Srbija Vesti

Porodice pogunulih rudara iz Aleksinca gledaju njihov mural, ali ne i izveštaj o uzroku nesreće

Mural poginulim rudarima (1)
Foto: "28. jun"

Rudari koji su 1. aprila poginuli u rudniku Soko u Sokobanji dobili su svoj mural u Aleksincu.

O ovoj nesreći postoji izveštaj već dva meseca, ali ga nadležni nisu objavili i za javnost je još nepoznato kako je došlo do nesreće i ko je odgovoran, pišu Južne vesti.

Osam rudara je poginulo, a povređen 21 kada se pre tri i po meseca obrušio deo jame rudnika mrkog uglja Soko. U Aleksincu su nastradali dobili mural na kome su prikazani njihovi profili i rudnik.

Navedeni mural hrabrim rudarima se nalazi u njihovom rodnom gradu Aleksincu. Uz ranije doniranih 8,8 miliona dinara, dodali smo još 1,2 miliona, čime je našla donacija došla do 10 miliona. Navedeni iznos smo podelili dvadesetorici preživelih rudara, kako bi pokrili troškove lečenja, dok je prvobitni iznos od 8,8 miliona doniran porodicama nastradalih rudara – navode iz organizacije “28. jun”.

Dok ih od zaborava čuva mural i podrška njihovim porodicama, o tome kako je došlo do nesreće i ko je odgovoran za nju se malo zna. Iz Osnovno tužilaštva u Aleksincu su još pre dva meseca objavili da izveštaj o uzroku nesreće postoji, ali da nije javan i da ga tumače veštaci.

Novih informacija na njihovom zvaničnom sajtu nema, a na pitanja novinara Južnih vesti kada će ih biti ne odgovaraju.

Podsetimo, iz aleksinačkog Tužilaštva su naveli da su pribavili izveštaj Ministarstva rudarstva i energetike, Sektora za inspekcijski nadzor, Odeljenja geološke i rudarske inspekcije u Beogradu i Republičkog rudarskog inspektora Zorice Vukadinović o uzroku nesreće, ali da ne mogu da objave njegovu sadržinu zbog nesmetanog vođenja predistražnog postupka.

Zaposleni u tom rudniku su nedavno istakli da su ostali bez odgovora na mnoga pitanja, a rudar Milan Stojanović je istakao da su radnici uplašeni i da razmišljaju o otkazu.

Izvor: Južne vesti

Rudari danima upozoravali na opasnost, ali nadređeni nisu slušali

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

87 Shares
Share via
Copy link