Srbija Vesti

Niko neće odgovarati za smrt 8 rudara u Aleksincu, Tužilaštvo zatvorilo istragu

rudari-3

Istraga o nesreći u aleksinačkom rudniku u kom je 8 rudara izgubilo život je završena, saopštilo je Tužilaštvo iz tog grada.

Ustanovljeno je da nema osnova za bilo čije krivično gonjenje zbog eventualne odgovornosti.

“Povodom događaja od 1. aprila ove godine obaveštavamo javnost da je nakon pribavljenog izveštaja stručne komisije formirane od strane JP ‘PEU Resavica’ u čijem je radu učestvovala i Republička inspektorka za rudarstvo Zorica Vukadinović, te pribavljenog izveštaja Zavoda za sudsku medicinu u Nišu o izvršenoj obdukciji leševa pokojnih rudara i nalaza i mišljenja Komisije veštaka Rudarsko geološkog fakulteta u Beogradu i dopune nalaza, kao i nakon analize ovako prikupljenih dokaza Osnovno javno tužulaštvo u Aleksincu dana 26. jula 2022. godine donelo odluku da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv bilo kog lica, jer u njihovim radnjama nisu ostvarena obeležja nekog od krivičnih dela za koje se godini po službenoj dužnosti”, saopštilo je Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu.

Zbog gušenja metanom stradali su rudari Branko Čokorilo, Bojan Stajić, Bratislav Živković.

Takođe, stradali su i Branislav Zlatanović, Petar Petrović, Darko Zlatković, Nenad Trivunac i Radovan Grujić.

U međuvremenu, Aleksinac je dobio mural nastradalim rudarima, ali porodice još nisu imale uvid u izveštaj o nesreći. Više o tome pročitajte u tekstu Porodice pogunulih rudara iz Aleksinca gledaju njihov mural, ali ne i izveštaj o uzroku nesreće.

Rudari danima upozoravali na opasnost, ali nadređeni nisu slušali

Čitajte Luftiku na Google vestima

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

282 Shares
282 Shares
Share via
Copy link