Magazin Srbija

RTS godinama gubi kredibilitet, poverenje gledalaca i novinare

RTS-studio
Foto: Printscreen/RTS

Već odavno stičemo utisak da medijski i javni servis Srbije -RTS odavno nije što je bio, izgubio je kredibilitet i poverenje gledalaca. A zasigurno više nije medij „vaše pravo da znate sve“. Zbog toga i sve više odlazaka sa Javnog servisa prepoznatljivih TV lica, koji su decenijama bili u našim domovima, a otišli su za boljim uslovima, većom platom, dobar deo njih i na slobodne, nezavisne medije.

Dnevnik 2, centralna informativna emisija Javnog servisa, skoro 65 godina je bila kao pridruženi član naših porodica, pa samim tim i lica koja su ga vodila. Nekad su to bili, recimo, legendarni Mića Orlović i Dunja Lango, ali poslednjih godina se likovi brzo smenjuju i taman kad neko postane prepoznatljiv, ode na drugo (bolje) mesto.

I ne samo spikeri Dnevnika 2, već i drugih (nekad) gledanih emisija Radio-televizije Srbije (RTS) poput Jutarnjeg programa, Beogradske hronike i ostalih informativnih emisija…

Gledaoci su svedoci rotacija preostalih zaposlenih za koje više ne može da se „pohvata“ šta i kad nam prezentuju.

Svi znamo koliko su velika imena voditeljskog posla na RTS postali između ostalih i Dragan Babić, Dušanka Kalanj, Dina Čolić Anđelković, Branislav Bane Vukašinović, Danka Novović, a sada im na RTS-u imena ni ne znamo.

Kad je reč o Dnevniku 2, gledaoci su bili neprijatno iznenađeni odlascima Maje Žeželj i Nataše Jeremić. Međutim, one su, izgleda, kako se to kolokvijalno kaže – „povukle nogu“, da bi kasnije za njima krenuli i Vladimir Jelić, Branko Veselinović…

Posle 10 godina na RTS-u, Takovsku su napustile i kume, popularne Maja Nikolić i Nataša Miljković, koje danas gledamo na Nova S i N1.

Maja Nikolić
Foto: Printscreen/Youtube

Pamtimo i odlazak jednog od najprepoznatljivijih sportskih komentatora – Nebojše Viškovića, koji radi za Sport klub.

Pre njih i – Marija Savić Stamenić, koja je na drugoj televiziji postala deo jutarnjeg programa tada kod, takođe bivših kolega sa RTS-a, Jovane Joksimović i Srđana Predojevića. Zatim nedavno – Nada Gogić, kao i urednica Vesna Damjanić.

Veliku promenu u karijeri posle 30 godina rada na Javnom servisu napravila je jedno od omiljenih lica Rada Đurić. Ali i Jelena Obućina, koja je posle dugo godina na RTS, postala prepoznatljivo lice „Njuz Max Adrija“.

Rada Đurić
FOTO: ATAimages/Antonio Ahel

Gledaoci nacionalne televizije više na tom kanalu ne gledaju ni Vesnu Dedić, ali i autorku političke emisije „Upitnik“ Oliveru Jovićević, koja je nedavno objavila da se „povlači zbog povrede“. Međutim, svedoci smo da je aktivna na društvenim mrežama, a nema je na ekranima.

Nacionalnu televizuju je napustio i zamenik glavnog i odgovornog urednika informativnog programa Bojan Brkić, za njim Svetlana Janjićijević i Nemanja Milutinović, a mnogo pre njih gledaoci na drugom mestu vide Dušicu Spasić i Žiku Šarenicu.

Koliko je danas urušen RTS, govori i mladi Miloš Radenković, koji se posle kratke epizode na Javnom servisu obreo u Jutarnjem mprogramu Prve.

Sve u svemu, ovo je samo manji broj imena koja su u bliskoj prošlosti napustila RTS. Ovakav kakav je danas – ne služi ničemu, a ponajmanje gledaocima koji plaćaju pretplatu. Otuda i kolona odlazaka novinara.

Ko je sledeći?

Izvor:Danas

Olivera Jovićević dala otkaz na RTS-u posle 18 godina, poznato čime će se baviti u budućnosti

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

208 Shares
208 Shares
Share via
Copy link