Magazin

Poznati glumac slavu stekao tek u 7. deceniji, preminuo sam i zaboravljen u staračkom domu

rqrqr
Printscreen

Prvu pravu glavnu ulogu na televiziji dočekao je u svojoj 65. godini.

Mnogi glumci steknu veliku slavu u mlađim danima, onu koja nikad ne prestane, neki za nju rade decenijama, a nekima se veliki uspeh desi u godinama nakon penzije, kao što je to bio slučaj kod crnogorskog velikana Draga Malovića, koji je preminuo sam i zaboravljen.

Malović je postao poznat širom bivše Jugoslavije zahvaljujući seriji „Đekna još nije umrla, a ka’ će ne znamo“.

Skoro punih 40 godina je radio u pozorištu, sa malim ulogama i pojavljivanjima na filmu, a kada je rešio da zameni daske koje život znače penzijom, stigao je poziv od velikog crnogorskog reditelja Živka Nikolića.

Prva glavna uloga, čuvenog Radosava mu se desila u 65. godini.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Milica Pejić (@milica_peja)

– Ova serija me je proslavila i izbacila iz anonimnosti. Tu seriju je radio pokojni Živko Nikolić, veliki pozorišni i televizijski režiser, koji je inače dobro poznavao mentalitet crnogorskog čoveka. Živko je, kad se završila serija, rekao da je to najbolje ostvarenje koje je on u životu napravio – ispričao je jednom prilikom ovaj poznati glumac.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by a ka’ će ne znamo… (@djekna__)

Cela Jugoslavija se pitala otkud naziv serije za ovo seriju. Ko je bila Đekna?

– Đekna je ime žene. Kao što ima kod nas u Crnoj Gori postoji ime Jokna, Mikna… Međutim, poslije smrti Josipa Broza Tita, sva ona kolebanja koja su se počela dešavati, tumačilo se kao: „Jugoslavija se još nije raspala, a kad će ne znamo“. Pogotovo ona scena iz serije kad Radosav kaže: „Ko hoće sa mnom, neka ide za mnom“. A svi su kaskali za mnom, neko brže, a neko sporije, jedno po jedno – rekao je Malović.

– Sa fragmentima iz Đekne obišao sam cijelu bivšu Jugoslaviju uzduž i popreko. I pola Evrope. Svuda su me lepo dočekivali. I svi su me zvali samo Radosave, nikada Drago. Sale su bile dupke pune. Išao sam na gostovanja sa guslarima, mađioničarima, narodnim pevačima i pevačicama, sa pesnicima i književnicima. I svud su iščekivali samo Radosava – istakao je glumac.

Poslednji put se na javnoj sceni pojavio 2006. u Mostaru, u predstavi „Višnjik“ Kraljevskog pozorišta Zetski dom sa Cetinja. Imao je više od 80 godina kada je još glumio.

Iako od svoje karijere i glume nije odustajao sve do pozne starosti, Drago je poslednjih godina njegovog života proveo potpuno zaboravljen. Drago Malović umro je u 90. godini, a pre smrti svi nadležni u Crnoj Gori su zaboravili na njega, pa je živeo u staračkom domu u Risnu.

Izvor: Espreso / Blic

Naš poznati glumac oženio 32 godine mlađu studentkinju, sve počelo od seminarskog rada

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

29 Shares
Share via
Copy link