Magazin

Lokalne vlasti u Hrvatskoj pokušale da sakriju da je prvorođeno dete u 2020. romske nacionalnosti

Županijska bolnica u hrvatskom gradu Čakovcu je u kooperaciji sa međimurskom županijom zataškala informaciju o poreklu prvorođenog deteta u 2020. godini. Ovu sramnu vest obelodanio je saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi,

Tvrdi da su ignorisali romsko dete koje je prvo rođeno te da su u medijima i na službenoj Facebook stranici župana objavili fotografije župana, roditelja i deteta rođenog kasnije istoga dana.

„Neugodno sam iznenađen vešću da je županijska bolnica u Međimurju, zajedno s predstavnicima Međimurske županije, prikrila činjenicu i obmanula javnost o prvorođenom detetu u Međimurskoj županiji.

Pitamo se zašto se prikrila informacija o prvorođenom romskom detetu i zašto je ova porodica preskočena u tradicionalnim medijskim objavama o prvorođenoj deci?

Bojite li se ksenofobičnih reakcija osoba kojima ne bi ugodno sela informacijama o prvorođenom romskom detetu? Ima li u ovakvim i sličnim situacijama elemenata diskriminacije, kršenja ljudskih prava?

Očekujem javnu ispriku odgovornih u što kraćem roku, ali ne očekujem da će situacija u Međimurju u 2020. g. biti bolja dok se odnos prema Romima ne promeni i dok ne dobijemo jednak tretman, poštovanje i uvažavanje našeg ljudskog dostojanstva“, objavio je na Facebooku.

U razgovoru za N1 kazao je kako mu se međimurski župan ispričao putem telefona, no da očekuje i javno izvinjenje.

„Čim su mi dojavili, krenuo sam ka Međimurskoj županiji. Razgovarao sam s medicinskim sestrama koje su bile dežurne i one su mi rekle da je (to bilo upravo tako), ali da mi ne mogu dati ništa podrobnije od onoga što sam već naveo u izveštaju. Očekujem javnu ispriku župana, imajući u vidu da župan sve vreme ćuti. Osim poslanih protesta, u Međimurskoj županiji ništa ne vidim loše, nego sve gore i gore. Međimurski župan me je nazvao i ispričao se i rekao da je dobio takve informacije iz bolnice“, kazao je Veljko Kajtazi za N1.

Mama me je prodala sa 11 godina starijem čoveku za gajbu piva i 100€

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

komentar

Klikni da objaviš komentar

736 Shares
736 Shares
Share via
Copy link