Magazin Svet

Gde je istina o ratu? Počela globalna cenzura medija

Cenzura
Foto: www.quotemaster.org

Rat u Ukrajini osim nevinih žrtava, ogromnog straha i pretnji od nuklearnih napada donosi i jednu od najvećih globalnih cenzura medija.

Najnovija informacija je ta da Fejsbuk i Instagram ograničavaju pristup ruskim medijskim organizacijama u EU.

Na najvećem udaru su novinske organizacije Russia Today i Sputnjik njuz.

Nik Kleg, bivši zamenik premijera, a sada predsednik za globalne poslove u Meta Platforms, rekao je da je kompanija primila zahteve brojnih vlada i EU da preduzme dalje korake protiv dezinformacija.

Ranije je britanski regulator za emitovanje, Ofcom, saopštio da je pokrenuo 15 istraga o nepristrasnosti informativnih programa koje prikazuje RT.

Kako je danas (1.3.2022.) javio Sputnik.rs, Češka je onemogućila rad Sputnika u toj zemlji, a kompanija Meta  blokirao je stranicu ovog medija u Japanu.

Naše komšije Rumuni preduzele su niz mera kako bi blokirale sajtove agencije Sputnjik i televizije Russia Today, a prema saopštenju koje je dao portparol Vlade te zemlje Dan Kerbunaru, danas će prestati emitovanje tog kanala na svim kablovskim operaterima u toj zemlji.

Sve ove akcije preduzete su u okviru sankcija koje je EU uvela Rusiji. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Lajen je ovaj potez objasnila rečima:

– Državni mediji Russia Today i Sputnik, kao i njihove podružnice neće više moći širiti laži kako bi opravdavale Putinov rat.

Da Putin nije ništa manje ekstreman u davanju ovakvih izjavu potvrdio je i sam Kremlj juče.

– Zapad je imperija laži – rekao je Putin u razgovoru koji je vodio sa najvišim zvaničnicima svoje zemlje.

Cenzura se, očekivano ili ne, prelila i u Rusiju.

Ruska državna novinska agencija TASS, prorežimski medij Izvestija i brojni drugi bili su meta hakerskog napada. Grupa hakera koja se potpisala kao “Anonimus” i “ravnodušni novinari u Rusiji” na naslovne strane pomenutih medija postavili su poruku:

– Poštovani građani, pozivamo vas da zaustavite ovo ludilo, ne šaljite sinove i muževe da umru. Za nekoliko godina živećemo kao u Severnoj Koreji. Šta je od toga za nas? Da (predsednik Vladimir) Putin uđe u udžbenike istorije? To nije naš rat, hajde da ga zaustavimo.

Pristup većini ovih sajtova obnovljen je u roku od nekoliko sati, a Agencija TASS  saopštila je da su u poruci hakera bile “informacije koje nemaju nikakve veze sa stvarnošću”.

Nakon ovoga Putin je uzvratio udarac cenzurišući nekoliko ukrajinskih i ruskih medija zbog načina izveštavanja o situaciji.  Ruski časopis Nju tajms, koji je otvoreno kritikovao Kremlj, blokiran je zbog iznošenja detalja o ruskim vojnim žrtvama u Ukrajini koje rusko ministarstvo odbrane nije obelodanilo.

Sloboda medija je jedno od osnovnih demokratskih načela i preduslov za istinu. S pravom svet danas može da se pita gde je istina.

Najnovija dešavanja u Ukrajini pratite na našem blogu

Izvori: Beta, Sputnik, Politika

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

76 Shares
Share via
Copy link