Svet Vesti

Misteriozna i surova smrt ruskog naučnika koji je radio na vakcini protiv korone

ruski lekar vakcina koronavirus ubistvo

Glavni ruski naučnik sa bliskim vezama sa Univerzitetom Edinburg, koji je radio na razvoju vakcine protiv Kovida-19, pronađen je mrtav pod sumnjivim okolnostima u Sankt Peterburgu.

Biolog Aleksander “Saša” Kaganski (45), najpoznatiji po svom radu na borbi protiv kancera, pao je u donjem vešu sa 14. sprata stambene zgrade, a kako prenosi “Moskovski Komsomolets” (MK) na telu je imao ubodnu ranu.

Dr Kaganski radio je u Edinburgu 13 godina, do 2017. Kasnije je bio direktor Centra za genomsku i regenerativnu medicine ruskog Dalekoistočnog Federalnog Univerziteta u Vladivostoku, gde je nastavio istraživačku saradnju sa škotskim univerzitetom.

MK piše da je on razvijao vakcinu protiv korona virusa i da je umro “pod čudnim okolnostima”. U izveštaju se ne daje više detalja o tome na kojoj je tačno vakcini radio.

Navodi se i da je Kaganski bio u Sankt Peterburgu da poseti grobove svojih rođaka i starog školskog prijatelja Igora Ivanova.

Policija veruje da je bilo “svađe” pre nego što je Kaganski pao sa zgrade. Njegovo telo pronašla je žena koja živi u stambenom bloku u drugom najvećem gradu Rusije, u nedelju rano popodne.

Istražni komitet Rusije rekao je danas da je uhapšen 45-godišnji osumnjičeni i da je otvorena istraga nakon otkrića tela “sa znacima nasilne smrti”.

Kako navodi “Dejli mejl”, a prenosi Blic, Kaganski je nedavno primio sredstva za istraživanje novih načina dijagnoze i tretiranja malignih tumora mozga. Zagovarao je istraživanja o upotrebi bilja i pečurki kao mogućih rešenja za tretman raka.

Prethodno je studirao i radio u Sjedinjenim Američkim Državama, a 1991. kad se raspao Sovjetski savez bio je prvi ruski delegate u Evropskom omladinskom parlamentu. Takođe je bio član Omladinske akademije Škotske.

“Dejli mejl” podseća da je početkom ove godine sedam ljudi u Rusiji skočilo u smrt sa bolničkih prozora. Kaganski je osmi koji je poginuo na taj način, a samo jedna osoba je preživela.

Među njima su dr Jelena Nepomnjaščaja (47), koja je pala sa prozora svoje bolnice u Krasnojarsku sa visine od 15 metara. Umrla je 1. maja i jedina je žrtva za koju se ne zna da li je imala korona virus.

Dr Natalija Lebedeva (48) pala je sa visine od 18 metara krajem aprila, a dr Aleksander Šulepov (37) je u bolnici sa povredama na glavi nakon pada sa drugog sprata. Njegovoj ženi Mariji zabranjeno je da govori s medijima o incidentu.

Ko primi rusku vakcinu 2 meseca ne sme da pije alkohol i mora da se kloni duvana

25 Shares
Share via
Copy link