Svet Vesti

Misteriozna i surova smrt ruskog naučnika koji je radio na vakcini protiv korone

Glavni ruski naučnik sa bliskim vezama sa Univerzitetom Edinburg, koji je radio na razvoju vakcine protiv Kovida-19, pronađen je mrtav pod sumnjivim okolnostima u Sankt Peterburgu.

Biolog Aleksander “Saša” Kaganski (45), najpoznatiji po svom radu na borbi protiv kancera, pao je u donjem vešu sa 14. sprata stambene zgrade, a kako prenosi “Moskovski Komsomolets” (MK) na telu je imao ubodnu ranu.

Dr Kaganski radio je u Edinburgu 13 godina, do 2017. Kasnije je bio direktor Centra za genomsku i regenerativnu medicine ruskog Dalekoistočnog Federalnog Univerziteta u Vladivostoku, gde je nastavio istraživačku saradnju sa škotskim univerzitetom.

MK piše da je on razvijao vakcinu protiv korona virusa i da je umro “pod čudnim okolnostima”. U izveštaju se ne daje više detalja o tome na kojoj je tačno vakcini radio.

Navodi se i da je Kaganski bio u Sankt Peterburgu da poseti grobove svojih rođaka i starog školskog prijatelja Igora Ivanova.

Policija veruje da je bilo “svađe” pre nego što je Kaganski pao sa zgrade. Njegovo telo pronašla je žena koja živi u stambenom bloku u drugom najvećem gradu Rusije, u nedelju rano popodne.

Istražni komitet Rusije rekao je danas da je uhapšen 45-godišnji osumnjičeni i da je otvorena istraga nakon otkrića tela “sa znacima nasilne smrti”.

Kako navodi “Dejli mejl”, a prenosi Blic, Kaganski je nedavno primio sredstva za istraživanje novih načina dijagnoze i tretiranja malignih tumora mozga. Zagovarao je istraživanja o upotrebi bilja i pečurki kao mogućih rešenja za tretman raka.

Prethodno je studirao i radio u Sjedinjenim Američkim Državama, a 1991. kad se raspao Sovjetski savez bio je prvi ruski delegate u Evropskom omladinskom parlamentu. Takođe je bio član Omladinske akademije Škotske.

“Dejli mejl” podseća da je početkom ove godine sedam ljudi u Rusiji skočilo u smrt sa bolničkih prozora. Kaganski je osmi koji je poginuo na taj način, a samo jedna osoba je preživela.

Među njima su dr Jelena Nepomnjaščaja (47), koja je pala sa prozora svoje bolnice u Krasnojarsku sa visine od 15 metara. Umrla je 1. maja i jedina je žrtva za koju se ne zna da li je imala korona virus.

Dr Natalija Lebedeva (48) pala je sa visine od 18 metara krajem aprila, a dr Aleksander Šulepov (37) je u bolnici sa povredama na glavi nakon pada sa drugog sprata. Njegovoj ženi Mariji zabranjeno je da govori s medijima o incidentu.

Ko primi rusku vakcinu 2 meseca ne sme da pije alkohol i mora da se kloni duvana

Čitajte Luftiku na Google vestima

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

150 Shares
150 Shares
Share via
Copy link