Koronavirus

Retki simptomi koje niko ne povezuje sa koronom i baš zato su opasni

anksioznost koronavirus

Svi već dobro znamo koji su simptomi koronavirusa, a mnogi od nas gotovo da su potpuno naučili, poreklo, razvoj i tok bolesti.

No, kako se ovaj virus širi i razvija, tako stručnjaci, ali i zaraženi dolaze do novih spoznaja i novih simptoma koji mogu da se jave u pojedinačnim slučajevima.

Reč je o ređim simptomima koji se isprva ne vezuju za korona virus, ali s druge strane mogu da budu pokazatelj da ste istim zaraženim. To su mentalni umor, povišeni pritisak, gubitak apetita, bol u očima, te gubitak mirisa i/ili ukusa.

Anosmija ili diskeuzija

Totalni gubitak mirisa, takozvana anosmija, još ranije je povezivana sa virusima, a trenutno sve veći broj podataka iz niza zemalja snažno ukazuje na to da je “značajan broj” pacijenta ovo doživeo kao jedan od simptoma korona virusa. Neretko je ovo zapravo jedini simptom, navodi u zvaničnom saopštenju britansko udruženje lekara za uho, grlo, nos.

S druge strane i Američka asocijacija otorinolarinkologa navodi da je jedan od mogućih simptoma gubitak mirisa i ukusa, poznat i kao disgeuzija, kao i da neretko njega ne prate nikavi znakovi respiratorne bolesti, piše u časopisu “Live Science”.

Doktorka Kler Hopkins, predsednica Britanskog društva za rinologiju, istakla je da je lično pregledala četiri pacijenta mlađih od 40 godina koji nisu imali nijedan drugi simptom osim iznenadnog gubitka mirisa. Do sličnih zapažanja došli su i nemački lekari bolnice u Bonu koji su sproveli analizu na više od 100 pacijenata zaraženih Kovidom-19 i utvrdili da je skoro 70 odsto njih pomenulo da su imali “gubitak mirisa i ukusa koji traje nekoliko dana”.

– To ide toliko daleko da majka nije mogla da oseti miris pune pelene svoje bebe. Drugi nisu mogli da osete miris šampona, a hrana nije imala ukus – istakao je nemački doktor Hendrik Strek sa odeljenja za virusologiju, dodajući da postoji sumnja da se ovaj simptom javlja u kasnijem stadijumu infekcije.

Digestivni poremećaji

Jedan od ređih problema mogu da budu i digestivni poremećaji poput mučnije, dijareje, povraćanja… U proseku jedan od 10 pacijenata zaraženih korona virusa ima neku vrstu gastrointestinalnih simptoma, kao što su proliv i mučnina. U izveštaju Svetske zdravstvene organizacije navodi se da oko 5 odsto zaraženih oseća mučninu, ali s druge strane nova istraživanja pokazuju da bi taj broj ipak mogao da bude veći i da čak polovina obolelih može da razvije probavne smetnje uz respiratorne simptome. Ovi pacijenti uglavnom razviju i česte simptome poput otežanog disanja, temperature i kašlja – svega oko 3 odsto proučenih slučajeva imalo je samo probavne simptome, prenosi “Business Insider”.

Glavobolja i vrtoglavica

Glavobolja i vrtoglavica takođe mogu da budu znaci virusne infekcije. Prema studiji objavljenoj u medicinskom časopisu “The Lancet” oko 8 odsto zaraženih pacijenata prijavilo je glavobolju. Vrtoglavica je takođe zabeležena u nekim slučajevima – one su bile česte ili vrlo jake i nagle.

Opšta iscrpljenost

Jedan od najčešće prijavljenih atipičnih simtpoma je i dezorijentisanost, iscrpljenost i opšta nelagoda. Ipak, ovi simptomi u najvećem broju slučajeva prate glavne simptome poput kašlja ili temperature. No, snažna konfuzija ili nesposbnost da ostanete budni mogu da budu alarmanti znaci, posebno u kombinaciji sa drugim simptomima, pa Centar za kontrolu i prevenciju bolesti istilče da bi odmah trebalo potražiti pomoć.

Konjuktivitis

U jedan do tri odsto obolelih javlja se još jedan neobičan simptom – konjuktivitis. “Puno virusnih bolesti može da utiče na oko, obično proizvodeći folikularni tio konjuktivitisa. Zapažamo da Kovid-19 može da utiče na konjuktivitis kod malog broja ljudi”, upozorio je oftamolog Visente Dijaz za Univerziteta Jejl, dodavši da virus može da se prenese sekretom iz očiju obolelih.

Izvor: S.M.P/Blic Žena

Korona ambulanta u Novom Sadu: Evo gde će se primati oni sa simptomima zaraze

Dragana Vidić

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi već 10 godina. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

10 Shares
Share via
Copy link