Srbija Vesti

Kovid propusnice na snazi bez promena, zimski raspust od 31. decembra

darija-kisic-krizni-stab
Printscreen/TanjugLIVE

Sednica Kriznog štaba počela je u 15 časova, a na zahtev medicinskog dela po prvi put je imala odluku “hitno” zbog novog soja koronavirusa “Omikrona” koji se približava Srbiji.

Na sednici se raspravljalo i o kovid propusnicama, tačnije o primeni od 18 časova, kao i o školskom raspustu i o merama koje će biti uvedene na skijalištima.

Srbija je uvele nove mere nakon sednice Kriznog štaba, izjave za medije daje član Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević.

– Raspust je od 31. decembra i trajaće do 24.01. – rekla je.

Kada je u pitanju omikron soj korona virusa uvode se mere za putnike iz južnoafričkih zemalja.

Putnici iz Južne Afrike i zemalja Malavi, Bocvana, Namibija, Zimbabve će biti podvrgnuti merama. Na samom aerodormu će biti rađen pcr test. Ako su negativni biće 14 dana u karantinu, sa obavezom da sedmog dana urade još jedan pcr test.

– U slučaju da su pozitivni biće prebačeni u kovid ambulantu – potvrdila je Darija Kisić Tepavčević.

Što se tiče proslava i kovid propusnica, rekla je da se očekuje poštovanje već donesenih mera predostrožnosti, a da će kovid propusnice za sada i dalje biti na snazi od 20 sati uveče.

Kisić je prokomentarisala i “Omikron” soj virusa:

– Kod omikron soja se primetio nešto veći broj mutacija, čak preko 50, od kojih su 10 na tom delu gde se veže virus za ćeliju. Da li one utiču na kliničku sliku, to ne znamo. U Juznoafričkoj republici nije registrovan teži oblik. Nije utvrđeno ni da se brže prenosi. Ono što jeste ohrabrujuće je da postojeće vakcine pokrivaju i njega. Izgleda da će se sva slova izređati. Da li će doći kod nas? Izvesno je da hoće. Da li je možda i trenutni prisutan, ne može da bude isključeno. Izgleda da nije toliko strašno koliko je izgledalo na početku.

Izvor: Agencije

Novosađanku sa kovid propusnicom nisu hteli da puste u kafić, razlog je više nego apsurdan

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

28 Shares
Share via
Copy link