Lifestyle Magazin

Raj za šoping: Sve više Srba kupuje u susedstvu

Državljani Srbije često odlaze u susedstvo u kupovinu kako bi uštedeli. Osim na razlici u ceni, ušteda se može ostvariti i vraćanjem poreza na granici, takozvane AFE. Najčešći procenat koji se vraća je oko 27 odsto. Na neke prehrambene proizvode je nešto niže – oko 17, dok je, na primer za knjige, oko pet procenata

U susednoj Mađarskoj znatno jeftinije mogu kupiti hrana, kozmetika, kućna hemija, hrana za pse, tehnička roba pa i bebi-oprema i neki drugi proizvodi.

Za tehničke proizvode, kao što je recimo televizor, povraćaj poreza je između 12 i 18 procenata, u zavisnosti od prodavnice u kojoj je kupljen. Treba istaći i to da je procedura vraćanja poreza u Mađarskoj, u najvećem broju slučajeva, nešto drugačija od većine ostalih zemalja Evropske unije, piše Dnevnik.

Naime, kod njih se porez najčešće vraća u prodavnici u kojoj je roba i kupljena, i to sledeći put kad se vrati u nju. Limit za vraćanje poreza je oko 60.000 forinti, ili oko 200 evra. U prodavnicama tehničke robe uglavnom može da se vrati preko kompanije „Global Blue”, ali i ona uzima manji procenat, pa u tom slučaju za vraćanje ostaje manje novca.

Kupci iz Srbije koji žele da koriste takozvane AFE na kasi na kojoj plaćaju robu moraju naglasiti da želite da im se vrati. Nakon obavljene kupovine, radnicima u prodavnici se daje pasoš i oni završavaju kompletnu papirologiju. Papiri i račun koji daje prodavac u prodavnici u kojoj je roba kupljena obavezno moraju da se overe na granici. Carinici znaju kompletnu proceduru i najčešće ništa ne mora da im se objašnjava.

Kako danas živi grad u kojem je šopingovala Jugoslavija

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link