Recepti

Klasika “na kašiku”: Preukusan slatki kupus sa junetinom koji će preporoditi vaš stomak (FOTO)

Slatki kupus sa junetinom
Foto: Stanislav Beti

U hladnim jesenjem danima nema ništa bolje od domaćih kuvanih jela “na kašiku” da pošteno zagrejete vaš stomak, a danas smo se odlučii za klasiku – slatki kupus sa junetinom.

Možete ga praviti tokom čitave godine, a pored toga što je izuzetno ukusan, veoma se lako sprema.

Inače, poznato je da konzumacija kupusa ima brojne zdravstvene benefite.

Odličan je za jačanje imunog sistema, jer ovo “superpovrće” sadrži velike količine vitamina C i K, antocianini utiču na smanjenje upalnih proces u organizmu, a takođe poboljšava proces varenja.

Pored toga što štiti srce, pozitivno utiče na smanjenje nivoa lošeg holesterola i snižava krvni pritisak, a dobar je i za održavanje zdrave srtukture kostiju, pa je koristan u prevenciji osteoporoze, piše  Cleveland Clinic.

Potrebni sastojci:

Kupus i šargarepa
Foto: Luftika
  • 500 grama junećeg mesa
  • 1 veća glavica kupusa
  • 3 glavice crnog luka
  • 3 šargarepe
  • 1 crvena paprika
  • 1 konzerva paradajz pelata (ili pasiranog paradajza, a može i svež)
  • parče domaće dimljene kobasice
  • 3 kašičice slatke aleve paprike
  • ulje
  • lovorov list
  • vegeta
  • so
  • biber

 Način pripreme:

Junetinu iseckati na krupnije kockice (bolje uzeti prošarane delove mesa da kupus bode sočniji), a zatim oprati i ostaviti da se ocedi.

Meso za slatki kupus
Foto: Luftika

U dublju šerpu naliti ulje, taman da lepo pokrije dno, pa dodati iseckani crni luk i dinstati na srednjoj vatri, dok ne postane staklast, uz povremeno mešanje.

Ubaciti sitno sečeno meso i dinstati desetak minuta, taman da dobije lepu sivkastu boju, a potom dodati šargarepu iseckanu na kolutiće i kuvati sve zajedno par minuta.

Za to vreme glavicu kupusa oprati, isekcati na deblje režnjeve i dodati u šerpu.

Kupus
Foto: Luftika

Nakon desetak minuta kuvanja, uz povremeno mešanje, dodati iseckanu papriku, konzervu paradajz pelata i začine – 3 kašičice aleve parike, biber, so i 2 kašike vegete. Dobro izmešati varjačom.

Priprema slatki kupus
Foto: Luftika

Ubaciti iseckano parčence domaće dimljene kobasice, taman da da dobar šmek i naliti vodom da ogrezne, tj. tek da prekrije meso i kupus. Dodati 2-3 lovorova lista.

Slatki kupus voda
Foto: Luftika

Opciono, ukoliko volite da slatki kupus bude malo gušći, možete dodati i dva-tri krompira, taman da skrob zgusne jelo.

Kuvati oko dva sata na laganoj vatri, u polupokrivenoj šerpi uz povremene mešanje, da meso omekša – junetina je uvek lepša i sočnija kada se kuva malo duže.

Slatki kupus kraj pripreme
Foto: Luftika

Probati da li jelo dovoljno začinjeno i po ukusu eventualno dodati još soli, bibera i vegete.

Isključiti šporet i ostaviti na ringli još 15-ak minuta da se jelo malo ohladi, a zatim servirati u dublje tanjire.

Slatki kupus serviranje
Foto: Stanislav Beti

Prijatno!

Slastan juneći perkelt sa njokama kome nijedan pravi gurman neće odoleti (FOTO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

Stanislav Beti

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link