pusenje
Lifestyle

Manje plate radnicima koji puše na pauzama

Kompanija „Galp“, koja je prestala da plaća zaposlenima vreme koje provedu na pauzama za pušenje, dobila je slučaj pred Višim sudom u Španiji.

Kompanija, koja se bavi energetikom, saopštila je da je postupala po španskom zakonu kada je oduzimala vreme provedeno van prostorija firme iz ukupnog broja radnih dana zaposlenih.

Kratka pauza za kafu ili doručak s kolegama je, takođe, deo te politike koju je „Galp“ počeo da primenjuje u septembru prošle godine.

Sindikat, koji je ovaj slučaj izneo pred sud, planira da uloži žalbu na presudu. Prema nedavnim izmenama španskog zakona, kompanije moraju da beleže dolazak zaposlenih na posao i njihov odlazak.

Kako objašnjava BBC, takvo nagledanje je trebalo da spreči eksploataciju radnika, poveća fleksibilnost u ugovorom propisanom radnom vremenu i da reši problem neplaćenog prekovremenog rada u Španiji. Naime, u 2019. godini, radnici nisu plaćeni za skoro tri miliona sati prekovremenog rada.

Ipak, ovaj zahtev je imao nepredviđene posledice za otprilike 10 miliona pušača u Španiji.

Snimanjem ulaska i izlaska zaposlenih iz kancelarije, kompanije sada mogu da izračunaju koliko vremena radnici provode za radnim stolom.

Španski radnici rade više sati godišnje od većine ostalih Evropljana, osim Italije i Portugala.

U 2018. godini, jedna kompanija u Španiji mogla je da očekuje od zaposlenih da će raditi 1.701 sati, dok je u Nemačkoj firma mogla da očekuje 1.363 sati rada, a u Britaniji 1.538.

Firma nepušače nagradila sa dodatnih 6 dana godišnjeg odmora

Izvor: Tanjug

covid 19 kontakt desk

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

pusenje

Share via
Copy link