Magazin Srbija

Kako se bugarska firma specijalizovala za FALŠ GRADNJU u Srbiji?

Današnja priča dolazi nam sa juga Srbije, i predstavlja sliku i priliku naše sadašnjosti. Javno preduzeće Putevi Srbije je prošle godine dalo sebi rok od 11 meseci da završi 6,5 kilometara dugu deonicu lokalnog puta Vlasotince-Leskovac, a sad su se našli u škripcu sa vremenom.

Taj rok ističe za manje od mesec dana, a pošto radovi nisu tekli kako je planirano, firma kojom upravlja čovek sa najdužim direktorskim stažom u Srbiji, Zoran Drobnjak, požurila je da završi posao, makar navrat-nanos.

Tako je ispalo, kuso i repato. Izvođač radova, firma Trace Srbija je zabetonirala putokaznu tablu na sred biciklističke staze, a glavni put nije ni izbliza završen.

Osim što je ovo idi mi-dođi mi građevinarstvo poslužilo za podsmeh na društvenim mrežama, jedna tabla u selu između Vlasotinca i Leskovca otkriva kako se u Srbiji peru milijarde na tenderima.

A moglo je bolje

Počelo je skromno. Najpre su predviđeni „radovi na pojačanom održavanju puta prvog B reda“, i za tu namenu je izdvojeno 283,3 miliona dinara. Ni nadležnim u Putevima Srbije nije delovalo uverljivo da se daju tolike pare za tako malu deonicu, pa je projekat nakon početka radova preimenovan u „kapitalna investicija“.

leskovac-vlasotince
Foto: TV4S

Radovi su počeli sredinom septembra 2019, a posao je na tenderu dobila bugarska firma „Trace Srbija“ pod veoma sumnjivim okolnostima. Ova kompanija se, inače, na neki čudan način uvezala sa ortacima iz Srpske napredne stranke, sa Zoranom Drobnjakom, direktorom Koridora Srbije Zoranom Babićem i šerifima sa juga.

Srušili zid na Koridoru 10

Bugarska firma se proslavila samo godinu dana ranije, kada im se obrušio ceo potporni zid tokom izgradnje puta na Koridoru 10 u Grdeličkoj klisuri. I to dva puta, u martu pa u maju 2019. Evo kako je to izgledalo.

koridor-10 srusen zid
Foto: JugMedia

Drobnjaku, Babiću i naprednjacima sa juga Srbije to je bio dovoljan signal da se radi o pouzdanom partneru, pa je Trace Srbija dobijala tendere jedan za drugim: Posao vredan 200 miliona dinara i ekskluzivno pravo na 2-godišnje krpljenje rupa u Nišu dobili su u saradnji sa firmom  oca funkcionera SNS i predsednika Opštine Doljevac Gorana Ljubića Međarca.

Sa 250 miliona dinara „počastili“ su ih Koridori Srbije i Putevi Srbije za 70 kilometara regionalnih puteva na području Pirotskog okruga. Za 5 godina dobili su „poslove“ vredne nekoliko milijardi dinara.

Potopili ulicu u Nišu

Upravo za taj posao u Nišu, pre samo 7 dana, prva kiša je uništila celu, tek asfaltiranu Njegoševu ulicu. Tačnije, ulica je većim delom propala pod zemlju, valjda od sramote kako je loše urađeno.

Nišlije koje tamo stanuju su više od 20 godina čekale novi asfalt koji je propao za jedan dan, nakon prve kiše. Scenario je klasičan – sfušerili su radove, ignorisali upozorenja struke, a na kraju se gradonačelnik Niša, SNS šerif Darko Bulatović, ljutio na novinare.

Evo kako izgleda Njegoševa ulica u Nišu nakon prve kiše.

njegoseva-ulica-nis
Foto: Južne vesti

Još nekoliko reči o biografijama aktera.

Zoran Drobnjak

Opstaje kao prvi prvi čovek preduzeća „Putevi Srbije“ već 13 godina i napravio je dug veći od milijardu dinara koje će pod kamatom platiti građani Srbije. Preživeo je 3 predsednika, 5 premijera, čak 6 Vlada i 2 rekonstrukcije.

Zoran Drobnjak je preživeo je i prvostepenu presudu kojom je pred Specijalnim sudom u Beogradu, u julu 2017, osuđen na godinu dana zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja prilikom izdavanja dozvola preduzeću „Nuba invest“. Drobnjaku je tada izrečena i zabrana rada na javnoj funkciji od 3 godine.

Zoran Babić

O beskupruloznosti ovog čoveka mogu da se napišu romani. Pored svih finansijskih afera, verovatno će ostati upamćen po uklanjanju 2 minuta iz snimka sa naplatne rampe u Doljevcu, u januaru 2019, kada je poginula Stanika Gligorijević dok je u svom automobilu strpljivo čekala red.

Zbog brisanja video materijala, sud do danas ne može da utvrdi da li je nesrećnu ženu ubio Zoran Babić ili njegov vozač.

Darko Bulatović

Gradonačelnik Niša ima brata koji je u registru finansijera kampanje stranke Mila Đukanovića u Crnoj Gori. Ima i nekoliko neodležanih zatvorskih kazni, uglavnom za sitne prekršaje. Od 34 prekršaja, 3 puta je osuđen na zatvor, ali pod nerazjašnjenim okolnostima nije išao na odsluženje. Takođe pod nerazjašnjenim okolnostima stekao je stan koji je bio u vlasništvu Ministarstva odbrane.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, isti onaj koji je navodno 24 puta uzastopno išao kod navodne tetke u Kanadu kako bi navodno pozajmio 200.000 evra kojima je kupio stan, odbio je da dostavi medijima dokumentaciju o Bulatovićevom stanu.

Goran Ljubić Međarac

Goran Ljubić i njegov rođeni brat Zoran bili uhapšeni 2014. zbog sumnje u finansijske pronevere, kada su u Doljevcu asfaltirane već asfaltirane ulice.

Aprila 2014. godine policija je uhapsila veliku grupu ljudi osumnjičenih za pranje novca i korupciju. Kako je tada saopšteno braća Ljubić su tog dana izbegla hapšenje i policija je tragala za njima. Načelnik Policijske uprave Srđan Grekulović je tada najavio istragu unutar policije zbog sumnje da je neko Ljubićima dojavio da se sprema hapšenje. Goran Ljubić se predao dve nedelje kasnije i tvrdio da nije bio u bekstvu, već na godišnjem odmoru. Njegov brat Zoran se predao tek u septembru.

Niška policija istraživala je i slučaj kada je Zoran Ljubić u toku 2007. godine kupio nekoliko parcela pored auto-puta Beograd-Niš-Leskovac, a zatim ih prodao OMV-u za milion evra, iznos koji je mnogo veći od cene koju je platio prilikom kupovine.

Nisam ćerka Zorana Babića i nemam bundu da vam pokažem!

Aleksandar Ivanišević

Reporter lutalica iz XX veka. Konfliktna ličnost.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

163 Shares
163 Shares
Share via
Copy link