Magazin Srbija

Mašine uskoro u dolini Jadra, vojska i policija biraju – Rio Tinto ili narod Srbije

dolina jadra1
Printscreen

Udruženja Ne damo Jadar, PAKT i Koalicija protiv korupcije u prirodnoj sredini reagovali su saopštenjem, nakon poslednjih istupa ministarke Zorane Mihajlović, kojim na osnovu insajderskih informacija upozoravaju javnost da se podizvođač kompanije Rio Tinto sprema da preabaci mehanizaciju u dolinu Jadra. Oni ističu da se radi o opasnim namerama, o narušavanja Ustava Srbije i da lokalno stanovništvo neće mirno posmatrati planirane aktivnosti.

– Ukoliko Rio Tinto pokuša da uveze mašine u dolinu Jadra, kako se najavljuje, blokiraćemo sve ulaske u dolinu i svoja polja branićemo svojim telima. Nema prolaska za mašine Rio Tinta dok Zorana Mihailović – najveći prijatelj i glasnogovornik kompanije unapred zna da se radi o najnovijim tehnologijama, pa da nam to makar saopštava tehnolog, a ne ekonomista! – saopštavaju iz ovih udruženja.

Oni ističu da je državno rukovodstvo i čitav sudski sistem u potpunosti podređen interesima Rio Tinta.

– Nema prolaska za mašine dok se narodu „mažu oči“ prividnim i fingiranim referendumom, dok Rio Tintu naše institucije uredno servisiraju izmene Prostornog plana područja posebne namene, odobravaju novu lokaciju za jalovinu pored reke, lokacijske uslove i izmene lokacijskih uslova i razbijaju uticaj na životnu sredinu na tri odvojene studije, dok sa druge strane Ustavni sud i dalje ćuti na 1600 Inicijativa za ocenu ustavnosti Uredbe Vlade od marta 2020. godine – navodi se u objavljenom saopštenju.

Aktivisti imaju jasne uslove nakon kojih bi, kako kažu, jedino prihvatili otvaranje rudnika litijuma.

– Nema prolaska za mašine Rio Tinta dok kompanija i naši fakulteti uporno kriju imena profesora koji su radili studije za Rio Tinto, a Agencija za zaštitu životne sredine nasumično donosi sramotne zaključke dok joj vd direktor sedi u Radnoj grupi za implementaciju projekta „Jadar“. Nema prolaska za mašine Rio Tinta sve dok nas Zorana Mihailović, Ana Brnabić i Aleksandar Vučić ne uvere da su prodali svu svoju imovinu i kupili imanja pored rudnika gde će nastaviti da žive. Samo to je uslov da prihvatimo nepristojne ponude i prazna obećanja njih i njihovih saboraca iz kompanije Rio Tinto – odlučni su u svojim zahtevima.

Ova udruženja nadaju se da će vojni i policijski oficiri i službenici stati na stranu svog naroda ukoliko kompanija Rio Tinto i državni rukovodioci na silu odluče da sprovedu svoje pogubne namere.

– Do tog trenutka apelujemo na sve nadležne u ovoj državi i kompaniju Rio Tinto da se ne igraju sa vatrom i ne provociraju ogorčeni narod, jer je nama dogorelo do noktiju i više nemamo kud. Uvereni smo da će vojska i policija, kao i u mnogim teškim trenutcima za Srbiju biti uz svoj narod, a ne uz one kojima je profit preči od budućnosti, zdravlja dece i svog naroda – zaključuju saopštenje ova tri udruženja uz jasnu poruku da “nema prolaska za mašine Rio Tinta”.

Na društvenim mrežama oglasili su se i drugi istaknuti aktivisti koji se protive eksploataciji litijuma na teritoriji Srbije. Ljiljana Bralović iz sela Pranjani poslala je nedvosmislenu poruku podrške svojim saborcima iz doline Jadra.

– Pridružujemo se braći sa Jadra! Kada pozovu, bićemo tamo – jasno je poručila Ljiljana Bralović čije selo je takođe na meti ozoglašene korporacije Rio Tinto.

Država tvrdi da bara u dolini Jadra nije crvena zbog Rio Tinta, krive poljoprivrednike i alge

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link