Svet

Proveo 38 godina u zatvoru pa proglašen nevinim: „Preživeo sam noćnu moru“

policija SAD
Foto: EPA

Muškarac iz Los Anđelesa koji je proveo više od 38 godina iza rešetaka zbog ubistva koje se dogodilo 1983. proglašen je nevinim.

Mauris Hestings pušten je iz zatvora prošle godine nakon što su DNK dokazi ukazali na drugog osumnjičenog.

Sudija je u oktobru prošle godine poništio presudu na zahtev tužioca iz Kancelarije okružnog tužilaštva i Hestingsovih advokata iz Los Anđelesa, prenosi Blic.rs.

Tužioci i Hestingsovi advokati su od sudije Vilijama Rajana zatražili da preduzme dodatne korake i proglasi Hestingsa nevinim za ubistvo koje je počinjeno pre više od 40 godina. Sudija je juče proglasio Hestingsa „stvarno nevinim“, što znači da je uverljivo dokazano kako Hestings nije počinio zločin.

„Preživeo je noćnu moru“

– To puno znači. Zahvalan sam na presudi sudija i izvinjenjima, danas je sve bilo divno. Spreman sam da nastavim sa svojim životom. Danas sam srećan čovek – poručio je Hestings nakon saslušanja, prenosi Los Anđeles Inosens Prodžekt. Okružni tužilac Džordž Gaskón tvrdi da je Hestings „preživeo noćnu moru“.

– Proveo je gotovo četiri decenije u zatvoru pokušavajući svaki put da dokaže svoju nevinost, dok su ga iznova odbijali. Ali Hestings je ostao čvrst i uveren da će jednog dana čuti sudiju kako proglašava njegovu nevinost – dodao je Gaskón. Smatra da će presuda u Hestingsovo ime otvoriti put za traženje moguće odštete.

„Sistem vas je izneverio“

Kad je Hestings oslobođen u oktobru, Gaskón je rekao:

– Sistem je izneverio vas. Sistem je izneverio žrtve.

Pohvalio je Hestingsa zbog njegovog „karaktera“ i „posvećenosti“, rekavši da je s Hestingsom razgovarao više puta i da nikada nije osetio ljutnju ili mržnju.

Hestings je osuđen zbog ubistva Roberte Vajdermajer koja je ubijena jednim hicem u glavu. Njeno telo pronađeno je u prtljažniku njenog vozila u gradu Ajnglivudu, u blizini Los Anđelesa.

Hestings je tokom celog procesa tvrdio da je nevin, ali je 1988. godine osuđen na doživotni zatvor bez mogućnosti pomilovanja.

Izvor: Blic.rs

14-godišnjak osuđen za 10 minuta i nevin pogubljen na električnoj stolici

Čitajte Luftiku na Google vestima

180 Shares
180 Shares
Share via
Copy link