Magazin

Vikendice sve traženije među Beograđanima: Nekretnine na Rudniku već od 15.000€

Na sat vremena od Beograda nalazi se prelepa planina Rudnik, koja je naziv dobila po svom rudnom bogatstvu, a danas se može pohvaliti da je oaza voćarstva i lekovitog bilja. Nakon što je pandemija koronavirusa sve veći broj ljudi navela da se okrenu traženju kuća i vikendica u prirodi, Rudnik je postao jedna od primamljivijih opcija.

Zbog relativno male nadmorske visine, kažu još i da je Rudnik “vazdušna banja” ovog dela Srbije. Podno i oko planine ima dosta sela, kao i divnih kuća koje se mogu naći po pristupačnim cenama.

Za Šumadiju se interesuju i Vojvođani, željni brda, pa sve češće tu kupuju svoje vikendice.

Sudeći po aktuelnim oglasima, vlasnici nekretnina na Rudniku spremni su da “spuste” cenu, pa tako kuće koje su koštale 35.000 sada koštaju 25.000 evra. Isto tako prodata je kuća za oko 15.000 evra, koja ima više od 100 m2 i nalazi se na placu od čak 45 ari.

Ima kuća koje koštaju kao osrednji stan u prestonici, ili čak više, u zavisnosti od lokacije, kvadrature i uređenosti, ali i onih koje se cene za manje od 20.000 evra. Imovine su stare barem 30- 40 godina, i svakako u njih treba ulagati, ali je u cenu uglavnom uračunat i plac.

Recimo, planina najbliža Beogradu je Avala, i do nje se iz perifernih delova grada oko Rakovice stiže za pola sata i manje, ali su cene tamo drastično skočile, upravo zbog blizine glavnom gradu Srbije. Objekti su veliki (od 120 do 150 m2 pa naviše), uknjiženi, ali su i cene “paprene”: od 100.000 pa do čak 180.000 evra.

Mogu se naći i jeftinije kuće, recimo, za 40.000 evra, ali cena teško ide ispod toga.

Rudnik je u srednjem veku bio centar Srbije, tamo se kopala ruda, živelo se bogato, a predeo je i dan-danas interesantan arheolozima. U 14. i 15. veku ova planina bila je trgovački centar Šumadije, a ceo kraj je očigledno zadržao taj potencijal: Rudnik, Topola i okolna sela proizvode i prodaju izvrsno voće.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jovana Milutinović (@joca_m)

Rudnik je, recimo, idealan za gajenje borovnice. Da li ste znali da su prvi, veći domaći zasadi te voćke krenuli baš na Rudniku? Bilo je to pre četiri decenije. Od tada je pomalo zapostavljena zbog aronije, koja se naširoko uzgaja, zbog brojnih lekovitih svojstava.

Ipak, u poslednje vreme borovnica se vraća na velika vrata, i otkupna cena po kilogramu može biti veća nego za aroniju. Podneblje oko Rudnika je idealno za njeno uzgajanje, a jednako dobro uspevaju i ostale vrste voća: od malina, preko jabuka, do šljiva i kajsija, piše biznis.telegraf.rs.

Planina na 163 km od Novog Sada u ekspanziji, vikendice koštaju manje od 20.000 €, ima jezero i izvor mineralne vode

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

14 Shares
Share via
Copy link