Magazin Srbija

Država tvrdi da bara u dolini Jadra nije crvena zbog Rio Tinta, krive poljoprivrednike i alge

bara slatina
Printscreen

Podrinjski anti-korupcijski tim (PAKT), organizacija poznata po protivljenju izgradnje rudnika litijuma Rio Tinto u dolini Jadra, oglasila se novim saopštenjem nakon što je Agencija za zaštitu životne sredine posle čitave dve nedelje objavila rezultate testiranja vode iz bare, čija je promenjena boja uznemirila javnost.

Aktivisti i alternativni mediji izvestili su javnost o crvenoj vodi u bari kod mesta Slatina, a tada su izneli sumnje da je ovu promenu izazvalo bušenje zemljišta prilikom istraživanja kompanije Rio Tinto.

Organizacije se u saopštenju zahvaljuju Agenciji na uspešno izvršenom zadatku uzorkovanja vode, napominjući da nisu ni sumnjali da će na kraju krivicu pripisati lokalnim zemljoradnicima i poljoprivrednicima.

– Jadna je država u kojoj nakon uznemirenja javnosti Agenciji za zaštitu životne sredine treba 10 dana da bi samo izašla na teren i uzorkovala vodu. Podsećamo da prema Arunskoj konvenciji i Zakonu o pristupu informacijama od javnog značaja, rok za obaveštavanje javnosti usled ekoloških akcidenata i uznemirene javnosti je 48 časova!!! Čak i nakon uzorkovanja vode Agenciji je trebalo gotovo dve nedelje da saopšti rezultate, u koje nema razloga da neverujemo.

Međutim, Agencija je otišla i dalje pa je zaključila da su uzročnici “cvetanja algi” u predmetnoj bari zemljoradnici, eksplicitno to tvrdeći, gotovo smo sigurni bez da su pre toga analizirali makar najbliže bušotine kompanije Rio Tinto. Sve je sada kristalno jasno i ogoljeno do srži. Građani doline Jadra nemaju ni jednu instituciju sistema koja bi štitila njihov i uostalom javni interes – stoji između ostalog u saopštenju.

Iz PAKTa konstatuju da je “bilo bara u dolini Jadra i pre Rio Tinta, bilo je đubrenja azotnim i fosfornim đubrivima i pre Rio Tinta, ali nije bilo ‘cvetanja algi’ i crvene vode”.

Oni u svojoj objavi postavljaju javno pitanje nadležnima.

– Da li je protiv Rio Tintovog podizvođača MAK gradnja iz Prokuplja i vlasnika parcele 264/1 Marka Veličkovića podnešena prijava za neispunjavanje zakonske obaveze rekultivacije poljoprivredne parcele na kojoj se trenutno nalazi bara, a koja je korišćenja za iskopavanje i rekultivaciju Rio Tintovih bušotina? – pitaju iz PAKTa i Koalicije organizacija protiv korupcije.

Takođe, oni tvrde da odgovor znaju unapred “jer su sve državne institucije koje plaća narod ove zamlje podređene multinacionalnoj kompaniji Rio Tinto, koja je bez ikakvog predhodnog iskustva u rudarenju litijuma, došla u Srbiju i dolinu Jadra da se na nama vežba i od nas pravi eksperimentalne zamorčiće”.

Oni saopštenje zaključuju nedvosmislenom porukom.

“NEĆE MOĆI – UPAMTITE TO !!!”

Toma Mona: Rio Tinto donosi blagostanje u Srbiju, stranim plaćenicima to smeta

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

352 Shares
352 Shares
Share via
Copy link