojnih fruškogorskih manastira.
Kada iskusite pravo sremačko gostoprimstvo iz prve ruke, gotovo sigurno ćete želeti da se što pre vratite na salaš Isailovi.
Jedna mala napomena za kraj – ne primaju kartice, pa ponesite keš.
Etno salaš Bambi – porodična gastro idila kod Rume
Još jedno lepo mesto za porodičan ili poslovni ručak, na samom izlasku iz Rume, otkrićete ako posetite etno salaš „Bambi“. U pitanju je porodični restoran u salašarskom stilu i sve je osmišljeno da na pravi način dočara duh Srema.
Vlasnik Aleksandar Jagličić ga je izgradio svojim rukama i ostvario životni san, a čitava porodica je angažovana na svakodnevnim poslovima oko salaša.
Puno pažnje je posvećeno svakom detalju, a prvo ćete primetiti lepo uređeno dvorište, sa starim drvenim seoskim kolima, klupama i skulpturama. Sve je prepuno zelenila, a koke opušteno trčkaraju po bašti.
Velika sala za ručavanje je kompletno urađena u drvetu, a unutra se nalazi i kamin, u kojem tokom hladnih dana pucketa vatrica.
Starinski predmeti poput antičke kase, starih foto-aparate i duboreza, koji oslikavaju paorski život, dodatno doprinose ušuškanoj atmosferi.
Mnogi putnici namernici i turisti koji obilaze Rumu, rado svrate na ukusan obed, kako bi uživali u domaćoj kuhinji i namirnicama koje pažljivo biraju od lokalnih proizvođača.
Gosti za predjelo najčešće biraju šunku, čvarke, pečenicu, kulen i druge suhomesnate „bezobrazluke“, naravno ne industrijske, već – domaće.
Ukoliko se već u toku prepodneva odlučite za posetu, nemojte preskočiti „bambi doručak“.
Vrhunska hrana i odlična usluga po prihvatljivim cenama
Hrana je zaista izvanredna i priprema se po tradicionalnim receptima. Za obilan ručak ovde nećete izdvojiti više od 2.000 dinara, sa pićem i salatom.
Meni je dosta raznovrstan, pa se od kuvanih jela možete odlučiti za razne vrste paprikaša, punjenu papriku, perfektnu sarmu, ili prebranac sa domaćom kobasicom.
Nama se posebno dojmila kolenica ispod sača. Meso je toliko dobro skuvano da se raspada, savršeno je sočno i prošarano, a pocija će zadovoljiti i gurmane sa jačim apetitom.
Služi se sa renom, a kao prilog dobićete pire krompir i pasulj, koji idealno zaokružuju ovo jelo. Jedino je kožurica mogla biti dodatno zapečena, ali nikad ne možete svim ukusima udovoljiti.
Rebarca u medu su toliko slasna da bi ih i mrtva usta jela, baš kao i lovačka šnicla u saftu, a mešano meso će zadovoljiti sve ljubitelje roštilja.
Vinoljupci će biti i više nego zadovoljni ponudom iz lokalne vinarije Tadić, koje klizi kao voda uz kafansku muziku.
Za desert bismo preporučili perfektnu baklavu od domaćih kora – nije se štedelo na orasima. Pita sa višnjama nas je podsetila na slatke đakonije koje pripremaju na salašima u Somboru.
Konobari su izuzetno ljubazni, uslužni i nenametljivi, a kada se uzme u obzir kvalitet hrane i celokupan dojam, cene su izuzetno povoljne.
Ovde se često organizuju proslave različitih vrsta – običaj koji praktikuju i ostali salaši u Sremu, pa je preporučljivo rezervisati sto pre dolaska. To možete učiniti na telefon 065 3475599.
Još par predloga za sremački salašarski užitak
Za one koji bi da istraže još par mesta u Sremu, gde će uživati u netaknutoj prirodi, uz vrhunske zalogaje i gostoprimstvo domaćina, imamo još nekoliko predloga.
Između sela Ljukovo i Golubinci, u blizini Inđije, smestio se salaš „Od srca“.
Reč je o objektu zatvorenog tipa, kojeg je moguće iznajmiti za razne vrste proslava i timbildinga od aprila do oktobra. Često organizuju logorovanja, ali i književne večeri i likovne kolonije.
Ovde možete probati autentične domaće proizvode. Na meniju se nalaze jela ispod sača i specijaliteti sa roštilja, a neretko se zakuva i odličan kotlić.
Šta će se naći na astalu, stvar je dogovora sa gostima.
Salaš poseduje i smeštajne kapacitete, a gosti mogu da se opuste u prostranoj i lepo uređenoj bašti. Najmlađi će uživati na velikom igralištu, pokrivenom sigurnosnim kamerama.
Posetioci mogu, ako žele, da učestvuju u sezonskim poslovima, kako bi iz prve ruke iskusili život na salašu. Tako se možete oprobati u uređenju cvećnjaka, košenju trave, hranjenju životinja, branju voća i pečenju rakije.
U dogovoru sa domaćinima možete se provozati fijakerom, prošetati po imanju, ali i zabaciti udicu u ribnjaku. Više informacija možete dobiti na telefon 064 1283403.
Oaza mira u srcu Fruške gore i savršeno mesto za ljubitelje konja
Na Banstolu, nedaleko od pomenutog salaša „Mali park“, pronaći ćete „Domaćinski salaš“. Lociran je na samoj raskrsnici, koja vodi za Novi Slankamen i Maradik.
U pitanju je udoban restoran u salašarskom stilu, sa domaćom kuhinjom i opuštenom atmosferom.
U prostranom dvorištu popločanom kaldrmom, u čijem se centru nalazi kameni bunar, uživaćete uz poj ptica u ukusnom obroku, dok se klinci zabavljaju na igralištu.
Neretko se na ražnju okrene i prasence, a mi vam predlažemo da probate salašku bombu – kolenicu sa mlincima, zapečenu sa četiri vrste sira.
Osoblje je veoma ljubazno, a imaju i odličan izbor domaćih rakija.
Kutak za beg iz urbane džungle srpske prestonice, pronaći ćete i u neposrednoj blizini sremačkog sela Jakovo.
Tu se nalazi salaš „Stremen“, koji će posebno oduševiti ljubitelje konja i jahanja.
Ovo je sjajno mesto za užitak u srpskoj kuhinji u netaknutoj prirodi, pa predstavlja fantastičnu opciju za porodičan izlet.
U ponudi imaju klasična jela sa roštilja, razne vrste šnicli, pečenja, kao i kuvana jela poput gulaša i paprikaša.
Fokus stavljaju na vojvođanske specijalitete, poput svinjarskih flekica i ribića u kajmaku, lepo spremaju i ribu, a za desert preporučujemo palačinke sa domaćim pekmezom.
Užitak jedino može da pokvari prevelika gužva (posebno vikendom), kao i poprilično loš put koji vodi do samog salaša.
Međutim, romantična vožnja fijakerom, škola jahanja prilagođena svim uzrastima i veštini džokeja, kao i šetnja kroz prirodu do nemirne Save, učiniće da nakon ukusnog obroka zaboravite sve vaše brige.
Sremačke čarde kraj Fruške gore koje mame ribljim đakonijama i čarobnim zalaskom sunca (FOTO)
Dodaj komentar