Lifestyle

Izdanje za Balkan: 10 zlatnih pravila kako da od deteta ne napravite totalnog idiota

Roditeljstvo i pravilan odgoj deteta nikda nije bio lak zadatak. Moderna vremena i trendovi ni malo ne olakšavaju posao, a ako ste roditelj na Balkanu, gotovo da ste pred „nemogućom misijom“.

Ipak, ako uspete da ispratite barem neke od ovih 10 saveta eminentih svetskih psihologa, jednoga dana moći ćete da budete ponosni na posao koji ste odradili sa svojim potomstvom, piše portal etrafika.

1. Ne tretiraj ga kao „uradi sam“ projekat.

Desnu ruku na srce, levu na mozak, ljudsko biće se donosi na ovaj svet putem dvostrukog „uradi sam“ projekta. Uzevši taj fakt u obzir, jasno je da tvorac jedinke ima pravo, a i slobodu, da svoj „projekat“, svog sisara, oblikuje i razvija u skladu sa svojim ličnim uverenjima i poimanjima valjanog sisara.

Ipak, čovek, koje god da je forme, kakvog god da je opisa i koliko god godina da ima, nije i ne sme da bude bilo čiji projekat, osim sam svoj. Ljudsko biće je individua koju možeš da usmeravaš, ali ne i da u potpunosti definišeš.

2. Nauči ga da se promaje bojati mora.

Jer ako ti dete na brdovitom Balkanu ne shvata i ne poštuje koncept promaje, a i ‘ladnog betona, kukala mu mater, a Boga mi i ćaća. Promajne vrednosti se prenose sa kolena na koleno, a zasigurno je da ne želiš da se tradicija na tvom kolenu prelomi.

3. Isteraj ga iz kuće, čim napuni 18 godina.

Nismo mi Švabe pa da decu od petnaeste godine učimo da privređuju za sebe te da cene svaki dinar kao da su za njega sopstvenu kožu oderali, ali ako ih ne izbaciš iz kuće kad zakuca punoletstvo, ozbiljno rizikuješ da ti ostane pod krovom do svadbe, a i posle svadbe. Plus, platićeš tu svadbu.

4. Ne daj mu sve i odmah.

Jedinac, mezimac ili najmlađi, dete koje bude naučeno da uvek dobija sve i odmah je na sigurnom putu do stanice totalnog idiotizma. Jeste da živimo u društvu u kojem se mora samo umreti i imati štela u državnim institucijama, učenje ideje da se za, kako istinske, tako i materijalne vrijednosti, treba boriti i izboriti je pod moranje, ako ne želiš da ti dete nosi etiektu „tatinog sina“ i „mamine princeze“.

Te sintagme nisu komplimenti, ma koliko god simpatično zvučale.

5.  Ne brani mu da bude malo mlad. Brani mu da bude mnogo lud.

Kako kaže baka Bosiljka: „U životu se sve mora proUbati“. Sve osim teških boja teških droga, dodala bi jedna sasvim obična Jelena. A kako veli ona motivaciono-inspirativna mantra? Nemoj da te starost pita gde ti je bila mladost?

Ipak, učini sve što je u tvojoj moći da ti dete, željno otkrivanja sebe i sveta oko sebe, ne otkrije sebe u ubodu igle, u šmrkanju praha i prodavanju sebe i svojeg „ja“ za novac i sitne životne luksuze.

6. Ne daj mu da izađe iz kuće mokre glave, golog tela ili praznog mozga.

Tačka.

7. Ne udaraj po glavi.

Osnovno pravilo roditeljstva na Balkanu je da je batina iz raja izašla. Batina – da. Ubijanje Boga Oca i Svete Trojice u ljudskom biću, a naročito u svom detetu, zakonski je kažnjivo delo. Sećam se, evo, kao da je juče bilo kada sam išla sa sestrom da berem grančice jorgovana kako bi mama imala čime da nas vaspita.

Lepa su to sećanja, kada ih dete posmatra iz retrospektive. A i sigurno je da uče. Loša dela bivaju kažnjena. Ipak, nikad za nikad, ne udaraj dete po glavi. Blagi potres tela je vrlo verovatno iz raja izašao, ali blagi potres mozga ni čika anđeo ne odobrava.

8. Nauči ga pravljenju kajgane, pranju gaća i brisanju dupeta.

Ove tri radnje sumiraju samostalnost.

9. Ne radi ono što ne želiš da ono radi.

Roditelji pušači koji propovedaju zabranjeno pušenje su licemeri nivoa „go pro“. Roditelji psovači koji propovedaju da je kultura psovanja nekulturna su licemeri nivoa „go pro“.

Naročito u ranom stadijumu, deca uče putem posmatranja, prostog gledanja prostog sveta oko prostog sebe. Nivo učenja – „go pro“.

10. Ne tretiraj ga kao zlatnu medalju, ali ni kao bronzano govno.

Jer realno, dete ti je vrlo verovatno samo srebrni prosek, što je za srebrni život i više nego dovoljno.

Zapamti da se kultura i bonton, mozak i zdrav razum te čista duša iz kuće nose.

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

418 Shares
418 Shares
Share via
Copy link