Ljubimci Magazin

Psi pokazuju ljubav i emocije na ovih 12 načina

pas-kandidat-za-gradonacelnika

Psi izražavaju svoje emocije i ljubav govorom tela na različite načine – od vrlo suptilnih do potpuno očitih.

Nije uvek jednostavno reći kako se kućni ljubimci osećaju na osnovu njihovog ponašanja, ali postoje neki sigurni načini da se utvrdi da se osećaju sigurno i voljeno.

Održavanje kontakta očima

Kao i ljudi, psi održavaju duge, kontinuirane kontakte očima sa onima koje vole, kojima veruju i s kojima se osećaju sigurno. Održavanje kontakta očima može vam pomoći i da stvorite duboku vezu sa psom.

Ključno je održavati prirodan kontakt očima dok se igrate ili mazite.

Naslanja se na vas

Ako se vaš pas nasloni na vas, bilo da sedite na podu ili kauču, to znači da se oseća sigurno i potpuno udobno. Ponekad će se pas nasloniti kada je uplašen, ali to može značiti da vas vide kao svog zaštitnika.

Spavanje u vašoj spavaćoj sobi

Želja da vam bude blizu dok spavate signalizuje da je vaš pas potpuno odan i da se ne želi odvojiti od čopora.

Srećni su kad dođete kući

Kada vaš ljubimac skače gore-dole, kada vam liže ruke i lice, donosi vam igračku ili čak malo „uzbuđeno piška“ kad se vratite s posla, on pokazuje da je oduševljen što vas vidi.

Naokolo nose vaše cipele i čarape

Ljubimci koji su privrženi svojim vlasnicima takođe vole mirise svojih vlasnika. Oni često mogu rasturiti vašu hrpu cipela ili korpu za rublje tražeći čarape, majice ili čak donje rublje.

Proveravaju vas

Nezavisniji psi možda neće uvek biti uz vas ili vam se sklupčati oko nogu, ali to ne znači da vas ne vole. Ako vas vaš pas nadgleda iz druge sobe, tokom šetnje ili u novom okruženju, on se brine da ste u blizini.

Traže fizički kontakt

Fizička privrženost može biti važna za vaš odnos sa psom. Maženje, naginjanje, a možda čak i nežni zagrljaji snažni su signali da ste vi i vaš pas istinski povezani.

Piškaju kad vas vide

Psi, osobito štenci, mogu malo piškiti kad su uzbuđeni. Većina pasa preraste takvo ponašanje i sposobni su zadržati mokraću kad su srećni što vas vide, ali u slučaju da vaš pas ne preraste ovo ponašanje, posavetujte se sa svojim veterinarom kako biste isključili bilo kakve zdravstvene probleme.

Donose vam svoju omiljenu igračku

Ako vam vaš pas donese svoju omiljenu igračku, to ne znači samo da se želi igrati – vaš pas vam predstavlja svoju najcenjeniju, najomiljeniju imovinu.

Smeše vam se

Neki psi mogu da nauče kako se „smejati“ povlačenjem usana kako bi otkrili veliki, široki, zubati osmeh.

Mašu repom

Mahanje repom čest je znak sreće ili privrženosti kod pasa, ali prema nekim studijama, to je ponašanje koje može ukazivati na niz emocija. Psi mašu repom malo više udesno kada izražavaju sreću jer vide nekoga tko im je poznat.

Uši su im opuštene

Opuštene uši znače da je i pas opušten. Ako uši vašeg psa stoje uspravno, verovatno je u stanju budnosti, dok napete ili spljoštene uši signalizuju napetost ili strah.

Izvor: N1

Za napuštanje životinja u Hrvatskoj ići će se u zatvor

Čitajte Luftiku na Google vestima

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link