Magazin Poznati Srbija

Godina smrti velikana: 27 poznatih ličnosti koje smo izgubili u 2021. godini (FOTO)

Preminule-poznate-licnosti
Foto: Nova.rs

Nikad nije lako reći zbogom. Duge bolesti, srčani udari i COVID-19 odneli su živote brojnih poznatih ličnosti ove godine. U 2021. godini smo se oprostili od mnogih poznatih lica iz svih sfera društvenog života.

U ovom tekstu odajemo počast velikanima iz sveta kulture, muzike, televizije, filma, sporta i šire, uz reči njihovih voljenih obožavaoca – oni su nas napustili, ali nikad neće zaboravljeni.

O njima će pričati i generacije koje dolaze, koje će o njima slušati, gledati i čitati jer su ostavili neizbrisiv trag. Ovo su poznate ličnosti koje su nažalost preminule 2021. godine.

Đorđe Balašević

Od 1977, kada je snimio „U razdeljak te ljubim“, do dana kada je Đole „preplivao Dunav“ i oprostio se od Novog Sada, stalo je bezbroj pesama i koncerata, a, sudeći prema slušanosti na Jutjubu, najpopularnija Đoletova pesma je „Ne lomite mi bagrenje“, sa 6,5 miliona pregleda na dan njegovog odlaska.

Djordje-Balasevic
Đorđe Balašević Foto:Tanjug/Jaroslav Pap

Marina Tucaković

Autorka najpopularnijih pesama pop i folk muzike naših prostora, važila je za najvećeg hitmejkera u bivšoj Jugoslaviji, napisavši više od 4.000 pesama, od kojih su mnoge postale vanvremenski hitovi.

Marina-Tucakovic
Marina Tucakovic Foto: Zoran Lončarević

Mira Furlan

„Ovo već dugo nije moj svijet. Ali imam stalnu potrebu da se mladima ispričam za sve što su naše generacije ostavile njima: svijet dubinski zagađen i otrovan, izvana i iznutra“, govorila je heroina, krhka i snažna, u vreme virusa korona preminula od drugog, opasnijeg virusa.

Zbog nje smo i poroke zavoleli i zauvek upili plavetnilo njenih očiju.

Mira-furlan
Mira Furlan Foto: Profimedia

Milan Lane Gutović

Bio je legendarni Srećko Šojić mnogo pre ovih novih Šojića. Dok smo se smejali izmaštanom Srećku, ni sanjali nismo da će taj lik prestati da bude karikatura i da će preći u realnost.Kritičko razmišlja nje o društvu i vladajućim strukturama, Gutović je kroz satirične performanse prenosio i u kabareu, koji je izvodio od 1992. godine.

Živeo je u Kumodražu, nije voleo da sitne sate dočekuje u kafani, toliko nije voleo slavlja da se oženio u tajnosti…

Milan-Gutovic
Milan Lane Gutović Foto: Nikola Vukelić/Promo/Zvezdara Teatar

Marinko Rokvić

Legenda narodne muzike Marinko Rokvić, preminuo je 6. novembra u 64. godini nakon teške borbe sa rakom pankreasa.

Marinko-Rokvic
Marinko Rokvić Foto:E-Stock/Danijel Milutinović

Merima Njegomir

Samo dve nedelje kasnije, 20. novembra, bitku sa opakom bolešću koja je odnela Marinka Rokvića, izgubila je i slavna pevačica Merima Njegomir.

Merima-Njegomir
Merima Njegomir Foto: E-Stock/Časlav Vukojičić

Aleksandar Sanja Ilić

„Balkanika“ ga je proslavila u svetu. Pesnik i muzičar, za koga su kolege rekle da je rad s njim bio kao ekskurzija. Bio je suprug prerano preminule voljene glumice Zlate Petković.

Sanja-Ilic
Aleksandar Sanja Ilić Foto:Zoran Lončarević

Minja Subota

Voditelj „Muzičkog tobogana“, uz koji su generacije sticale muzičku kulturu, kompozitor čije su pesme ušle u vrtiće i škole.

