Koronavirus Srbija

Portal Nova: Vučić i Brnabić su znali za hapšenje novinarke

vucic-pretnje-tviter
Instagram/Budućnost Srbije

Mnogo prašine se podiglo oko hapšenja, pa puštanja na slobodu novinarke portala Nova.rs.

Zaključak Vlade o tome kako treba informisati javnost, nije preživeo reakciju javnosti, ali je bez obzira na prekratak vek pokazao šta bi značio u praksi. Oslobađanje Ane Lalić njen portal Nova.rs ne doživljava kao zatvoren slučaj.

Glavni i odgovorni urednik portala Nova.rs Veselin Simonović kaže da će insistirati na imenima onih koji su pristali da budu, kako objašnjava, sluga vlasti u zastrašivanju novinara.

– Ne može se uhapsiti novinar ili novinarka u ovom slučaju, a da za to ne zna predsednik ili premijerka, tako da oni ne mogu da budu abolirani od odgovornosti i kad tad će odgovarti za ovo hapšenje – uveren je Simonović.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić smatra da novinari nisu ti koji ovih dana šire paniku, i pita se kakvu to štetu nanose pouzdane informacije o stanju u zdravstvenim ustanovama, koje su opštepoznate i samim građanima.

– Zaista su se potvrdili naši strahovi pre uvođenja vanrednog stanja, znajući s kim imamo posla, da će vlast posegnuti za takvim nekim merama koje sužavaju prostor za slobodan rad novinara – kaže Bodrožić.

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Norbert Šinković pita zašto KCV nije prvo odgovorio na zahteve novinarke, već je umesto toga odreagovao saopštenjem u kome zbog, kako stoji, uznemiravanja javnosti i rušenja ugleda, traže reakciju nadležnih.

– S druge strane oni su mogli da traže demant, mogli su da traže izjašnjenje Saveta za štampu, suda časti, a ne da podnose prijavu, i da policija i tužilaštvo brzo reaguju i privode novinare – ističe Šinković.

Premijerka tekst Ane Lalić tumači kao čistu laž i dodaje da je širenje lažnih vesti u vanrednom stanju ozbiljan prekršaj. Kaže da se posle konsultacija sa predsednikom odlučila za apel.

– Ja ću apelovati da nema privođenja čak i ljudi koji govore laži da bi ih iskoristili za političke napade. U redu, evo, molim vas, neka svako radi svoj posao. Vlada će se baviti time da opovrgne sve te laži – poručila je.

Brnabić je preuzela odgovornost, kako je objasnila na molbu predsednika, i za na kratko uveden zaključak o centralizaciji informacija.

Simonović je uveren da je hapšenje novinarke portala Nova.rs doprinelo da vlast shvati da su se takvom uredbom, kako kaže, preigrali.

Bodrožić smatra da je “ono što prati saopštavanje odluke o povlačenju zaključka, karikaturalno kao i do sada u maniru naprednjačke vlasti”.

Izvor: N1

Novinarka puštena iz pritvora: Ni trenutka nisam zažalila, radim pravu stvar

13 Shares
Share via
Copy link