Novi Sad

Subotički inženjer je bio u inspekciji TC Promenada i nema dobre vesti

Manje od mesec dana pre projektovanog datuma otvaranja TC Promenada u Novom Sadu, najvećeg u Srbiji, naložen je vanredni inspekcijski nadzor objekta.

Razlog za takvu odluku su informacije da bi podzemne vode ispod samog objekta mogle ugroziti sam tržni centar, ali i čitav jedan deo grada, ponajviše Limane.

Investitor iz Južne Afrike „NEPI Rockcastle“ odgovara da je sve rađeno u skladu sa zakonom, a struka potvrđuje – gradili su jeftinije temelje i napravili problem.

Doteruje se fasada najvećeg tržnog centra u Srbiji, a i dalje ne znamo šta se ispod njega krije. Manje od mesec dana pred najavljeno otvaranje, jasno je samo da problem sa podzemnim vodama postoji.

Dok traju kontrole, traje i izgradnja, baš kao i ćutanje Građevinske inspekcije. Gradonačelnik Novog Sada kaže – razloga za zatvaranje gradilišta nema, ali ni potrebe da pitanja ubuduće postavljamo gradskim službama.

„Ja govorim ispred grada NS“, ističe on.

Zato smo odgovore potražili u Subotici.

Profesora Petra Santrača sa Građevinskog fakulteta angažovao je projektant da ispita uticaj stalnog crpljenja podzemnih voda na susedne objekte. Na pitanja odgovara mejlom i potvrđuje da je investitor gradio jeftinije temelje od planiranih.

„Da bi smanjio troškove izvođenja podzemnog dela objekta, projektant je izmenio prvobitni projekat za koji je, prema raspoloživim informacijama, dobio građevinsku dozvolu, uz uslov da obezbedi saglasnost JKP ‘Vodovod i kanalizacija’ za ispuštanje vode u kanalizaciju“, rekao je on.

Dakle, umesto horizontalne i vertikalne hidroizolacije, to jest pasivnog sistema zaštite, odlučili su se za opciju koja zahteva da kroz ceo životni vek objekta pumpe crpe podzemne vode i ispuštaju ih u kanalizaciju, ali saglasnost javnog preduzeća nisu dobili.

Profesor Santrač dodaje da trenutno ima više pitanja nego kvalitetnih odgovora.

Na pitanje da li je moguće naknadno uvesti takozvani pasivni sistem zaštite od podzemnih voda, profesor Santrač odgovara – pri trenutnom stepenu izgrađenosti objekta teško.

Prema njegovom saznanju takva mogućnost nije ni razmatrana.

Postojale su, kaže, druge ideje za rešavanje hidroizolacije, ali dodaje ako se i primeni neki sistem rekonstrukcije, osim značajnih dodatnih radova, troškova i vremena za završetak objekta, nema garancija da će to doneti i željene rezultate.

Na forumu NS Build proces izgradnje prate od početka i opisuju ga kao netransparentan. Najavu gradonačelnika da će ključni momenat biti odluka grada hoće li Promenadi izdati upotrebnu dozvolu, ne vide kao prepreku.

„To može sutra biti otvoreno bez obzira na upotrebnu dozvolu zato što postoji nešto što se zove probni rad i što je nešto što možemo da nazovemo rupom u zakonu“, kažu anketirani građani.

Svečano otvaranje najavljeno je za 15. novembar.

Ceo intervju sa profesorom Santračem o Promenadi možete pročitati OVDE!

U novosadskoj Promenadi već se dogodio prvi incident (FOTO)

Izvor: N1

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

86 Shares
Share via
Copy link