Recepti

Ukusne punjene paprike u paradajz sosu – kao bonus dobijate i finu, laganu supu (FOTO)

Punjene paprike recept tradicionalno srpsko jelo
Foto: Luftika

Punjene paprike su tradicionalno jelo koje se vekovima priprema u domaćinstvima širom Balkana, a mirisu i ukusu ovog specijaliteta nijedan pravi gurman neće odoleti.

Svako ima neku svoju verziju recepta, „pokupljenog“ od mame ili bake, koji će ga momentalno vratiti u detinjstvo.

Osim što je super ukusno, ovo jelo je prepuno je zdravih sastojaka, tako da ga povremeno mogu konzumirati i oni koji paze na svaku unetu kaloriju.

Odlična stvar je da prilikom pripreme ovog jela, pride dobijate i ukusnu laganu supu, kojom ćete dodatno „obradovati“ vaš stomak.

Punjene paprike sastojci
Foto: Luftika

Potrebni sastojci (za 4 osobe):

  • 4 veće paprike babure ili 6 manjih
  • 500 grama junećeg mesa (može i mešavina junećeg i svinjskog, u razmeri 70:30)
  • 125 grama pirinča
  • 3 manje glavice luka
  • ulje ili svinjska mast
  • vegeta
  • mleveni crni biber
  • beli luk u granulama
  • suvi peršun
  • 1 kocka za goveđu supu
  • 2 kašike brašna
  • pasirani paradajz

Način pripreme:

Iseckati luk na sitne kockice i dinstati par minuta na ulju dok ne postane staklast. Mi smo koristili plavi luk, kako bi jelu dao dodatnu slatkoću i sočnost, ali možete, naravno, upotrebiti i „običan“, crni.

Punjene paprike dinstani luk
Foto: Luftika

Dodati mleveno meso i dodatno ga „razbiti“ varjačom ili viljuškom, kako ne bi slučajno ostale veće grudvice. Dinstati desetak minuta, dok meso ne dobije lepu, sivkastu boju.

Dodati začine – 2 kašičice vegete, mleveni crni biber, 3-4 prstohvata peršuna i malo belog luka u granulama. Povremeno promešati.

Za to vreme, u manju šerpu sipati tople vode i sačekati da proključa – možda je najbolje da vodu prethodno zagrejete u kuvalu, kako biste uštedeli vreme.

Posolite vodu i ubacite pirinač  – idealna mera je onaj koji sada možete kupiti u kesicama „za porcije“ – taman koilko je potrebno u ovom slučaju, za mešavinu sa tom količinom mesa.

Kuvajte ga samo „do pola“, tačnije par minuta, jer će se kasnije svejedno dodatno kuvati zajedno sa paprikama.

Izvadite ga iz vode, ocedite i dodajte u dinstano meso. Promešajte da se lepo masa sjedini, a po potrebi dodatno začinite smesu po sopstvenom ukusu.

Babure dobro operite, isecite oko peteljke, izbacite semenke i pazite da pritom ne pokidate paprike.

Punjene paprike dubljenje paprika
Foto: Luftika

Napunite ih mešavinom mesa i pirinča do vrha (možete ih zakolopiti i kriškom paradajza po želji) i poređajte uspravno u dublju šerpu.

Nalijte vrelom vodom, taman toliko da paprike ogreznu i ostavite ih da se krčkaju polupokrivene, na laganoj vatri, oko sat vremena.

Ubaciti jednu veću, (ili dve manje), goveđe kocke i 2 kašičice vegete – taman ćete od viška mesa koje ispadne iz paprika dobiti pride ukusnu, osvežavajuću supu.

Punjene paprike kuvanje
Foto: Luftika

Priprema paradajz sosa:

U šerpu sipati ulja da pokrije dno i dodati dve kašike brašna. Promešati dobro, da se razbiju grudvice i staviti na vruću ringlu. Dodati kašičicu vegete.

Kada počne da krčka (paziti da brašno ne zagori), dodati otprilike pola pakovanja pasiranog paradajza, (još bolje ako imate domaći sok), uz neprekidno mešanje.

Paradajz sos punjene paprike
Foto: Luftika

Dodati prstohvat bosiljka (po želji), sve promešati i ubaciti u sos kuvane punjene paprike.

Servirati sa pire krompirom ili pavlakom po želji, a ukoliko vam se prijede slatko, možete napraviti i jednostavan kolač od bresaka i višanja za desert.

Punjene paprike serviranje
Foto: Luftika

Prijatno!

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link