Minja-Subota
Minja Subota Foto: Zoran Lončarević

Dragoljub Đuričić

Pasionirani, profesionalni bubnjar, koji je svirao u grupama „Leb i sol“, „Kerber“, „Ju grupa“, nastupao sa Zdravkom Čolićem i Đorđem Balaševićem, ali neprolaznu slavu stekao je kada je palice iskoristio kao oruđe na protestima, pa je udarao bubnjeve na demonstracijama protiv Miloševića 1996. i 1997. godine i mitinzima pred izbore 2000. godine.

Dragoljub-Djuricic
Dragoljub Đuričić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Predrag Živković Tozovac

Od desete godine je zasvirao harmoniku na svadbama, i snimio 20 albuma i 30 singl ploča. „Violino, ne sviraj“ i „Jeremiju“ nikad niko neće otpevati kao on, a „Oči jedne žene“ će zasuziti kad se prolomi „Vlajna“.

Tozovac
Predrag Živković Tozovac Foto:Screenshot/RTS

Đorđe Marjanović

Bio je voljen i obožavan u Jugoslaviji, toliko da su širom zemlje postojali klubovi obožavalaca Đorđa Marjanovića zvani „Đokisti“, koje je on redovno obilazio. Pedesetih je probudio pop-scenu Jugoslavije „Zviždukom u osam“.

djordje-marjanovic
Đorđe Marjanović Foto:E-Stock/Neniska

Novica Negovanović

Kompozitor i harmonikaš, čije su interpretacije kola delovale tako sveže i moderno, da je za sobom povukao veliki broj mladih harmonikaša.

Novica-Negovanovic
Novica Negovanović Printscreen/YouTube/Nikad nije kasno

Ivan Tasovac

Potomak porodice kojoj je, kako se priča, nobelovac Ivo Andrić ostavio srednjovekovni rodoslov pronađen u Dubrovačkom arhivu. Pijanista i direktor Beogradske filharmonije, čiju novu zgradu nije dočekao da vidi. Ministar kulture u Vladi Republike Srbije. Provokativna i kontroverzna ličnost koja nikog nije ostavljala ravnodušnim.

Ivan-Tasovac
Ivan Tasovac Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Dobrivoje Topalović

Milion prodatih ploča je ostalo iza ovog Preljinčanina, a pesme „Progovori sliko“, „Kad bi mogo umro bi za te“ i antologijsku „Crno vino“ su ga proslavile.

Dobrivoje-Topalovic
Dobrivoje Topalović Foto: Printscreen/YouTube/rts

Boris Komnenić

– Njegov poseban humor, koji je bio okrenut pre svega prema sebi samom, ostaće u nama koji smo sa njim radili, poštovali ga i divili mu se. Suptilan, plemenit čovek, to je bio Boris Komnenić – rekao je reditelj Goran Marković. Toliko je prerano otišao da nije stigao da bude star. Snimajući poslednju seriju „Koleginice“ često su ga menjali dubleri zbog bolova.

Boris-Komnenic
Boris Komnenić Foto:E-Stock

Novica Zdravković

Pop-folk pevač, čiji su život i karijera prošli u senci mnogo poznatijeg brata Tome Zdravkovića, preminuo je od iste zloćudne bolesti. 2005. je održao na Beogradskom sajmu najveći koncert u svojoj karijeri.

Novica-Zdravkovic
Novica Zdravković Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Zafir Hadžimanov

Rođen u Kavadarcima u Makedoniji, završio je Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, a kompozitorsku i pevačku karijeru gradio je širom ex-Jugoslavije. Voljen i cenjen podjednako u Srbiji i Makedoniji.

Zafir-Hadzimanov
Zafir Hadžimanov Foto: Zoran Lončarević

Zoran Simjanović

Ove godine Simjanović je „odigrao taj tango smrti“. Kultni domaći filmovi „Nacionalna klasa“, „Balkan ekspres“, „Maratonci trče počasni krug“, serija „Grlom u jagode“, možda ne bi bili tako uspešni bez njegove muzike. Zoran Simjanović je tvorac muzike za više od 60 filmova i 50 serija.

