Vesti Zdravlje

Opasne posledice korišćenja vejpa, deca posebno u riziku: Gubitak čula ukusa, karijes, bolesti desni…

vape
Printscreen

Sigurno ste primetili klince kako hodaju ulicama, po parkovima pa čak i gradskim autobusima sa električnim cigaretama, odnosno vejpovima u rukama. Ova pojava posebno je zabrinjavajuća jer je deo neke nove mode, nedovoljno poznate, a deca i neki novi tinejdžeri veruju da je vejp bolja i manje štetna zamena od cigareta.

Lista čudnih neželjenih efekata korišćenja vejpa nastavlja da raste, a lekari sada upozoravaju na „vejp jezik“.

S obzirom na to da upotreba vejpa sve više uzima maha, posebno kod mladih ljudi, stručnjaci su se obratili na društvenim mrežama kako bi proširili svest o uticaju na zdravlje.

Neželjeni efekati

„Vejp jezik je kada počnete da ne osećate ukus jer ste previše koristili vejp“, rekao je dr Stjuart Begs, kozmetički stomatolog u Velikoj Britaniji, na TikTok-u.

„Ovo je zaista u porastu zbog popularnosti vejpova za jednokratnu upotrebu, koji imaju sve te smešne ukuse.“

Vejpovi sa ukusom su postali zapanjujuće popularni. Istraživanje Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) iz 2022. godine pokazalo je da 85 odsto učenika koji koriste e-cigarete koriste one sa ukusom, najčešće voća, slatkiša i mente.

Studija sa Državnog univerziteta u Ohaju takođe je otkrila da bi 40 odsto mladih ljudi prestalo da puši ako bi se zabranili vejpovi sa ukusom.

Slatki ukus se dobija od dodavanja šećera i šećernog alkohola, za koje se pokazalo da izazivaju karijes i bolesti desni.

Studija iz 2021. u časopisu Frontiers in Oral Health, na primer, otkrila je da su oni koji su pušili ili koristili e-cigarete imali veću verovatnoću da imaju bolesti desni od nepušača.

„Vejp jezik“ dolazi sa nekoliko neprijatnih neželjenih efekata, rekao je dr Begs, uključujući suva usta, dehidraciju, pa čak i potpuni gubitak ukusa.

„To stvarno, stvarno nije dobro za vaše zdravlje“, rekao je.

E-cigarete, posebno uređaji za jednokratnu upotrebu sa ogromnim količinama nikotina, brzinom svetlosti nestaju sa polica prodavnica poslednjih godina, a prodaja je porasla za više od 46 odsto tokom pandemije Covida, prema izveštaju CDC-a.

U stvari, prodaja e-cigareta za jednokratnu upotrebu se više nego udvostručila od januara 2020. do decembra 2022. godine, sa skoro 52 procenta ukupne prodaje e-cigareta za jednokratnu upotrebu prošle godine, prenosi Nova.rs.

Posebno je popularan kod mladih ljudi

Preko devet odsto američkih tinejdžera koristi e-cigarete, prema Upravi za hranu i lekove (FDA), u poređenju sa nešto manje od osam odsto u Britaniji.

Pored toga, više od 14 odsto srednjoškolaca u SAD – oko 2,14 miliona tinejdžera – trenutno koristi e-cigarete.

Ako imate „vejp jezik“, kontrolisanje ove navike je prvi korak.

„Prvo, prestanite sa korišćenjem ili stvarno smanjite na minimum jer će to zaista pomoći“, rekao je dr Begs.

Dok pokušavate da odbacite tu naviku, fokusirajte se na lečenje simptoma. Ovo uključuje unos više vode kako bi se sprečila dehidracija i davanje prioriteta oralnoj higijeni. Redovno četkanje koncem i čišćenje jezika mogu pomoći, rekao je dr Begs.

Jednom kada lečite simptome, na kraju krajeva, najbolja stvar za sprečavanje „vejp jezika“ u budućnosti je prekidanje ili manje pušenje.

„Ako ovo pomaže, smanjite upotrebu vejpa jer ne želite da vam se vrati ‘vejp jezik’. Želite da možete da okusite hranu“, rekao je dr Begs.

Zabranjuje se prodaja elektronskih cigareta maloletnicima u Srbiji

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link