Magazin

Završena akcija u Rakiti, probijene dve cevi, predsednik MZ u suzama (VIDEO)

rakita-cevi
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

U selu Rakita završena je akcija vađenja cevi male hidroelektrane.

Iako je bila ideja da se iz Rakitske reke danas izvade cevi male hidroelektrane, to se nije dogodilo, ali su one bar “načete” i to zahvaljujući meštanima i aktivistima, koji su odlučili da sami sprovedu rešenje Ministarstva za zaštitu životne sredine o njihovom uklanjanju.

Jedan od aktivista je macolom razbijao beton oko cevi, da bi nakon toga prešao i na samu cev.

Međutim, do kraja akcije, što je bilo oko 13 časova, cev u reci nije izvađena, ali je izbušena, i to na dva mesta, a u nju je ubačeno i kamenje.

– Nema tehničkih uslova da se cev fizički ukloni iz reke, za to je potreban bager, ali je cevovod onesposobljen – rekli su aktivisti novinarki portala Nova.rs.

Inicijator ove akcije je su aktivisti Pokreta “Odbranimo reke Stare planine“, koji su prethodnih dana najavili da će se sakupiti kako bi ukonili cevovod male hidroelektrane “Zvonce” iz korita Rakitske, i na taj način sproveli rešenje Ministarstva životne sredine koje nije realizovano ni posle godinu i po dana.

U Rakiti su danas bili i doktor Dejan Žujović, potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, kao i aktivisti incijative “Ne davimo Beograd”.

Bojana Savić

Bojana Savić

Zaštitnica šuma i živog sveta u njima. Neprijatelj bahatih, pohlepnih, moćnih. Naturam expellas furca, tamen usque recurret!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

PARTNERI SAJTA


1.6K Shares
1.6K Shares
Share via
Copy link