Magazin

Pomolite se, prekrstite, pa igrate novu igru “Pravoslavni heroji” i postižete veru

heroji pravoslavlja
Printscreen

Korisnik društvene mreže Redit koji se predstavlja kao Bogdan osmislio je novu društvenu igru „Pravoslavni heroji“ u kojoj je cilj „postizanje vere“. Ova kartaška igra, namenjena za dva igrača, privukla je veliku pažnju na internetu, a još uvek nije najjasnije da li se radi o prvorazrednoj šali ili o ozbiljnom kreativnom poduhvatu.

– Najsigurniji prihod vere su građevine. Podižite srpske manastire i crkve koji vam daju veru na kraju svakog poteza. Iskoristite vašu veru kako biste prizvali najbitnije karte u ovoj igri – navodi se u početku reklamnog video klipa.

Igra je puna iskušenja koja testira vašu veru, jedan je od opisa ove neobične društvene igre.

– Gubitak vere u ovoj igri je neizbežan. Svi mi smo podložni grehovima. Grehovi vam oduzimaju veru i sami se aktiviraju u bilo kom trenutku. Najsigurniji način za povratak vere jesu molitve. Aktivirajte molitve i dodajte ih u svoj molitvenik. Ali nikako nemojte zaboraviti da se prekrstite jer vaš komšija može da vas izgrdi i dobije veru umesto vas – kaže narator u video snimku.

pravoslavni heroji karte
Printscreen

Mediji pišu da je Bogdan ovu igru osmislio po uzoru na popularne igre „Redemption“, „Magic the gathering“ i „Katan“.

Najbitnije karte u „Pravoslavnim herojima“ na sebi imaju nacrtane likove svetaca poput svetog Nikole, svetog cara Lazara, svetog Ćirila, svetog Save, svete Petke, arhanđela Gavrila. Svaki deo ove igre nosi određeni broj poena, a svaka karta ima određene prednosti ili mane.

karte pravoslavlje
Printscreen

Ispod slike svetog Nikole stoji opis “Sposobnost – čudotvorstvo; Izaberite jednu molitvu iz vašeg molitvenika, dodajte je u ruku. Ukoliko vam je molitvenik prazan, dodelite sebi pet poena vere”.

Imate i one nezgodne karte, koje služe da vam otežaju put do vere.

Ukoliko pak izvučete neku od karti “smrtnih grehova”, možete ostati bez vere. Kada nesrećni takmičar ostane bez vere jedini put da istu povrati je putem karti “Molitve”. Od ponuđenih molitvi za sada imate izbor “Molitva Svetom Savi”, “Molitva Svetom Georgiju”, “Molitva Svetom Vasiliju”, a ispod svake navedene piše i koji “Blagoslov” igrač dobija.

grehovi karte
Printscreen

Jedno od najvažnijih pravila je da kada iskoristite kartu “Molitve”, obavezno se morate prekrstiti jer u protivnom poeni idu suparniku, odnosno “Komšiji” kako se navodi u klipu. Znatiželjni i pravoslavni kartaši imaće priliku da poruče dva špila za početnike – “Srpska slava” i “Časna kruna”.

karte časna kruna
Printscreen

Bogdan je inicijalnu ideju prezentovao na Reditu pre pet meseci, a po sopstvenom priznanju potrudio se da pravila budu jednostavna i lako prihvatljiva široj populaciji. Sada je objavio i video klip koji dokazuje da je Bogdan najverovatnije bio potpuno ozbiljan u svojoj nameri.

– Hteo sam da naziv da do znanja da je igra religiozne prirode. Dvoumio sam se između “Junaci” i “Heroji”, ovo “Heroji” mi se uklapalo u fantazi estetiku. A što se tiče dizajna, potrudio sam se da bude što prostiji i čitljiviji, pravila su inače poprilično prosta. Ovo je sve u procesu konceptualizacije, ima da se menja još. Primera radi, da napišem ime i tip karte (molitva, hram, greh…) pošto boje nisu dovoljne – napisao je tada Bogdan na Reditu.

Komentari na ovu ideju i kartašku igru sa pravoslavnim motivima su različiti. Jedni osuđuju ideju kao suludu i neumesnu, dok se u drugim komentarima može pročitati kako neki jedva čekaju da nabave karte i oprobaju se u igri.

Kako se vama čini ovakva ideja?

Moja mrsna pravoslavna svadba i svi običaji na venčanju

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


generic vignette (DESK luftika.rs)
146 Shares
146 Shares
Share via
Copy link