Magazin Novi Sad

Rođenje Promenade i smrt Spensa u 10 surovih slika

Novi tržni centar u Novom Sadu – Promenada, sva je prilika, dovešće do gašenja jednog od najlepših zatvorenih sportskih objekata u bivšoj Jugoslaviji – Spensa. Moguće je da će Novosađani uskoro biti svedoci i rušenja ovog objekta.

Spens je sportsko-poslovni centar sarađen 1981. godine i decenijama je simbol sporta, koncerata i okupljanja mladih u Novom Sadu. Danas izgleda da će priče o Spensu ostati samo sećanja, jer je imao nesreću da se pored njega, na temeljima pregažene atletske staze, gradi tržni centar.

Sablasni Spens

U Spensu je ovih dana gužva, ali ima više zaposlenih u prodavnicama nego kupaca i prolaznika. Oni najveći zakupci imaju još mesec dana imaju do preseljenja u veliku zgradu u susedstvu. Između ostalih, tu su  megamarket Univerexport i prodavnica sportske opreme Đak.

Mnogi butici renomiranih brendova, prave ogromna sniženja svojih proizvoda od 30-50%, lagano prazneći svoje radnje i spremajući se za selidbu. Radnici su euforični i spremni za nove izazove.

– Veći prostor nudi i veće mogućnosti. Smatramo da je Promenada dobra poslovna strategija za sve poznate marke odeće i obuće jer će građanima sve biti tu, na jednom mestu – kažu radnice butika koji se za mesec dana seli.

Ovako izgleda Promenada 13 dana pred otvaranje

“Presešće im sve”

– Da, napravili smo trenutno jednu akciju sniženja, od 50% na sve naše proizvode – preko naočara odgovara starija gospođa u drugom butiku, vidno izbegavajući da pomene buduću selidbu sa Spensa.

Za ova sniženja još nisu čuli kupci. A i kad čuju, biće kasno. Moći će da odu u novi tržni centar i vide nove cene. Ali ima i dosta onih koji o selidbi imaju drugačije mišljenje.

 – Mi se ne selimo nigde. Gde da se selimo? Videćete i ovi što odlaze u Promenadu će za mesec dana da se vrate ovamo. Presešće im sve – kategorično deli sa nama svoje mišljenje radnica u prodavnici poklona na Spensu.

– Ništa me ne pitajte. Ne želim da komentarišem preseljenje. Srećna sam što imam posao i platu. Da li je to na Spensu ili na Mesecu, nije mi bitno, sve dok me niko ne dira – govori radnica iz drugog butika.

Naišli smo i na one koji su se tek uselili na Spens. Na vratima piše „radnja u pripremi“, stoga nismo bili sigurni da li dolaze ili odlaze. Ipak, ispostavilo se da kod njih vreme stoji, niko ne zna da se Spens lagano prazni, a oni su zbog otvaranja svoje male, preslatke radnje puni elana i osmeha na licima.

Promenada još uvek gradilište

Samo 50 metara dalje, na parceli Promenade se radovi ne utišavaju. Rok za otvaranja je dva puta probijen, imaju problem sa dozvolom zbog nesrećno rešene kanalizacije. Ovde se uveliko gazi preko prašnjavih rupa, zaobilaze se kamioni, dizalice, postavlja se rasveta, dekoracija, kablovi, pločnik i bez kočenja se ide ka završetku tržnog centra.

Za menadžment Promenade, barem u internoj komunikaciji sa novim zakupcima, rušenje Spensa je gotova stvar. Oni su već dobar marketing napravili i stalno ponavljaju da je Promenada najveći objekat ovakvog tipa u Srbiji.

Radnici na gradilištu usresređeni su samo na posao, na brzinu i izvođenje radova u zadatom roku.

– To je naš zadatak. Da sve odradimo kako treba, da se ne prave propusti i da sve bude spremno za otvaranje tržnog centra – kaže radnik penjući se žurno na dizalicu.

Subotički inženjer je bio u inspekciji TC Promenada i nema dobre vesti

Čitajte Luftiku na Google vestima

Irma Mićanović

Večiti sanjar, veruje u dobro u ljudima, a svet posmatra kroz šarene naočare. Poklonite joj dobru knjigu i bićete na spisku njenih najboljih prijatelja, celi život. U sledećem životu želi da živi u svetu Terija Pračeta.

komentar

Klikni da objaviš komentar

231 Shares
231 Shares
Share via
Copy link