Beograd Magazin

Baka Stojanka je umrla sama na betonu, sada je njen grob pun cveća, svi rođaci su je se setili

baka-stojanka-1
Foto: Mateja Beljan

Smrt bake Stojanke potresla je mnoge kada je objavljena 10. decembra. Tužna sudbina starice koja je svoj život okončale na ulici tako što je dobila batine od nepoznatih bitangi nikoga nije ostavila ravnodušnim.

Umrla je sa kesom preko glave, veče kada su je odvezli u bolnicu bila je na hladnom betonu, sama, zaboravljena i ostavljena.

Niko se, osim komšija, nije pitao kako je baka Stojanka.

Sada, kad njeno telo leži pod svežom zemljom, a brižljivo odabran bordo krst stoji zaboden u nju, grobnica je prepuna cveća.

Na sahrani su bile i dve komšije, a jedna od njih, Jelena, ispričala nam je da je baka Stojanka ispraćena dostojanstveno uz, začudo, veliki broj rođaka, piše Telegraf.rs.

Najbliži su se setili ove bake i kada više nije bila među nama, ali sve bilo bi mnogo tužnije da je bilo drugačije.

Poslednji pozdrav ostavio je brat, i deca kojima je bila tetka. Nema više mesta za vence i suze. Prolaznik bi rekao – “Stojanka je sigurno bila voljena baka”.

Doživela je 82 godine, a preminula 9. decembra. Ali u uslovima nedostojnim čoveka.

Živela je na ulici, kao beskućnik, iako je imala svoj stan. Govorila je da je isterana iz sopstvenog doma i da nije imala gde.

Njen krevet bio je kod prodavnice, a tu je dočekala i kraj.

Komšije je priča ove bake potresla. Ona je bila zapuštena, ostavljena na milost i nemilost letnjim žegama, košavi, kiši, snegu, ledu.

Kada bi se i poslednje svetlo na soliteru iznad ugasilo, a stanari utonuli u san na toplom, oni koji su o Stojanki brinuli znali su da tada pati.

baka-stojanka-2
Foto: Mateja Beljan

Da li je pala, da li je neko šutira, uznemirava? To im je uvek prolazilo kroz glavu.

Pričalo se da je momci iz kraja čak i tuku. A ona je bila u sve težem stanju – nije umela ni da koristi pribor za jelo.

Komšinica Bojana, koja je posećivala baka Stojanku, zatekla ju je na samrti.

– Potpuno je bila nesvesna, dezorijentisana, nije bila sposobna da razgovara sa mnom. Imala je spuštene pantalone, bez jakne, nesposobna da izusti reč iako je očigledno da je u bolovima i mukama, u sopstvenim izlučevinama – kazala je Bojana ranije za Telegraf.rs.

Policija ju je uputila na Centar za socijalni rad, a parola je pozvala i hitnu pomoć . Baka je bila zbrinuta u KBC Zemun, gde je preminula.

baka-stojanka-3
Foto: Printscreen: Facebook/Jelena Nestorov

Iz Centra za socijalni rad Beograd kazali su za Telegraf.rs da su bili upoznati sa slučajem, kao i da su više puta izlazili na teren, kako bi je zbrinuli.

– S. K. je odbijala svaki vid saradnje, pomoći, pokušaja zbrinjavanja i intervencije stručnih radnika, ali i saradnju sa predstavnicima zdravstevnih ustanova, policije, komunalne milicije sa kojim je centar bio u svakodnevnom kontaktu i često u zajedničkim intervencijama u cilju podrške navedenom licu – ističu u Centru.

Preminula baka Stojanka, beskućnica koju su huligani pretukli na smrt

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
72 Shares
Share via
Copy link