Zoran-Simjanovic
Zoran Simjanović Printscreen/K1 televizija

Rialda Kadrić

Samo 58 godina je imala na odlasku, a njene „Lude godine“ ulepšale su naše „dobre godine“. Prvi poljubac Marije sa Bobom bio je istovremenao i prvi Rialdin poljubac.

Rialda-Kadric
Rialda Kadrić Printscreen Youtube / RTS Zabava – Zvanični kanal

Vlastimir Vlasta Velisavljević

Dobri duh našeg glumišta, voljeni Vlasta, preživevši nacistički logor i Goli otok, odigravši čak 360 uloga u pozorištu, na filmu i televiziji, podlegao je malom bednom virusu.

A stvarno smo mislili da je večan.

Vlasta-Velisavljevic
Vlastimir Vlasta Velisavljević Foto: Nemanja Jovanović

Marko Živić

„Divna baraba koja se veselo smeje i stvara smeh“, rekao je Boban Skerlić na vest o Markovom odlasku. Milica Zarić ga je nazvala „Đuzom naše klase“. Beogradsko dramsko, njegove kolege i publika ispratili su ga uz pesmu „Jeleni umiru sami“. Imao je samo 50 godina.

Marko-Zivic
Marko Živić Foto:Ivan Dinić/Nova S

Goran Daničić

Prve vesti o odlasku 58-godišnjeg glumca čuli smo od Sergeja, na Tviteru mu je poručio: „Cimeru, konju, srce si mi slomio“. Student generacije, član Jugoslovenskog dramskog, nenametljiv i u senci medijima interesantnijih kolega, tek odlaskom je pokazao kolika je praznina ostala da zjapi.

Goran-Danicic
Goran Daničić Foto: Nebojša Babić

Vojkan Borisavljević

Maestro Vojkan Borisavljević u svojoj dugogodišnjoj karijeri komponovao je više od 500 pesama za najpoznatije jugoslovenske pevače, među kojima su Leo Martin, Zdravko Čolić, Đorđe Marjanović, Miki Jevremović. Pamtimo ga po pesmama „Odiseja“, „Ljubav je samo reč“, „A sad adio“.

Vojkan-Borisavljevic
Vojkan Borisavljević Foto: Vesna Lalić

Feđa Stojanović

„Specijalizovan“ za uloge policajaca, poznati glumac toplog imena, Beograđanin rođen u Aleksincu, nakon 100 uloga na velikim i malim ekranima, predao se bolesti ove godine. Sve je umeo i stigao, osim da upozna svog unuka, kojeg je nosila njegova ćerka.

Fedja-Stojanovic
Feđa Stojanović Foto: Zoran Lončarević

Nenad Nenadović

Zauzeo je mesto pored Minje Subote u Aleji zaslužnih građana. Na scenu je stupio kao Moljac, a između je stalo bezbroj uloga na filmu i u pozorištu i hiljadu dečjih emisija. Vodio je školu glume, koja je iznedrila mnogo budućih glumaca, ali je svojim najvećim uspehom smatrao kćerke Janu i Minu.

Nenad-Nenadovic
Nenad Nenadović Foto:ATA Images/Antonio Ahel

Miroslav Lazanski

Početak avgusta obeležila je iznenadna smrt Miroslava Lazanskog, koji je preminuo u 71. godini od posledica srčanog udara.

Miroslav-Lazanski
Miroslav Lazanski Foto:ATA Images/Stefan Tomašević

Stevan Jelovac

Vest o smrti mladog sportiste Stevana Jelovca potresla je srbiju 6. decembra . Košarkaš je preminuo od posledica moždanog udara, koji je doživeo 14. novembra na treningu.

Stevan-Jelovac
Stevan Jelovac Printscreen/Youtube/Milenko Krisan Krile

Hvala vam na svemu…

Ipak, verujemo da će se zraci svetlosti koji vode u svetliju budućnost konačno pojaviti. I dok se pandemija nastavlja, nadamo se da će sledeća godina doneti zamah u pozitivnost. Ostaje nam naprstak nade za 2022. godinu.

Izvor: stil.kurir.rs/Nova.rs

Bolest od koje je preminula Merima Njegomir uzela je još 3 javne ličnosti

243 Shares
243 Shares
Share via
Copy link