Magazin

Beogradska firma instalira respiratore nabavljene od preduzeća za prodaju malina

Firma iz Beograda besplatno će instalirati 100 respiratora koje je pod sumnjivim okolnostima nabavila „Srebrena malina“, preduzeće iz Srebrenice, koje se bavi proizvodnjom i prodajom malina.

Kompanija iz Beograda „Profesional Medic“ putem svoje sestrinske firme „Dre Medical“ iz Sarajeva počela je da instalira 100 respiratora čija je nabavka predmet istrage u Tužilaštvu BiH. Afera „Respiratori“ teška je 10,5 miliona KM (5,25 miliona evra),

Kako je potvrdio v. d. direktora FUCZ-a Mustafa Kadribegović, reč je o donaciji usluga postavljanja i instalacije 100 respiratora.

Instaliranje dva respiratora u bolnici u Goraždu počelo je već juče (27. oktobar). Sav posao biće obavljen besplatno, iako je bio raspisan tender.

“Firma Profesional Medical sa svojom firmom Dre Medical u Sarajevu je ponudila besplatno instaliranje stotinu respiratora ACM812A. Obavili smo razgovore s njihovim direktorom, oni su respektabilna firma u ovoj oblasti. U Srbiji i Crnoj Gori su instalirali više od hiljadu respiratora besplatno i to žele da urade i kod nas”, rekao nam je Kadribegović.

S obzirom na već dva propala tendera postojale su opcije da se raspiše novi ili da se respiratori podele po bolnicama, a da one traže firme koje će instalirati medicinske aparate.

Iznenada, pojavila se ponuda srpske firme u obliku donacije. Posao će biti završen veoma brzo.

“U skladu s tim odlučili smo da prihvatimo donaciju. Jutros su preuzeta dva respiratora koji se trebaju instalirati u bolnici u Goraždu. Prema potpisanom sporazumu, rok za instalaciju svih 100 respiratora je 20 dana, ali su oni rekli da će posao završiti i ranije”, izjavio je Kadribegović, a preneo portal Nova.

Podsetimo, 100 kineskih respiratora kupila je “Srebrena malina”, preduzeće iz Srebrenice koje se bavi proizvodnjom i preradom malina, za 10,5 miliona KM. Novac je dala Vlada Federacije BiH putem Federalne uprave civilne zaštite. Respiratori su u BiH stigli u aprilu, a do danas su stajali u magacinu.

Naime, prema proceni stručnog veštaka za medicinsku opremu za Tužilaštvo BiH, kupljeni ventilatori – nisu upotrebljivi u jedinicama intenzivne terapije.

Zbog sumnjive nabavke državni tužioci su otvorili predmet u kojem su osumnjičeni premijer FBiH Fadil Novalić, suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak, vlasnik “Srebrene maline” Fikret Hodžić i direktor Agencije za lijekove BIH Aleksandar Zolak. Afera “Respiratori” teška je 10,5 miliona KM (5,25 miliona eura).

Zemunska bolnica potvrdila da je otac Petra Đurića umro čekajući na respirator

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

57 Shares
Share via
Copy link