Novi Sad

Muzej Vojvodine uskoro postaje arena za takmičenje u „preživljavanju“

Muzej Vojvodine u Novom Sadu uskoro će postati poligon za popularnu „escape room“ igru. Naime, odeljak ove kulturne ustanove, od ponedeljka 11. marta do ponedeljka 13. maja, služiće kao arena za „preživljavanje“

U pomenutom periodu održavaće se besplatne „room escape“ igre u okviru stalne postavke Muzeja Vojvodine. Pod nazivom „Tajna besmrtnosti“, u igri mogu da učestvuju timovi od tri do šest igrača, svakog ponedeljka u tri termina.

Kulturne sadržaje približiti mladima

Ovaj inovativni pristup umetnosti deo je saradnje Muzeja Vojvodine, ekipe „Room escape Novi Sad by Fox in a Box“ i Fondacije 2021, a u nameri da se kulturni sadržaji približe mlađoj publici.

„Room Escape“ igre nastale su u Japanu i brzo postale popularne u svetu, a u poslednje vreme i kod nas. Kreiranjem jedne takve igre u sklopu stalne postavke muzeja, izlazi se iz domena virtuelnog u stvarni svet.

U čemu je zaplet?

Postoje priče da se još od 1847. godine u muzeju nalazi velika tajna besmrtnosti koju niko do sada nije uspeo da pronađe. Da li je u pitanju mit ili istina moći će da otkriju svi učesnici nove igre.

Kao tim stručnjaka, igrači će moći da se upuste u nezaboravnu avanturu koja počinje tačno sat vremena nakon što policija evakuiše ovu ustanovu.

„Bekstvo iz muzeja: tajna besmrtnosti“ je dobro osmišljena igra u muzejskom okruženju, kreirana na osnovu priča i predmeta iz prošlosti, prikazanih na stalnoj postavci, a osmišljenih od strane stručnjaka iz različitih oblasti arheologije, pedagogije, konzervacije, IT-a, kao i tima iz „Room Escape Novi Sad by Fox in a Box“.

Dizajnirana je tako da ne narušava integritet muzejske postavke, a sa druge strane da animira igrače da se bliže upoznaju sa eksponatima Muzeja Vojvodine.

U igri se koriste različiti rekviziti, nenametljivo uklopljeni u muzejsku postavku, koji su neophodni za rešavanje zadataka, a koji su specijalno osmišljeni za potrebe igre. Igra je i dvojezična (na srpskom i engleskom jeziku).

Besplatne igre za najvernije

Deliće se 30 besplatnih igara. Najverniji „rum iskejp“ entuzijasti biće informisani telefonom o njihovim terminima za besplatnu igru, a svi ostali zainteresovani mogu učestvovati u nagradnim igrama na fejsbuk stranicama Muzeja Vojvodine i „Room Escape Novi Sad by Fox in a Box“ već od sledeće nedelje.

Od 20. maja, igre će se nastaviti u zavisnosti od interesovanja publike.

Sve informacije biće blagovremeno na vebsajtovima i društvenim mrežama Muzeja Vojvodine i „Room Escape Novi Sad by Fox in a Box“, javlja portal 021.

Gde otići i šta raditi u Novom Sadu kada pada kiša?

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

288 Shares
288 Shares
Share via
Copy link