Srbija

Pripadnici ROSU pucali na Srbe na KiM, ranjen muškarac, Vučić održao sednicu sa Vladom

SRBIN NA KOGA SU PUCALI
Ranjeni Miljan D. / Foto: Tanjug/ Privatna arhiva

Pripadnici specijalne kosovske policije ROSU pucali su oko 11.30 časova kod nelegalnog punkta na Bistričkom mostu, na magistralnom putu Kosovska Mitrovica–Leposavić i to na vozilo u kojem su se nalazila dva Srbina, naveo je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković. Ranjeni muškarac hitno prebačen u bolnicu u Kraljevu i u stabilnom je stanju. Vučić održao sednicu sa Vladom Srbije.

Muškarac koji je ranjen u pucnjavi kod Bistričkog mosta prebačen je kolima Hitne pomoći iz Leposavića u bolnicu u Kraljevu. Iz bolnice su saopštili da je pacijent stabilno, prenosi RTS.

– Oko 14 časova kolima Hitne pomoći iz Leposavića dovezen je pacijent, star 37 godina, sa prostrelnom ranom levog grudnog koša. Osim šoknog stanja, on je trenutno bez vitalno ugroženih simptoma, ali je teška telesna povreda. Trenutno se radi dodatna dijagnostika, skener i ostalo, a biće smešten u intenzivnu negu i uradiće se primarna obrada rana i sve ostalo što zahteva po našim protokolima – rekao je medijima dr Zoran Mević iz kraljevačke bolnice.

U saopštenju Petra Petkovića navodi se da je tom prilikom ranjen M. D. dok je njegov suvozač D. S. tek pukom srećom prošao bez povreda, a čitav automobil je izrešetan.

Kako dodaje, M. D. je pogođen u predelu leve strane grudnog koša i ima prostrelnu ranu s kojom je transportovan hitno u bolnicu u Kraljevu.

– Pripadnici Kurtijevih Rosu specijalaca na srpsko vozilo i Srbe u njemu zapucali su iz rafala samo zato što nisu želeli da dozvole da ih bez ikakvog osnova i i razloga Rosu policija maltretira. Kurtijevi specijalci Rosu nema šta da traže na severu KiM, kao i na ovom punktu koji je bespravno i nelegalno podignut, a sa koga svakodnevno maltretiraju srpski narod koji tuda prolazi – istakao je Petković.

Dodaje da Beograd od početka prisustva specijalaca Rosu na severu upozorava da je njihov jedini cilj da izazovu incidente i maltretiraju naš narod u pokrajini, što se danas i pokazalo.

– Očigledno je da Kurti ne preza ni od čega da pusti srpsku krv i to je jedina svrha postojanja njegovih eskadrona na severu KiM – poručio je Petković.

Srpska lista osudila napad i zahteva momentalno povlačenje Rosu sa severa KiM

Srpska lista saopštila je da je rafalna paljba Kurtijevih specijalaca na Srbe kod ilegalnog punkta na mostu kod Bistričke reke u kojoj je teško ranjen M. D. kap koja je prelila čašu nakon serije napada na Srbe od Nove godine na ovamo.

„Nakon što je za Badnji dan pripadnik tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga pucao u srpsku decu u Štrpcu, danas su Kurtijevi specijalci izrešetali vozilo u kome su bila dvojica Srba i tom prilikom pucali sa ciljem da ubiju“, navodi se u saopštenju.

Iz Srpske liste dodaju da nedeljama upozoraju na neprofesionalno ponašanje Kurtijevih specijalaca koji nastoje da svojim delovanjem zastrašuju srpski narod i izazivaju incidente, i insistiramo da međunarodna zajednica osudi brutalnost ovih kriminalaca u uniformama, nažalost nema odgovora te ne čudi današnji brutalni napad koji je samo nastavak antisrpske histerije režima u Prištini.

Zahtevaju momentalno povlačenje svih Kurtijevih specijalaca sa severa Kosova i Metohije i hapšenje i sankcionisanje onih koji su danas pokušali da ubiju dvojicu Srba koji su bili u automobilu.

„Još jednom naglašavamo da dalje prisustvo ovih formacija nas može dovesti u spiralu događaja koje će nepovratno ugroziti mir na ovim prostorima“, navodi se, između ostalog, u saopštenju Srpske liste.

Saopštenje kosovske policije o pucnjavi

Iz direkcije policije u Prištini saopšteno je da su njeni pripadnici pucali na vozilo kod mesta Bistrički most, na policijskom punktu, tvrdeći da se navodno nije zaustavilo i udarilo u policijsko vozilo.

„Policijska jedinica koja se nalazila na kontrolnom punktu prilikom obavljanja policijskih poslova pokušala je da zaustavi automobil, koji je tokom kretanja udario u vozilo kosovske policije, direktno ugrozivši živote policijskih službenika, koji su kako bi neutralisali opasnost po njih, pucali iz vatrenog oružja“, navodi se u saopštenju policije.

Dodaje se da su osumnjičene osobe u svom vozilu napustila lice mesta, dok se uviđaj u vezi sa slučajem obavlja u saradnji i koordinaciji sa pravosudnim organima.

Vučić Vladu upoznao sa situacijom

Na sednici Vlade Republike Srbije, predsednik Republike Aleksandar Vučić upoznao je članove Vlade sa situacijom, izazovima i teškoćama pred kojima se Srbija nalazi, kada je reč o Kosovu i Metohiji, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, dogovoreno je da predsednik Republike, Vlada Srbije i svi organi izvršne vlasti rade sinhonizovano i jedinstveno, prenosi N1.

Predsednik Vučić, dodaje se, zatražio je od članova Vlade „punu posvećenost, marljivost, još žešći i snažniji rad u budućnosti“.

Današnja sednica Vlade Srbije, u čijem radu je učestvovao i predsednik Republike Aleksandar Vučić, trajala je sat i po vremena.

Na Kosovu i Metohiji ranjena 2 srpska dečaka dok su išla po badnjak, lokalni Albanac pucao iz vozila u pokretu

22 Shares
Share via
Copy link