Magazin Srbija

RIK oduzeo mandat SVM, Vučić sad zavisi od Dačića i drugih manjinskih stranaka

vucic-glasanje

Srpska napredna stranka nema većinu u parlamentu sa Savezom vojvođanskih Mađara. Iako je nakon objavljivanja preliminarnih rezultata vladalo uverenje da će SNS samo sa ovom manjinskom strankom moći da formira većinu, novi presek glasanja, koji je RIK objavio, pokazuje da će lider naprednjaka Aleksandar Vučić ipak morati da razmatra eventualnu koaliciju sa Ivicom Dačićem i predstavnicima drugih manjinskih stranaka.

Prema preseku glasanja, koji je objavio RIK sinoć u 19.45 sati, Savez vojvođanskih Mađara imaće u narednom sazivu jednog poslanika manje – ukupno pet, dok će lista Ujedinjeni za pobedu Srbije imati 38. Mandat više dobiće i koalicija „Moramo“, koja može da računa na 13 poslaničkih mesta, piše Nova.rs.

To znači da SNS i SVM zajedno imaju 125 mandata i potreban im je još jedan za “tanku” većinu.

Stabilnu većinu svakako bi garantovala kaolicija sa SPS-om, strankom koja je osvojila 32 mandata i kojima će Vučić, u tom slučaju, morati da izađe u susret i ispuni određene zahteve.

Trebalo bi imati u vidu da SNS ima opciju da pozove i druge predstavnike manjina, koji, prema dosadašnjim rezultatima, imaju ukupuno 7 poslaničkih mesta, a kao mogućnost ostaje i eventualna saradnja sa koalicijom NADA, koja je osvojila 15 mandata, Dverima ili Zavetnicima koji imaju po deset mandata u Skupštini Srbije.

Kako su pomenute koalicije desne orijentacije prethodnih dana jasno naglašavale da ne mogu da sarađuju sa naprednjacima zbog načina na koji vode nacionalnu politiku, kao realna opcija nameće se obnavljanje saveza sa Ivicom Dačićem.

Ipak, to ovog puta neće biti lak posao.

SPS je na prethodnim izborima dobio daleko više od očekivanog broja glasova, a njihova kampanja da Dačić postane premijer i neskrivena podrška Rusiji i te kako je zasmetala SNS.

Nakon što je objavio rezultate izbora, Vučić je primetio da postoje “oni koji su profitirali na Ukrajinskoj krizi”, što se nije isključivo odnosila na desničarske stranke već i na aktuelnog predsednika Skupštine koji je otvoreno stao na stranu Rusije u sukobu sa Ukrajinom.

Na pitanje da li će Ivica Dačić biti premijer, Vučić se samo nasmejao, rekavši da svi o tome pričaju, a da se zanemaruje uspeh njegove liste.

Značajno otvorenija bila članica Predsedništva SNS, Zorana Mihajlović, koja je Dačiću poručila da neće biti predsednik vlade.

– Ne znam da li ću ja biti u Vladi, ali mi se čini da sa sigurnošću mogu reći ko neće biti premijer. Ivica Dačić neće biti premijer. Ja sam generalno protiv koalicije sa SPS, mislim da se mnogi kače na leđa SNS i predsednika Vučića i došlo je vreme da vidimo ko je za i ko hoće da zajedno radi u interesu zemlje, a ko samo govori da je za to, a radi drugačije – rekla je Mihajlović za TV Hepi.

Uprkos prognozama i istraživanjima javnog mnjenja, koja su Socijalističkoj partiji Srbije (SPS) predviđali između 7 i 9 odsto glasova, stranka Ivice Dačića osvojila 100 hiljada glasova više u odnosu na prethodne izbore i time praktično postala najveći dobitnik na izborima.

Imajući u vidu sve to, jasno je da se Dačićev ucenjivački potencijal ponovo narastao i da će odnos snaga unutar vladajuće koalicije biti značajno drugačije. Ako uopšte dođe do dogovora.

Zorana Mihajlović: Dačić neće biti premijer, nisam za koaliciju sa SPS-om

504 Shares
504 Shares
Share via
Copy link