Koronavirus Magazin

Vlast u Srbiji zbog prikupljanja potpisa prećutala prve zaražene? (VIDEO)

prvi pacijent

U gostovanju na prvom programu RTS-a, zamenica direktora Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević, otkrila je da je prvi slučaj koronavirusa u Srbiji izlovan još 1. marta.

Prema navodima portala Nova S, građanima Srbije prvi slučaj je obelodanjen tek 6. marta. Simptomatično, dva dana nakon što su bili raspisani izbori i dan nakon što je SNS skupio potpise i predao ih Republičkoj izbornoj komisiji.

“Bio je u pitanju importovani slučaj – ta osoba je izolovana, hospitalizovana i nije se dalje proširilo”, rekla je dr Kisić u emisiji “Oko” na Radio-televiziji Srbije.

Ova informacija – da je prvi slučaj korona virusa otkriven 1. marta – predstavlja novost za građane Srbije: javnost je o datumu pojavljivanja korona virusa u Srbiji obaveštena 6. marta, na konferenciji za medije ministra zdravlja Zlatibora Lončara, koji je tada potvrdio da je u Srbiji izolovan prvi slučaj.

Dr Kisić je na RTS-u rekla i da je dva dana kasnije – dakle, 3. marta – zabeležen i drugi slučaj koronavirusa u Srbiji:

“Tu se već desila lokalna transmisija”, rekla je dr Kisić.

Nova.rs objavila je svoje tumačenje da odgovor u prećutkivanju ovih slučajeva, verovatno, leži u događajima koji su se desili između 1. i 6. marta.

„Tog 1. marta, predsednik države se nalazio u poseti SAD i tada se sastao sa Majklom Kirbijem i Metjuom Palmerom. Posetu Americi Vučić je završio 3. marta, a sutradan, 4. marta je raspisao parlamentarne izbore. Dakle, tri dana nakon što je otkriven (ne i obznanjen) prvi slučaj korona virusa u Srbiji. Odmah po raspisivanju izbora, ogroman broj ljudi je otišao u mesne i lokalne odbore SNS-a da priloži svoj potpis za listu “Aleksandar Vučić – Za našu decu”, ocenjuje portal Nova.rs.

Nova S, naovodi da fotografije iz tabloida svedočile su o ogromnim gužvama u prostorijama SNS-a tokom 4. i 5. marta – danima nakon što je otkriven prvi slučaj korona virusa, koji je još uvek bio nepoznat javnosti.

Potpisi su, podsećaju skupljeni u rekordnom roku i 5. marta je SNS predala potpise Republičkoj izbornoj komisiji.

Direktorka Batuta: Broj zaraženih mnogo veći, možemo da kontrolišemo zarazu

OGLAS

PARTNERI SAJTA


58 Shares
Share via
Copy link